Άτομα που ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή παρουσιάζουν λιγότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου και έχουν αυξημένη διάρκεια ζωής.
Οι ευεργετικές επιδράσεις της Μεσογειακής δίαιτας στην υγεία της καρδίας επισημάνθηκαν για πρώτη φορά όταν οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν, ότι στους πληθυσμούς των Μεσογειακών χωρών, η συχνότητα των καρδιακών παθήσεων ήταν μικρότερη.
Η Μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, φασόλια, ψάρι και κρασί.
Χαρακτηριστικά στις Μεσογειακές χώρες, για παραδοσιακούς λόγους που έχουν σχέση με τη γεωγραφία, το κλίμα και τη γεωργία, οι άνθρωποι προσάρμοσαν τη διατροφή τους, με αποτέλεσμα αυτή να είναι είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζωικά λίπη.
Η χαμηλή περιεκτικότητα της διατροφής σε ζωικά λίπη και κρέας, προστατεύει τον οργανισμό από την υπερβολική του επιβάρυνση από κορεσμένα λίπη.
Τα κορεσμένα λίπη, που προέρχονται από τρόφιμα ζωικής προέλευσης δημιουργούν πλάκες αθηρωμάτωσης στις αρτηρίες. Η αθηρωμάτωση είναι δυνατόν να προκαλεί στένωση και στο τέλος απόφραξη ζωτικών αρτηριών, με ανυπολόγιστες βλάβες στην καρδία.
Το ίδιο φαινόμενο αυτό δεν προκαλείται από τις πολυακόρεστες λιπαρές ουσίες, που προέρχονται από τρόφιμα του φυτικού βασιλείου.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως όλοι οι παράγοντες για τους οποίους η Μεσογειακή διατροφή, προστατεύει την καρδία.
Εκτός από τη χαμηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λίπη, η Μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε αντι-οξειδωτικές ουσίες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από τα ψάρια.
Σύμφωνα με έρευνα από Ισπανούς γιατρούς η βασική συνιστώσα, που δίνει στη Μεσογειακή δίαιτα τις ευεργετικές της δράσεις είναι η ψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Βασικά οι Ισπανοί ερευνητές, εξέτασαν τη διατροφή σε 171 ασθενείς, που είχαν υποστεί ένα πρώτο επεισόδιο εμφράγματος του μυοκαρδίου. Στη συνέχεια σύγκριναν τη διατροφή των ασθενών αυτών με άλλα άτομα χωρίς έμφραγμα.
Το βασικό τους εύρημα ήταν, ότι άτομα που έχουν μια διατροφή πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες είχαν 86% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μια μη θανάσιμη καρδιακή προσβολή.
Η σημαντική αυτή σχέση μεταξύ φυτικών ινών και χαμηλότερου κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου, υπήρχε ανεξάρτητα από οποιοδήποτε άλλο παράγοντα σε σχέση με τη διατροφή.
Επίσης ακόμη μια συνιστώσα της διατροφής, η οποία από μόνη της φάνηκε να έχει ανάλογα ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση των εμφραγμάτων, ήταν η περιεκτικότητα σε φρούτα. Στη μελέτη αυτή δεν βρέθηκε ή ίδια σχέση και για τα λαχανικά και τα όσπρια.
Όσον αφορά τα φρούτα οι Ισπανοί ερευνητές παρατήρησαν ότι η ευεργετική τους δράση σημειωνόταν όταν κάποιος κατανάλωνε περί τα 259 γραμμάρια φρούτων ημερησίως (δηλαδή 2 μερίδες φρούτων). Αυτοί που έτρωγαν περισσότερα φρούτα κάθε μέρα, δεν φάνηκε να επωφελούνται περισσότερο.
Ίσως το γεγονός ότι τα φρούτα αντικαθιστούν άλλα επιδόρπια, πλούσια σε κορεσμένα λίπη (παγωτά, κρέμες, γλυκίσματα), να αποτελεί ακόμη ένα παράγοντα που συμβάλλει στη μείωση των εμφραγμάτων.
Το συμπέρασμα των Ισπανών ερευνητών είναι ότι η Μεσογειακή δίαιτα, λόγω του ότι συνολικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε φρούτα συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και μακροζωία με μείωση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.
Εμείς θα τελειώσουμε προσθέτοντας, ότι παράλληλα με μια υγιεινή διατροφή, η καλύτερη πρόληψη πετυχαίνεται όταν με τη διατροφή, συνδυάζεται και το καλύτερο προστατευτικό όπλο που διαθέτουμε εναντίον της καρδιακής προσβολής, που είναι η τακτική σωματική άσκηση.