Οι έγκυες γυναίκες, όταν οδηγούν αυτοκίνητο ή όταν είναι επιβάτες σε αυτό, διερωτώνται κατά πόσο θα πρέπει να βάζουν ή όχι τη ζώνη ασφάλειας τους. Επίσης συχνά ρωτούν εάν πρέπει ή όχι να απενεργοποιούν τον αερόσακο της θέσης στην οποία κάθονται στο αυτοκίνητο.
Οι έγκυες γυναίκες πρέπει πάντοτε να βάζουν τη ζώνη ασφάλειας τους στο αυτοκίνητο, σε οποιαδήποτε θέση κάθονται. Η ζώνη ασφάλειας προστατεύει την έγκυο γυναίκα και το παιδί της από σοβαρούς τραυματισμούς και θάνατο.
Η ζώνη πρέπει να χρησιμοποιείται κανονικά, καλύπτοντας διαγώνια από τον ώμο προς στη μέση και στη συνέχεια από το δεύτερο σταθερό σημείο να συγκρατεί τη μέση φτάνοντας στο τρίτο σταθερό σημείο πρόσδεσης της. Το διαγώνιο και οριζόντιο τμήμα της ζώνης, συγκρατούν την έγκυο γυναίκα σε περίπτωση ατυχήματος και δεν επιτρέπουν την εκτίναξη της προς τα εντός ή εκτός του αυτοκινήτου.
Το μέρος της ζώνης που συγκρατεί τους ώμους προστατεύει το παιδί από την πίεση που δημιουργείται προς αυτό από το σώμα της εγκύου σε περίπτωση δυστυχήματος.
Το δεύτερο οριζόντιο μέρος της ζώνης ασφάλειας, πρέπει να τοποθετείται κάτω από την κοιλιά της εγκύου, στο επίπεδο των αρθρώσεων του ισχίου και όσο το δυνατό πιο ψηλά στους μηρούς.
Το πρώτο διαγώνιο μέρος της ζώνης που ξεκινά από τον ώμο, να κατεβαίνει διαμέσου των μαστών, να διέρχεται από το πλάι της κοιλιάς και να φτάνει στο δεύτερο σημείο στήριξης της. Η ζώνη δεν πρέπει να διέρχεται ευθέως από πάνω από το στομάχι και την κοιλιά.
Η ζώνη ασφάλειας πρέπει να εφαρμόζει καλά και να είναι άνετη για την έγκυο. Το ύψος του πρώτου σημείου πρόσδεσης της ζώνης, στο επίπεδο του ώμου, μπορεί να ρυθμιστεί για καλύτερη, ορθότερη τοποθέτηση και εφαρμογή της.
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι οι αερόσακοι είναι ασφαλείς και μπορούν να προστατεύουν τις γυναίκες από τραυματισμούς στο κεφάλι. Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να απενεργοποιούν τους αερόσακους της θέσης τους στο αυτοκίνητο. Για την ασφάλεια τους πρέπει να μετακινούν προς τα πίσω το κάθισμα τους όσο γίνεται και να κλίνουν το κάθισμα με τρόπο τέτοιο που να έχουν αρκετή απόσταση από το τιμόνι και το ταμπλό του αυτοκινήτου.
Οι αερόσακοι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζώνη ασφάλειας. Για αυτό οι έγκυες γυναίκες πρέπει να βάζουν τη ζώνη ασφάλειας τους έστω και αν το αυτοκίνητο τους, διαθέτει αερόσακους.
Η θέση στην οποία κάθεται η γυναίκα, δεν έχει βρεθεί ότι επηρεάζει την ασφάλεια του αγέννητου παιδιού της σε περίπτωση δυστυχήματος. Ωστόσο, εάν δεν οδηγεί, είναι καλύτερα να κάθεται στα πίσω καθίσματα.
Πράγματι, έρευνες έχουν δείξει ότι οι τραυματισμοί σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, είναι συνήθως λιγότερο σοβαροί σε επιβάτες των πισινών καθισμάτων. Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι και στα πίσω καθίσματα, είναι υποχρεωτικό να βάζουν τη ζώνη ασφάλειας τους.
Οι έγκυες γυναίκες που εμπλέκονται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, πρέπει άμεσα να εξετάζονται από γιατρό ακόμη και εάν έχουν την εντύπωση ότι δεν έχουν πάθει τίποτα. Οι περισσότερες βλάβες στα αγέννητα παιδιά, συμβαίνουν μέσα σε λίγες ώρες μετά από το δυστύχημα.
Ο γιατρός θα πρέπει μετά το δυστύχημα, να εξετάζει την έγκυο και το αγέννητο παιδί το ταχύτερο δυνατό μετά από το δυστύχημα, ιδιαίτερα εάν η γυναίκα είναι πέραν των 6 μηνών έγκυος.
Σε περίπτωση που η έγκυος, μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αισθανθεί πόνο στην κοιλιά, έχει απώλεια υγρών ή αίματος από τον κόλπο ή ακόμη εάν αισθάνεται συσπάσεις, πρέπει να καλέσει άμεσα το γιατρό της.