Τα σπυριά στο πρόσωπο, στο στήθος και στην πλάτη είναι από τα προβλήματα που ενοχλούν περισσότερο.
Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά στην εφηβεία, η ακμή που εμφανίζεται στο 85% των εφήβων, είναι από τα ελαττώματα του δέρματος που απασχολούν ιδιαίτερα τους νέους.
Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα δερματικά αυτά προβλήματα είναι αιτία ψυχολογικών διαταραχών.
Σε τι όμως οφείλεται η ακμή; Η ακμή οφείλεται στις αλλοιώσεις, που προκαλούνται από τις ορμόνες στην κανονική λειτουργία των αδένων του δέρματος.
Οι σμηγματογόνοι αδένες επηρεάζονται από τις ορμόνες της εφηβείας. Η παραγωγή του σμήγματος αυξάνεται, γίνεται πιο παχύρρευστο και δεν ξαπλώνεται τόσο καλά στις ρίζες των τριχών, στους αδένες που τις παράγουν.
Λόγω αυτών των αλλαγών στη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, οι πόροι του δέρματος κλείνουν. Τα βακτηρίδια που φυσιολογικά υπάρχουν στο δέρμα, λόγω της νέας κατάστασης, πολλαπλασιάζονται προκαλώντας φλεγμονή, μόλυνση και την κλινική εικόνα της ακμής.
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σοβαρότερα προβλήματα ακμής από άλλους. Είναι πιθανόν ότι τα άτομα αυτά είναι περισσότερα ευαίσθητα στις ορμόνες.
Επίσης παράγοντες όπως η χρήση λιπαρών κοσμητικών ουσιών, η εφίδρωση, η υγιεινή του δέρματος και η υγρασία επηρεάζουν τη σοβαρότητα της ακμής που εκδηλώνεται.
Υπάρχει πολύ ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι τα φαγητά που τρωει κάποιος, είναι δυνατόν να ευνοούν την εκδήλωση ακμής. Η ορθότητα ή όχι της εν λόγω αντίληψης είναι πολύ μεγάλη.
Πράγματι ο αριθμός των έφηβων και άλλων που παρουσιάζουν ακμή ή άλλα ανάλογα σπυριά στο δέρμα, είναι πολύ μεγάλος. Τα χρήματα που δαπανώνται στις διάφορες θεραπείες για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πάρα πολλά. Εάν η αποφυγή κάποιων τροφών μπορεί να είναι πρόληψη της ακμής, τότε οι πρακτικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες.
Η αλήθεια είναι ότι τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε σήμερα δεν μας επιτρέπουν να δηλώσουμε ότι η αποφυγή κάποιων φαγητών μπορεί να αποτελεί πρόληψη της ακμής. Ούτε ότι όταν υπάρχει η ακμή, κάποια φαγητά μπορούν να την επιδεινώσουν.
Η αντιμετώπιση της ακμής περιλαμβάνει αρχικά την εξέταση από το γιατρό. Δεν πρέπει να γίνονται θεραπείες χωρίς τη συμβουλή του γιατρού.
Η χορήγηση θεραπειών που θα αποφασίσει ο γιατρός, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παράγωγα της βιταμίνης Α (ρετινοειδή που αποτελούν ομάδα φυσικών και συνθετικών αναλόγων της βιταμίνης Α) από το στόμα ή και τοπικά, αντιβιοτικά και αντισηπτικά.