Σε πολλά ζευγάρια που η γυναίκα είναι έγκυος υπάρχει η απορία για το κατά πόσο επιτρέπεται ή όχι το σεξ κατά την εγκυμοσύνη.
Δικαιολογημένα, τόσο η γυναίκα όσο και ο άνδρας στο ζευγάρι φοβούνται ότι η σεξουαλική δραστηριότητα τους μπορεί να προκαλέσει κάποιο κακό στο παιδί τους.
Το ερώτημα δεν είναι απλό διότι υπάρχουν πολλές επιμέρους ιδιαιτερότητες ανάλογα με την κατάσταση της υγείας της γυναίκας, του άνδρα, τη χρονική φάση και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
Σε γενικές γραμμές εάν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται χωρίς πρόβλημα, δεν υπάρχει λόγος αποχής από το σεξ. Ωστόσο ο γιατρός θα συμβουλεύσει το ζευγάρι ανάλογα με τις δυσκολίες που τυχόν προκύψουν στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
Υπάρχουν για παράδειγμα ορισμένες καταστάσεις που πιθανόν να οδηγήσουν το γιατρό στο να συστήσει αποχή από το σεξ:
- Ανεξήγητη απώλεια αίματος από τον κόλπο
- Διαρροή αμνιακού υγρού
- Ο πλακούντας είναι τοποθετημένος με τρόπο τέτοιο που καλύπτει μέρος ή την ολότητα του ανοίγματος του τραχήλου προς τη μήτρα (πρόδρομος πλακούντας)
- Κίνδυνος για πρόωρο τοκετό
- Ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας που παρουσιάζει τάση να ανοίγει πρόωρα.
Ανεξάρτητα από τις πιο πάνω διαταραχές υπάρχουν διάφορα ζητήματα που απασχολούν το ζευγάρι και για τα οποία οι απαντήσεις δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρες ή εύκολες.
Η επιθυμία για σεξ της γυναίκας που εγκυμονεί
Πολλές γυναίκες δεν είναι σε ψυχική διάθεση για σεξ λόγω των αλλοιώσεων που υφίσταται το σώμα τους εξαιτίας της εγκυμοσύνης. Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι ορμονικές διακυμάνσεις, οι αναγούλες, οι εμετοί και η γενική καταπόνηση της γυναίκας, δεν είναι ότι καλύτερο για τη διάθεση της για σεξ.
Στο δεύτερο τρίμηνο δημιουργείται μια αύξηση της ροής του αίματος στα σεξουαλικά όργανα και στους μαστούς της γυναίκας. Η αυξημένη ροή αίματος ευνοεί την επιθυμία της για σεξ.
Στο τρίτο τρίμηνο η καούρα στο στομάχι και τον οισοφάγο, η δυσφορία λόγω αύξησης μεγέθους της κοιλιάς, η σημαντική πρόσληψη βάρους και ο πόνος στην πλάτη σβήνουν την επιθυμία της γυναίκας για σεξ.
Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που δυνατόν να κάνουν τη γυναίκα να μην επιθυμεί να κάνει σεξ κατά την εγκυμοσύνη. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν πρέπει να της δημιουργείται στεναχώρια.
Είναι σημαντικό να μιλά για το θέμα αυτό με το σύντροφο της στα πλαίσια μιας οικείας με αγάπη σχέσης. Υπάρχουν πολλά άλλα στην ερωτική σχέση εκτός από το σεξ διείσδυσης. Με την κατανόηση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο στο ζευγάρι μπορεί να ξεπεραστεί αρμονικά η παροδική αυτή φάση.
Αποβολή και σεξ κατά την εγκυμοσύνη
Το σεξ κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι αιτία αποβολής. Τα ζευγάρια συνήθως ανησυχούν ιδιαίτερα ότι το σεξ κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλεί αποβολή του εμβρύου.
Αυτό δεν αληθεύει. Οι αποβολές του πρώτου τριμήνου δεν έχουν σχέση με το σεξ αλλά κυρίως με ανωμαλίες χρωμοσωμικές ή άλλες του παιδιού. Το σεξ δεν επηρεάζει το παιδί.
Το αναπτυσσόμενο παιδί στη μήτρα της μητέρας του προστατεύεται από τον αμνιακό σάκο και το αμνιακό υγρό. Επίσης υπάρχει η προστασία από τη βλέννα που φράσσει την είσοδο του τραχήλου της μήτρας καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το στοματικό και πρωκτικό σεξ
Το πρωκτικό σεξ δεν συστήνεται κατά την εγκυμοσύνη. Κατά το πρωκτικό σεξ είναι δυνατόν να εισέλθουν στον κόλπο της γυναίκας βακτηρίδια του πρωκτού που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση που μπορεί να είναι επικίνδυνη για το παιδί.
Το πρωκτικό σεξ μπορεί να προκαλεί επιπρόσθετα προβλήματα στις εγκυμονούσες που έχουν αιμορροΐδες. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο το πρωκτικό σεξ δεν συστήνεται στην εγκυμοσύνη.
Οι έγκυες γυναίκες που δέχονται στοματικό σεξ στα γεννητικά τους όργανα πρέπει να ξέρουν ότι συνήθως αυτό δεν προκαλεί προβλήματα παρά μόνο όταν ο σύντροφος τους φυσήξει αέρα εντός του κόλπου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει ο κίνδυνος να εισέλθει αέρας στην κυκλοφορία του παιδιού και να δημιουργηθεί κίνδυνος για τη ζωή του.
Το προφυλακτικό στην εγκυμοσύνη
Οι μολύνσεις που μεταδίδονται από το σεξ κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσουν και να βλάψουν σοβαρά το παιδί. Οι προφυλάξεις για πρόληψη των νόσων που μεταδίδονται απο το σεξ πρέπει να λαμβάνονται με ιδιαίτερη προσοχή κατά την εγκυμοσύνη.
Εάν η γυναίκα ή ο σύντροφος της δεν είναι μονογαμικοί, εάν ο σύντροφος της πάσχει από νόσο που μεταδίδεται από το σεξ ή εάν κάνει σεξ με ένα νέο σύντροφο ενώ εγκυμονεί, επιβάλλεται να χρησιμοποιεί προφυλακτικό.
Οι στάσεις του σεξ και η εγκυμοσύνη
Ένα ζήτημα που απασχολεί το ζευγάρι είναι κατά πόσο υπάρχουν στάσεις που μπορούν να βλάπτουν το παιδί. Βασικά δεν υπάρχουν στάσεις που βλάπτουν το παιδί περισσότερο ή λιγότερο.
Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να νιώθουν και οι δύο άνετα, ευχάριστα χωρίς πόνο ή άλλη δυσκολία. Ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης, μπορούν να δοκιμάζουν και να επιλέγουν τη στάση που είναι η πιο κατάλληλη και ευχάριστη για αυτούς.
Ο οργασμός της γυναίκας στην εγκυμοσύνη
Πολλοί φοβούνται ότι ο οργασμός μπορεί να οδηγεί σε πρόωρο τοκετό. Η αντίληψη αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι στον οργασμό της γυναίκας συμβαίνουν συσπάσεις της μήτρας.
Οι συσπάσεις της μήτρας κατά τον οργασμό δεν είναι παρόμοιες με τις συσπάσεις κατά τον τοκετό. Η σεξουαλική δραστηριότητα της γυναίκας, ο οργασμός με ή χωρίς συνουσία δεν είναι αιτίες πρόωρου τοκετού όταν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται κανονικά και δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα.
Το σεξ μετά τη γέννηση του παιδιού
Η γυναίκα μετά τη γέννηση του παιδιού χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει. Ο χρόνος αυτός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η γενική ψυχική και σωματική κατάσταση της γυναίκας, ο τρόπος γέννησης του παιδιού, δηλαδή εάν έγινε καισαρική ή κανονική γέννηση με ή χωρίς δυσκολίες και καταπόνηση των γεννητικών οργάνων της γυναίκας.
Συνήθως χρειάζονται στη γυναίκα από 1 έως 2 μήνες για να μπορέσει να βρίσκεται σε σωματική και ψυχική κατάσταση που επιτρέπει τη συνουσία. Στην επανέναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας χρειάζεται προσοχή για να μην υπάρχει πόνος ή άλλη δυσκολία.