Το σκεφτήκατε ποτέ ότι η οικονομική κρίση μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης ακμής ακόμη και στους ενήλικες;
Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά οι δερματικές παθήσεις, ιδιαίτερα η ακμή και το έκζεμα παρουσιάζουν έξαρση όταν οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις κρίσης.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση προκαλεί σοβαρά προβλήματα μεταξύ των οποίων απολύσεις, ανεργία, κατασχέσεις σπιτιών, πτωχεύσεις, φτώχεια και δυσκολίες του οικογενειακού και προσωπικού προϋπολογισμού σε εκατομμύρια ανθρώπων. Ο ψυχικός τους κόσμος υποφέρει.
Η αβεβαιότητα, ο φόβος, οι ανησυχίες, η ανασφάλεια και το άγχος παρουσιάζονται όλο και περισσότερο. Το στρες που δημιουργείται έτσι δεν υποχωρεί αλλά γίνεται χρόνιο.
Το χρόνιο στρες χαρακτηρίζεται από την παρατεταμένη διάρκεια ψηλών επιπέδων των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόνη και η αδρεναλίνη στο αίμα.
Η κορτιζόνη προάγει την αύξηση της παραγωγής λιπαρών ουσιών από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος. Το δέρμα γίνεται πιο λιπαρό και οι αδένες του αποφράσσονται ευκολότερα και μολύνονται. Δημιουργούν έτσι ακμή με φαινόμενα φλεγμονής και σπυριά μολυσμένα που περιέχουν πύο στο δέρμα.
Οι διαταραχές του ψυχικού κόσμου επηρεάζουν το νευρικό και ορμονικό σύστημα. Με τη δράση που έχουν παντού στο σώμα οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές προκαλούνται διάφορες κατηγορίες διαταραχών. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αλλεργικές, οι αυτοάνοσες και οι δερματικές παθήσεις.
Σε καταστάσεις στρες αυξάνεται επίσης και η παραγωγή της τεστοστερόνης που είναι η κυρίως ανδρική σεξουαλική ορμόνη. Η τεστοστερόνη, άλλα ανδρογόνα όπως και οι ορμόνες του στρες παράγονται από τα επινεφρίδια.
Η τεστοστερόνη που παράγεται και από τους όρχεις, έχει ανάλογη με τη κορτιζόνη επίδραση στους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος. Η αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης στο χρόνιο στρες συμβάλλει στη γένεση των φαινομένων λιπαρού δέρματος και απόφραξης των πόρων του με έξαρση της ακμής.
Έρευνες έχουν δείξει ότι σε καταστάσεις στρες, η αύξηση της κορτιζόνης αίματος συνοδεύεται από εξάρσεις παθήσεων όπως η ακμή, το έκζεμα και το θήλωμα δέρματος (κρεατοελιά, οφείλεται συνήθως στον ιό HPV που είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων).
Ο κίνδυνος μόλυνσης των βλαβών του δέρματος λόγω ακμής όπως επίσης και ο χρόνος που χρειάζεται για να επουλωθεί το δέρμα αυξάνονται σε καταστάσεις στρες με αυξημένη κορτιζόνη αίματος.
Σε μια έρευνα που έγινε σε 22 φοιτητές του πανεπιστημίου του Στάνφορντ το 2002, βρέθηκε ότι το στρες των εξετάσεων επιδείνωνε την ακμή που ήδη είχαν. Οι φοιτητές που παρουσίαζαν το μεγαλύτερο στρες κατά τις εξετάσεις είχαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση της ακμής τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η χειροτέρευση της ποιότητας της διατροφής των φοιτητών κατά τη διάρκεια του στρες των εξετάσεων, συνέβαλλε ουσιαστικά στις εξάρσεις επιδείνωσης που παρουσίαζε η ακμή τους.
Οι ασθενείς που παρουσιάζουν ακμή πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγουν στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν το χρόνιο στρες, το άγχος, την ένταση και τις ανησυχίες.
Στις περιπτώσεις που εμφανίζεται η ακμή, οι συμβουλές του δερματολόγου για τοπική ή γενική θεραπεία χρειάζονται για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι τεχνικές χαλάρωσης, η συμπεριφορική γνωσιακή θεραπεία, η γιόγκα, η ιεράρχηση προτεραιοτήτων στην ανάληψη υποχρεώσεων, η προσεκτική διαχείριση του προσωπικού και επαγγελματικού χρόνου είναι μεταξύ των μέτρων που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του χρόνιου φθοροποιού στρες.