Ο ζαχαρώδης διαβήτης είναι ασθένεια του μεταβολισμού. Ο μεταβολισμός περιλαμβάνει όλες τις βιολογικές διαδικασίες που μετατρέπουν όσα προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας σε ενέργεια.
Στο διαβήτη ο οργανισμός αδυνατεί να ρυθμίζει και να χρησιμοποιεί κανονικά τη γλυκόζη στο αίμα. Για το λόγο αυτό τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι αυξημένα.
Δυστυχώς ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως παρουσιάζει μια συνεχή και ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένες χώρες μπορεί να πάσχουν από διαβήτη μέχρι και 10% του πληθυσμού.
Σήμερα εκτιμάται ότι 6,4% των ενηλίκων παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη. Το 2030 το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέλθει στο 7,8%.
Ο ζαχαρώδης διαβήτης είναι από τις κυριότερες αιτίες αναπηριών και θανάτων παγκοσμίως. Ο κακός έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στην όραση με τύφλωση, στους νεφρούς με νεφρική ανεπάρκεια, στα νεύρα με νευροπάθεια, στην καρδία με καρδιοπάθεια, στον εγκέφαλο με εγκεφαλικό επεισόδιο και στα μέλη με ακρωτηριασμό.
Για καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη είναι σημαντικό να θυμόμαστε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Τα πρώτα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν πολυουρία, πολυδιψία, αδυναμία, εύκολη κόπωση, μεγάλη πείνα με απώλεια βάρους, νευρικότητα, αναγούλες και εμετούς.
2. Στον ζαχαρώδη διαβήτη που είναι νόσος γνωστή από την αρχαιότητα (3.500 π.Χ.), το σώμα δεν χρησιμοποιεί τη γλυκόζη σωστά, λόγω έλλειψης παραγωγής ινσουλίνης (διαβήτης τύπου 1) ή λόγω προβλήματος στη δράση της (διαβήτης τύπου 2).
3. Γονείς προσέξτε: Υπάρχει δραματική αύξηση του διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά και έφηβους, λόγω παχυσαρκίας και έλλειψης άσκησης. Λάβετε μέτρα πρόληψης και διαπαιδαγωγήστε έγκαιρα τα παιδιά σας.
4. Σχεδόν το 90% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2, το 80% των νόσων καρδίας (καρδιακή προσβολή, στηθάγχη) και το 50% των καρκίνων, θα μπορούσαν να προληφθούν με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση.
5. Ποιοι κινδυνεύουν πιο πολύ να πάθουν διαβήτη; Παχύσαρκοι, υπέρβαρες έγκυες, άτομα άνω των 45 ετών ή με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη ή χωρίς τακτική σωματική άσκηση.
6. Οι διαβητικοί ασθενείς διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για παθήσεις των αγγείων, της καρδίας, των νεφρών, των ματιών, των νεύρων, του εγκεφάλου και για μολύνσεις. Η ορθή, συνεχής μακροχρόνια ρύθμιση της γλυκόζης αίματος, τους προστατεύει.
7. Πώς προστατεύονται οι διαβητικοί από τύφλωση; Πρέπει να διατηρούν κανονική γλυκόζη αίματος, κανονική πίεση και να τους βλέπει οφθαλμίατρος 2 φορές ετησίως.
8. Η κανέλα, ο καφές και το τσάι περιέχουν ουσίες που βοηθούν κατά του διαβήτη. Άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφέ, τσάι ή κανέλα κινδυνεύουν λιγότερο από διαβήτη.