Σε κλινικές θεραπευτικές δοκιμές σε γυναίκες με σεξουαλικές δυσλειτουργίες, που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα φαρμάκων, ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών που λαμβάνουν πλασέμπο, δηλαδή εικονικό φάρμακο και όχι ενεργό ουσία, δηλώνουν ουσιαστική βελτίωση.
Το γεγονός αυτό ονομάζεται φαινόμενο πλασέμπο, δηλαδή επιτυγχάνεται βελτίωση στον ασθενή χωρίς να έχει δοθεί πραγματικό φάρμακο. Φαίνεται ότι το φαινόμενο πλασέμπο οφείλεται σε ψυχολογική βελτίωση του ασθενούς που προκύπτει λόγω της λήψης του εικονικού φαρμάκου που παρατηρείται σε ασθενείς με παθήσεις με ψυχολογική αιτιολογία.
Ο ασθενής δεν γνωρίζει ότι παίρνει πλασέμπο αλλά πιστεύει ότι λαμβάνει μέρος σε δοκιμή νέου φαρμάκου. Το γεγονός αυτό επιδρά θετικά με ωφέλιμα αποτελέσματα στον ψυχολογικό κόσμο ενός σημαντικού αριθμού ατόμων που πάσχουν από ψυχοσωματικές κυρίως ασθένειες.
Σε μια προσπάθεια να καταλάβουν καλύτερα το ρόλο του πλασέμπο σε γυναίκες που παρουσιάζουν προβλήματα με το σεξ, γιατροί από πανεπιστημιακά κέντρα του Τέξας, εξέτασαν τις αλλαγές της συμπεριφοράς και των συμπτωμάτων σε 50 γυναίκες με πρόβλημα χαμηλής σεξουαλικής διέγερσης.
Στις γυναίκες αυτές που λάμβαναν μέρος σε μια μεγαλύτερη κλινική θεραπευτική δοκιμή φαρμάκων για διαταραχή του λίμπιντο και επελέγησαν τυχαία, δόθηκαν πλασέμπο. Ούτε οι γυναίκες ούτε οι γιατροί της έρευνας που τις παρακολουθούσαν γνώριζαν τι ακριβώς περιείχε το χάπι που έπαιρναν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
- Μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας, τα συμπτώματα σε περίπου 33% των γυναικών βελτιώθηκαν σημαντικά. Η μεγαλύτερη βελτίωση φάνηκε να συμβαίνει κατά τις πρώτες 4 εβδομάδες
- Η σημαντικότερη αλλαγή που σημειώθηκε η οποία προέλεγε τη βελτίωση των συμπτωμάτων, ήταν η αύξηση της συχνότητας των ικανοποιητικών σεξουαλικών επαφών κατά τη διάρκεια της θεραπείας
- Πολλές γυναίκες δήλωσαν επιπλέον ότι βίωναν περισσότερη διέγερση κατά τη σεξουαλική τους δραστηριότητα στη διάρκεια της έρευνας έστω και εάν οι ερωτικοί τους σύντροφοι δεν είχαν λάβει οποιεσδήποτε ειδικές συμβουλές
Ωστόσο είναι σημαντικό να τονισθεί ότι παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω γυναίκες λάμβαναν πλασέμπο, είχαν όλες την ευκαιρία να μιλήσουν με ένα ειδικό για τις δυσκολίες τους. Επίσης τους ζητήθηκε να παρακολουθούν στενά τη σεξουαλική τους συμπεριφορά και τα συναισθήματα τους για την περίοδο των 12 εβδομάδων της έρευνας.
Το γεγονός ότι συμμετείχαν στην έρευνα ήταν η αιτία να αρχίσουν κάποιες σημαντικές συζητήσεις. Αυτό δείχνει ότι ακόμη και περιορισμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα σε γυναίκες με σεξουαλικές δυσλειτουργίες.
Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες στις γυναίκες είναι συχνό πρόβλημα. Οι λόγοι μπορεί να είναι καθαρά σωματικοί ή να είναι ψυχολογικής προέλευσης. Εκτιμάται ότι 40% των γυναικών παρουσιάζουν δυσκολίες σε σχέση με το σεξ.
Τα συχνότερα προβλήματα σε σχέση με το σεξ που παρουσιάζουν οι γυναίκες περιλαμβάνουν την απουσία διάθεσης για έρωτα, τις δυσκολίες διέγερσης, το πρόβλημα επίτευξης οργασμού, τη στεγνότητα κόλπου, τον πόνο κατά τη συνουσία και τον κολποσπασμό.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο ρόλος των συμπεριφορικών και ψυχολογικών παραγόντων στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες της γυναίκας είναι σημαντικός.
Ο ρόλος τους θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω έτσι ώστε οι θεραπείες να καταστούν ευκολότερες και αποτελεσματικότερες.