Πολλές γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι οι μαστοί τους έχουν διαφορετικό μέγεθος. Το γεγονός αυτό τους δημιουργεί μερικές ανησυχίες.
Ο κάθε άνθρωπος αναπτύσσεται διαφορετικά. Για αυτό ορισμένες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών του σώματος είναι φυσιολογικό να υπάρχουν. Ας μην ξεχνούμε ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι τόσο συμμετρικό όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως.
Στα κορίτσια είναι συχνότερες οι διαφορές μεγέθους μεταξύ των δύο μαστών ή των θηλών τους. Κατά την εφηβική ηλικία οι διαφορές αυτές είναι πολύ συνηθισμένες λόγω της σεξουαλικής σωματικής ανάπτυξης των κοριτσιών.
Κάποτε παρουσιάζονται διαφορές στο μέγεθος των μαστών και σε μερικά σε αγόρια. Οι ορμονικές διακυμάνσεις της εφηβείας προκαλούν τις εν λόγω διαφορές.
Είναι φυσιολογικό μια γυναίκα να έχει μαστούς με διαφορετικό μέγεθος. Η ασυμμετρία των δύο μαστών υπάρχει όπως εξάλλου μπορούν να υπάρχουν στους ανθρώπους και ασυμμετρίες αλλού στο σώμα τους. Δεν είναι σπάνιο να υπάρχουν ασυμμετρίες στα πόδια ή στα χέρια των ανθρώπων.
Οι συνήθεις διαφορές μεγέθους και ασυμμετρίες δεν είναι παθολογικές. Ωστόσο σε περιπτώσεις που υπάρχουν μεγάλες διαφορές ή άλλα σημεία στους μαστούς που δημιουργούν ανησυχία ή απορία, είναι προτιμότερο να ζητείται η συμβουλή του γιατρού.
Τα στάδια στη ζωή της γυναίκας στα οποία παρατηρούνται αλλαγές του σχήματος και του όγκου των μαστών είναι η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση. Επίσης ο θηλασμός συνοδεύεται από διαφοροποιήσεις των μαστών.
Στα κορίτσια η εφηβεία αρχίζει συνήθως μεταξύ 8 και 13 ετών. Η ανάπτυξη των μαστών λόγω της επιρροής των οιστρογόνων αρχίζει με μικρή αύξηση των θηλών (θηλαρχή). Η ανάπτυξη των μαστών μπορεί να συνεχίζεται για ακόμη μέχρι 6 χρόνια μετά τη θηλαρχή.
Στα κορίτσια ο ένας μαστός μπορεί να αρχίζει να αναπτύσσεται νωρίτερα ή και γρηγορότερα από τον άλλο. Πολλές φορές η διαφορά αυτή εξαφανίζεται γύρω στην ηλικία των 20 ετών. Όμως μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογικό να υπάρχει κάποια διαφορά μεγέθους των μαστών ακόμη και όταν αναπτυχθούν πλήρως.
Οι πιθανότητες να υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση σε μια έφηβο που παρουσιάζει ασυμμετρία μαστών είναι πολύ λίγες. Εάν υπάρχουν ανησυχίες χρειάζεται η συμβουλή του γιατρού.
Εκτός από τις ανησυχίες για την ύπαρξη κάποιας πάθησης, η ασυμμετρία των μαστών ή των θηλών προκαλεί σε πολλά κορίτσια και γυναίκες στεναχώρια για λόγους εμφάνισης.
Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει αποδοχή της διαφοράς και δεν γίνεται τίποτε περισσότερο. Σε άλλα κορίτσια ή οι γυναίκες με ασυμμετρία, η προσοχή εστιάζεται περισσότερο στο εν λόγω θέμα και αναζητούνται λύσεις.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι συνήθως οι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά που δυνατόν υπάρχει μεταξύ των μαστών μιας κοπέλας ή μιας πιο μεγάλης σε ηλικία γυναίκα. Ακόμη και όταν η διαφορά του όγκου μεταξύ των μαστών είναι σημαντική, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν είναι εύκολο για κάποιον να την αντιληφθεί.
Οι γυναίκες που νιώθουν άβολα λόγω ασυμμετρίας των μαστών τους είναι καλό να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν σωματικές ασκήσεις, δίαιτες ή συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να αλλάξουν το σχήμα ή το μέγεθος των μαστών τους.
Τα κορίτσια πρέπει επίσης να ξέρουν ότι χρειάζεται να ολοκληρωθεί η σωματική ανάπτυξη τους μετά την εφηβεία για να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει ασυμμετρία των μαστών τους.
Η μόνη θεραπεία που μπορεί να διαφοροποιήσει το σχήμα και το μέγεθος των μαστών είναι η πλαστική χειρουργική. Η απόφαση για μια τέτοια επέμβαση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Για μια τέτοια απόφαση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η ηλικία, ο βαθμός της ασυμμετρίας στο σχήμα, στο μέγεθος και στη θέση των μαστών και η ψυχολογία της γυναίκας.
Η διόρθωση της ασυμμετρίας των μαστών πριν την ολοκλήρωση της εφηβείας δεν συστήνεται συνήθως. Οι πλαστικοί χειρουργοί δεν προτιμούν να διορθώνουν ασυμμετρίες των μαστών σε γυναίκες κάτω των 18 ετών. Το κάνουν μόνο σε εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις ασυμμετρίας με σοβαρή υπερτροφία του ενός μαστού.
Ένας έμπειρος στον τομέα του μαστού γιατρός θα μπορέσει να συμβουλεύσει μια γυναίκα για το κατά πόσο υπάρχει ένδειξη πλαστικής χειρουργικής επέμβασης για διόρθωση κάποιας ασυμμετρίας μαστών.
Επιπλέον η γυναίκα μπορεί να ρωτήσει τη μητέρα, την αδελφή, τη θεία ή τη γιαγιά της εάν έχουν ή είχαν κατά τη δική τους εφηβεία ένα πρόβλημα ασυμμετρίας μαστών.