Τα αντισυλληπτικά χάπια επηρεάζουν την οσμή των γυναικών, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται οι προτιμήσεις τους, για τους άνδρες και αυτά που μυρίζονται στο περιβάλλον τους.
Οι ορμονικές αλλαγές, που επιφέρουν τα αντισυλληπτικά χάπια στις γυναίκες πιθανόν να επηρεάζουν τις σεξουαλικές επιλογές τους για τους άνδρες και να τις ωθούν στο να διαλέγουν λάθος σύντροφο.
Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια φαίνεται ότι αλλάζουν προτιμήσεις για τη μυρωδιά που εκπέμπει ένας άνδρας και προσελκύονται πλέον προς άνδρες, που έχουν γενετικό υλικό παρόμοιο με το δικό τους.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι φυσιολογικά και ενστικτωδώς επιλέγουν συντρόφους ανάλογα με τη μυρωδιά που εκπέμπει το σώμα τους και έχουν τάση να προσελκύονται από άτομα, που έχουν διαφορετικό γενετικό υλικό από τους ίδιους.
Η επιλογή αυτή συμβάλλει στον εμπλουτισμό της γενετικής διαφοροποίησης, δηλαδή του γονιδιακού οπλοστασίου που έχει ο κάθε άνθρωπος και το οποίο κληρονομεί από τους γονείς του.
Η διαταραχή της ενστικτώδους προτίμησης των γυναικών για γενετικά διαφορετικούς από αυτές άνδρες, θα μπορούσε να οδηγεί σε δυσκολίες σύλληψης, αυξημένο κίνδυνο για αποβολή και μεγάλα μεσοδιαστήματα μεταξύ των κυήσεων. Επίσης η μετάδοση προς το παιδιά μιας φτωχότερης ποικιλίας γονιδίων θα μπορούσε να αδυνατίζει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και έτσι τη δυνατότητα άμυνας τους εναντίον των μολύνσεων.
Τα γονίδια του γονιδιακού συμπλέγματος MHC (Major Histocompatibility Complex, Μείζον Σύμπλεγμα Ιστοσυμβατότητας) τα οποία έχουν σημαντική λειτουργία στο σύστημα άμυνας του οργανισμού, έχουν επίσης προεξέχοντα ρόλο στη μυρωδιά του σώματος διαμέσου αλληλεπίδρασης με βακτηρίδια του δέρματος. Με τον τρόπο αυτό τα γονίδια καθορίζουν ποιοι άλλοι άνθρωποι μας βρίσκουν ελκυστικούς.
Οι άνθρωποι προσελκύονται ενστικτωδώς από άλλους ανθρώπους, που έχουν διαφορετικό γενετικό υλικό του γονιδιακού συμπλέγματος MHC διαμέσου της μυρωδιάς που το εν λόγω σύμπλεγμα δημιουργεί στον κάθε άνθρωπο.
Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Λίβερπουλ και του Νιουκάστλ βρήκαν, ότι το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να αλλοιώνει τη φυσική ενστικτώδη τάση που έχουν οι γυναίκες να διαλέγουν σύντροφο ο οποίος έχει γενετικά διαφορετική σύσταση.
Οι Βρετανοί γιατροί εξέτασαν πώς τα αντισυλληπτικά χάπια επηρεάζουν τις προτιμήσεις των γυναικών για τις μυρωδιές ανδρών. Ζήτησαν από 110 γυναίκες ηλικίας από 18 έως 35 ετών να πουν τις προτιμήσεις τους για 6 διαφορετικά δείγματα μυρωδιάς ανδρών που λήφθηκαν από 97 δείγματα μυρωδιάς εθελοντών.
Οι γυναίκες δήλωσαν τις προτιμήσεις τους πριν και μετά την έναρξη χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών. Αφού μυρίζονταν τα δείγματα από τους άνδρες, έλεγαν εάν τις εύρισκαν ευχάριστες, ελκυστικές, σεξουαλικά ενδιαφέρουσες ή εάν θα ήθελαν να έχουν μακροχρόνια σχέση με ένα άνδρα που είχε μια συγκεκριμένη μυρωδιά.
Η πρώτη φορά που οι γυναίκες έκαναν τα εν λόγω τεστ μυρωδιάς ήταν προτού αρχίσουν να παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια. Η δεύτερη φορά έγινε 3 μήνες μετά που οι γυναίκες άρχισαν να λαμβάνουν τα χάπια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι προτιμήσεις των γυναικών μετά την έναρξη της λήψης των αντισυλληπτικών χαπιών άρχισαν να αλλάζουν και να στρέφονται προς τους άνδρες που είχαν γενετικά παρόμοιες μυρωδιές.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μυρωδιά των δύο στο ζευγάρι παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ελκυστικότητας μεταξύ τους και ταυτόχρονα στη διατήρηση του δεσμού τους.
Ταυτόχρονα επισημαίνουν, ότι το αντισυλληπτικό χάπι, λόγω του ότι φέρνει μαζί γενετικά παρόμοιους γονείς θα μπορούσε να οδηγεί σε προβλήματα γονιμότητας, αλλά η διακοπή της λήψης του ίσως προκαλεί πρόβλημα σχέσεων και διάλυσης του δεσμού.