Ο χυμός πορτοκαλιού φαίνεται να είναι καλύτερος από άλλους χυμούς φρούτων και τη λεμονάδα για την αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης, δηλαδή τις γνωστές μας πέτρες στους νεφρούς.
Οι ειδικοί γνώριζαν εδώ και πολλά χρόνια ότι το κιτρικό κάλιο που υπάρχει στο χυμό των εσπεριδοειδών, μπορεί να επιβραδύνει τη δημιουργία πέτρας στους νεφρούς σε ασθενείς με ιστορικό νεφρολιθίασης.
Όμως ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσαν ότι υπάρχουν άλλα συστατικά, που είναι σε θέση να επηρεάζουν τη δυνατότητα των χυμών στο να προλαμβάνουν τη δημιουργία πέτρας νεφρών.
Σε 13 εθελοντές με ή χωρίς ιστορικό νεφρολιθίασης, δοκιμάσθηκε η δράση του χυμού πορτοκαλιού, της λεμονάδας, του απεσταγμένου νερού ταυτόχρονα με διατροφή φτωχή σε ασβέστιο και οξαλικά που επίσης βοηθούν στη μείωση σχηματισμού πέτρας στους νεφρούς.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χυμός πορτοκαλιού, αυξάνει 3 φορές περισσότερο τα επίπεδα κιτρικών αλάτων στα ούρα. Παράλληλα μειώνουν την κρυσταλλοποίηση του ουρικού οξέος και του οξαλικού ασβεστίου που είναι οι συχνότερες συνιστώσες ουσίες που βρίσκονται στις πέτρες των νεφρών. Η λεμονάδα δεν αύξανε τα επίπεδα των κιτρικών αλάτων.
Ένας λόγος για τη διαφορά που παρατηρήθηκε μπορεί να είναι η διαφορά περιεχομένου σε ορισμένα συστατικά των χυμών και της λεμονάδας. Τα κιτρικά άλατα στο χυμό πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ συνοδεύονται από ιόντα καλίου ενώ τα κιτρικά στη λεμονάδα και στο χυμό βατόμουρων συνυπάρχουν με ιόντα υδρογόνου. Τα ιόντα υδρογόνου εξουδετερώνουν τις θετικές επιδράσεις του ψηλού περιεχομένου σε κιτρικά άλατα γεγονός που δεν συμβαίνει με τα ιόντα καλίου.
Οι πέτρες στους νεφρούς προκαλούν ένα από τους πιο δυνατούς πόνους στον άνθρωπο. Η πάθηση δεν είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Απλά να αναφέρουμε ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν πέτρες στους νεφρούς σε μια Αιγυπτιακή μούμια ηλικίας 7.000 ετών.
Οι πέτρες στους νεφρούς είναι από τα συχνότερα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος. Η νεφρολιθίαση προσβάλλει σε μεγαλύτερους αριθμούς τους άνδρες από ότι τις γυναίκες.
Η συχνότητα της νεφρολιθίασης παρουσιάζει αύξηση κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι αιτίες της αύξησης αυτής δεν έχουν κατανοηθεί αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οφείλεται σε διατροφικές επιλογές και ανεπαρκή πρόσληψη υγρών.
Οι πέτρες στους νεφρούς σχηματίζονται κυρίως όταν τα ούρα συγκεντρώνονται υπερβολικά. Αυτό προκαλεί την κρυσταλλοποίηση των ανόργανων και άλλων ουσιών στο εσωτερικό των νεφρών. Σταδιακά και διαχρονικά, τα κρύσταλλα αυτά συνδυάζονται για να σχηματίσουν μικρές σκληρές μάζες που είναι οι πέτρες.
Οι περισσότερες μικρές πέτρες περνούν στην ουροδόχο κύστη χωρίς να προκαλούν μόνιμες βλάβες. Είναι σημαντικό για την κάθε περίπτωση, να βρίσκεται η αιτία που ευθύνεται για τη δημιουργία της πέτρας με στόχο την αποφυγή δημιουργίας στο μέλλον του ίδιου προβλήματος.
Σε πολλές περιπτώσεις η πρόληψη δημιουργίας πέτρας των νεφρών μπορεί να γίνει με τη λήψη άφθονου νερού και με μερικές αλαλαγές στη διατροφή.