Οι γυναίκες που παρουσιάζουν υπερβολική τριχοφυΐα σε διάφορα μέρη στο κορμί τους δεν είναι λίγες.
Υπολογίζεται ότι από 5% έως 15% των γυναικών έχουν αυξημένες τρίχες στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια ή αλλού στο σώμα τους.
Είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσες γυναίκες παρουσιάζουν το πρόβλημα διότι πολλές είναι απρόθυμες να το δηλώσουν ή να ζητήσουν βοήθεια για την αντιμετώπιση του.
Πράγματι το πρόβλημα της υπερτρίχωσης στις γυναίκες δεν είναι μόνο αισθητικό. Τους προκαλεί στεναχώρια και ψυχική καταπόνηση. Νιώθουν να μειώνεται η θηλυκότητα τους ενώ επηρεάζεται αρνητικά η αυτοεκτίμηση και η ποιότητα της ζωής τους. Σε γυναίκες μικρής ηλικίας τα ψυχικά προβλήματα είναι ακόμη συχνότερα και εντονότερα.
Σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες με υπερτρίχωση προσπαθούν για χρόνια με διάφορους τρόπους να απαλλαγούν από την ανεπιθύμητη μαλλιαρότητα σε διάφορα μέρη του σώματος τους. Καταφεύγουν σε κάθε λογής μεθόδους χωρίς όμως να ζητήσουν τη βοήθεια του γιατρού.
Ωστόσο η διαγνωστική διερεύνηση από γιατρό του προβλήματος της υπερτρίχωσης στις γυναίκες είναι απαραίτητη.
Ο λόγος είναι διότι στο 70% έως 80% των γυναικών με υπερβολική τριχοφυΐα υπάρχει το συνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι αιτία ορμονικών διαταραχών που οδηγούν στην αύξηση των τριχών στο σώμα της γυναίκας. Επιπρόσθετα προκαλεί ανωμαλίες της περιόδου, ακμή, παχυσαρκία, υπογονιμότητα ή στειρότητα, αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη (αντίσταση στην ινσουλίνη) και ανωμαλίες της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.
Στο σύνδρομο αναφέρεται επίσης αυξημένος κίνδυνος για ψηλή κακή χοληστερόλη LDL, μεταβολικό σύνδρομο (παχυσαρκία, αυξημένη πίεση με κίνδυνο για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο) και καρκίνο της μήτρας.
Τα προβλήματα της ψυχικής υγείας που περιγράφονται στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, τη βουλιμία, τις κρίσεις πανικού ή άλλες αγχώδεις διαταραχές.
Είναι βέβαιο ότι οι γυναίκες με το σύνδρομο εκτός από τη θεραπεία για το σώμα τους χρειάζονται οπωσδήποτε και φροντίδα για τα προβλήματα του συναισθηματικού και ψυχικού τους κόσμου.
Η χαρακτηριστική ορμονική ανωμαλία του συνδρόμου είναι η αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών που προκαλεί στη γυναίκα υπερανδρογονισμό.
Στην εξέταση με υπερήχους, οι ωοθήκες παρουσιάζουν χαρακτηριστικές πολλές μικρές κύστεις στην περιφέρεια τους αλλά και μεγαλύτερες όπως επίσης και αύξηση του στρώματος τους.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι γυναίκες με υπερτρίχωση να εξετάζονται και να γίνονται εξετάσεις για να φανεί εάν πάσχουν ή όχι από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Υπολογίζεται ότι 1 σε κάθε 15 γυναίκες έχει το σύνδρομο.
Η θεραπεία της υπερτρίχωσης στις γυναίκες εξαρτάται από την αιτία πρόκλησης της. Περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής με αισθητικές, δερματολογικές και φαρμακευτικές θεραπείες.
Οι ορμονικές θεραπείες (αντισυλληπτικό χάπι, φιναστερίδη, κυπροτερόνη ή άλλη) χρειάζονται από 9 έως 12 μήνες για να φτάσουν στο μέγιστο των θετικών τους επιδράσεων.
Θα συγκρατήσουμε ότι:
1. Ο προσωπικός γιατρός, ο γυναικολόγος και ο ενδοκρινολόγος μπορούν να βοηθήσουν τη γυναίκα με αυξημένη τριχοφυΐα να βρει την αιτία που την προκαλεί
2. Εάν διαπιστωθεί ότι αιτία είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που ευθύνεται για σχεδόν 4 στις 5 περιπτώσεις αυξημένης τριχοφυΐας στις γυναίκες, η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση με αλλαγές του τρόπου ζωής, καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αισθητικές παρεμβάσεις, δερματολογικές, ορμονικές, μεταβολικές ή και άλλες φαρμακευτικές θεραπείες μπορεί να μειώνει ουσιαστικά την τριχοφυΐα προσφέροντας επιπρόσθετα πολλά σημαντικά για τη σωματική και ψυχική υγεία της γυναίκας