Η γονιμότητα της γυναίκας χαρακτηρίζεται, από τη δυνατότητα που έχει να συλλάβει, να δημιουργήσει ένα έμβρυο και να αποκτήσει ένα παιδί.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που είναι σε θέση να επηρεάζουν τη γονιμότητα και τη δυνατότητα τεκνοποίησης μιας γυναίκας. Μερικοί είναι πέραν του ελέγχου της γυναίκας, διότι έχουν σχέση με ιατρικές παθήσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που βλάπτουν τη γονιμότητα της γυναίκας. Αυτούς, η ίδια η γυναίκα μπορεί να τους επηρεάζει, έτσι ώστε να μεγιστοποιεί τις πιθανότητες της, να συλλάβει και να γεννήσει ένα υγιές παιδί.
Στις ιατρικές παθήσεις, που δημιουργούν προβλήματα στη γονιμότητα της γυναίκας, περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:
1. Διαταραχές της ωορρηξίας
2. Βλάβες στις σάλπιγγες
3.Ενδομητρίωση
4. Ανωμαλίες της μήτρας.
Οι γυναίκες είναι σημαντικό, να γνωρίζουν το ρόλο των άλλων παραγόντων που επηρεάζουν ουσιαστικά, τη γονιμότητα τους.
1. Ο ρόλος της ηλικίας
Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα το ρόλο, που έχει η αύξηση της ηλικίας τους, στη γονιμότητά τους. Τα ωάρια μιας μεγαλύτερης σε ηλικία γυναίκας, δεν γονιμοποιούνται εξίσου εύκολα με τα ωάρια, μιας μικρότερης σε ηλικία γυναίκας.
Στην ηλικία των 30 ετών, τα ωάρια των γυναικών, αρχίζουν ήδη να έχουν λιγότερο καλή ποιότητα. Ταυτόχρονα, πιθανόν, να αρχίζει να μειώνεται η συχνότητα της ωορρηξίας, έστω και εάν συνεχίζουν κανονικά οι περίοδοι.
Για τους λόγους αυτούς, η καθυστέρηση της απόφασης της γυναίκας, για να κάνει παιδί, δεν βοηθά στις πιθανότητες σύλληψης και τεκνοποίησης.
2. Το βάρος σώματος
Το υπερβολικό βάρος σώματος, η παχυσαρκία ή αντίθετα το πολύ χαμηλό βάρος σώματος της γυναίκας, μπορούν να επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή των ορμονών οιστρογόνων και να παρεμποδίζουν την κανονική ωορρηξία.
Η γυναίκα μπορεί να προφυλάσσει τη γονιμότητα της και τις δυνατότητες της, για τεκνοποίηση με το να διατηρεί ένα κανονικό βάρος σώματος.
3. Οι ασθένειες που μεταδίδονται από το σεξ
Υπάρχουν ασθένειες που μεταδίδονται κατά τη σεξουαλική επαφή, οι οποίες μειώνουν τη γονιμότητα της γυναίκας διότι βλάπτουν τις σάλπιγγες. Η μόλυνση από τα βακτήρια χλαμύδια και η γονόρροια, είναι παθήσεις που μπορούν να προκαλούν στειρότητα με αυτό τον τρόπο.
Η απερίσκεπτη συμπεριφορά, με σεξ χωρίς προφύλαξη ή με πολλούς ερωτικούς συντρόφους, αυξάνει τις πιθανότητες προσβολής μιας γυναίκας, από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους, που ευθύνονται για προβλήματα γονιμότητας.
4. Το κάπνισμα
Το κάπνισμα, μεταξύ των πολλών άλλων κακών που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό, ευθύνεται για πρόωρη γήρανση των ωοθηκών και καταστροφή ωαρίων με συνολική μείωση του αριθμού τους.
Η νικοτίνη και άλλες χημικές ουσίες στα τσιγάρα επηρεάζουν επίσης την παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες. Ταυτόχρονα, ευνοούν την πρόκληση γενετικών ανωμαλιών στα ωάρια.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι όταν καπνίζουν, βλάπτουν τη γονιμότητα τους. Εάν θέλουν να μην μειώνουν τις πιθανότητες τους, για σύλληψη και απόκτηση ενός υγιούς παιδιού, πρέπει να καταβάλλουν τις προσπάθειες, που απαιτούνται για να σταματήσουν οποιασδήποτε μορφής κάπνισμα.
5. Το αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές της ωορρηξίας. Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, ακόμη και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ, πιθανόν να μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης στη γυναίκα.
Οι γυναίκες, να θυμούνται ότι εάν θέλουν να μείνουν έγκυες, είναι καλύτερα να αποφεύγουν πλήρως την κατανάλωση αλκοόλ.
6. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης
Οι πολύ ψηλές δόσεις καφεΐνης στον οργανισμό της γυναίκας, επηρεάζουν το μεταβολισμό των ορμονών που έχουν σχέση με την αναπαραγωγή. Συγκεκριμένα, μπορεί να αυξάνονται τα οιστρογόνα, λόγω αύξησης της σύνθεσης και της μείωσης του καταβολισμού τους.
Επιπλέον, οι πολύ ψηλές δόσεις της καφεΐνης, σχετίστηκαν με βλάβες στις σάλπιγγες και αυξημένο κίνδυνο για ενδομητρίωση.
Πρέπει να τονίσουμε ότι τα προβλήματα που προκαλεί η καφεΐνη, παρατηρούνται όταν η πρόσληψη της, είναι της τάξης των 900 mg ή περισσότερο ημερησίως. Ένα φλιτζάνι καφέ, ανάλογα με το είδος του καφέ και τη χωρητικότητα του, μπορεί να περιέχει από 50 έως 150 mg καφέ.
Οι γυναίκες, για να ελέγχουν καλύτερα την καφεΐνη που προσλαμβάνουν κάθε μέρα, να θυμούνται ότι καφεΐνη υπάρχει όχι μόνο στον καφέ αλλά και στο τσάι, στη σοκολάτα, σε διάφορα αναψυκτικά και άλλα ποτά ή εδέσματα.
7. Το στρες
Το χρόνιο ανεξέλεγκτο στρες, μπορεί να παρεμποδίζει την ωορρηξία. Ακόμη και πιο ήπιας μορφής στρες, δυνατόν να προκαλεί το ίδιο.
Χρειάζονται περισσότερες έρευνες, για να γίνει καλύτερα κατανοητός ο ρόλος του στρες στη γονιμότητα της γυναίκας.
Ωστόσο, συστήνεται στις γυναίκες να προσπαθούν να ελαχιστοποιούν το στρες που υφίστανται. Παράλληλα να μαθαίνουν και να εφαρμόζουν, μεθόδους καλύτερης διαχείρισης του στρες, ιδιαίτερα όταν προσπαθούν να συλλάβουν.
8. Η υπερβολική σωματική άσκηση
Η υπερβολική σωματική αεροβική άσκηση, μπορεί να βλάπτει τη γονιμότητα της γυναίκας. Ο λόγος είναι ότι μειώνει την παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνης και καταστέλλει την ωορρηξία.
Οι γυναίκες με κανονικό βάρος σώματος, οι οποίες θέλουν να μείνουν έγκυες, προτιμότερο είναι να μην κάνουν αεροβική σωματική άσκηση για περισσότερο από 7 ώρες εβδομαδιαίως. Σε περίπτωση υπερβολικού βάρους σώματος ή παχυσαρκίας, χρειάζεται ιατρική συμβουλή.
10. Οι τοξίνες
Υπάρχουν διάφοροι χημικοί και ρυπαντικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι οποίοι δυνατόν να βλάπτουν τη γονιμότητα της γυναίκας.
Υπάρχουν διάφορα επαγγέλματα, που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε τοξικούς παράγοντες για τη γονιμότητα της γυναίκας.
Σε γυναίκες που ασχολούνται με τη γεωργία και σε εργάτριες σε εργοστάσια παραγωγής αντισυλληπτικών χαπιών, υπάρχουν ουσίες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές της περιόδου.
Σε βοηθούς οδοντιάτρων, μπορεί να υπάρχει αυξημένη έκθεση σε νιτρικά οξείδια. Οι οργανικοί διαλύτες μπορεί να επηρεάζουν λόγω αυξημένης έκθεσης, εργαζόμενους σε στεγνοκαθαριστήρια και βιομηχανίες διαφόρων τύπων. Υπάρχουν άλλες ενώσεις, που μπορεί να επηρεάζουν εργαζόμενους σε βιομηχανίες παραγωγής φαρμάκων.
Οι εργαζόμενες γυναίκες που ανησυχούν για τους κινδύνους στη γονιμότητα τους, εξαιτίας της απασχόλησής τους, πρέπει να συζητούν το πρόβλημα με τον εργοδότη τους, το γιατρό τους και άλλους ειδικούς.
11. Το τσεκ απ της γυναίκας
Η γυναίκα που θέλει να τεκνοποιήσει, πρέπει να κάνει κανονικά όλες τις προβλεπόμενες εξετάσεις, που τις συστήνει ο γιατρός της. Εάν έχει πρόβλημα ή ανησυχίες, με τη γονιμότητα ή οποιοδήποτε άλλο θέμα για την υγεία της, πρέπει να το συζητά με το γιατρό της.
Ο γιατρός της, πρέπει να τη συμβουλεύει για τον υγιεινό τρόπο ζωής, που βοηθά τη γονιμότητα και τις δυνατότητές της, να αποκτήσει ένα υγιές παιδί.