Οι άνθρωποι που ακολουθούν την παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο.
Η μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο από την οποία επωφελούνται όσοι ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή, είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που προσφέρει η κατανάλωση του κάθε τροφίμου που συμπεριλαμβάνει όταν καταναλώνεται από μόνο του. Με λίγα λόγια τα συστατικά της Μεσογειακής διατροφής συνεργούν υπεραυξάνοντας έτσι το τελικό όφελος.
Είναι γνωστό από μερικές δεκαετίες ότι η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω των καρδιακών παθήσεων. Η στεφανιαία νόσος της καρδίας (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια) προσβάλλει με σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα τους ανθρώπους που την υιοθετούν.
Τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής είναι:
- Ψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (κυρίως ελαιόλαδο) και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη.
- Μεγάλη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως.
- Μέτρια έως μεγάλη κατανάλωση ψαριών.
- Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων που προέρχονται από το κρέας.
- Χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Ήπια κατανάλωση αιθανόλης (αλκοόλ) κυρίως με τη μορφή κρασιού που λαμβάνεται στα γεύματα.
Εκτός από τις ευεργετικές δράσεις για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, η Μεσογειακή διατροφή φάνηκε από αριθμό ερευνών να έχει ενδιαφέρουσες θετικές δράσεις στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου.
Σε μια ενδιαφέρουσα μεγάλη έρευνα, γιατροί από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εξέτασαν σε 25.623 Έλληνες διαφόρων ηλικιών (10.582 άνδρες και 15.041 γυναίκες), τη σχέση Μεσογειακής διατροφής και κινδύνου προσβολής από καρκίνο οποιασδήποτε μορφής.
Η χρονική διάρκεια παρακολούθησης των συμμετεχόντων ήταν κατά μέσο όρο 7,9 χρόνια. Καταγράφηκαν συνολικά 851 ιατρικά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις καρκίνου (421 σε άνδρες και 430 σε γυναίκες).
Η ανάλυση των ευρημάτων έδειξε:
- Η υιοθέτηση ακόμη και μερικών στοιχείων από τη Μεσογειακή διατροφή είναι σε θέση να μειώνει έως 12% τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο.
- Η κατανάλωση ελαιόλαδου βρέθηκε ότι προσφέρει από μόνη της 9% μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο.
- Η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος και περισσότερων οσπρίων (φασόλια, φακές, μπιζέλι), μπορεί να μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο καρκίνου.
- Οι άνθρωποι που υιοθετούσαν με το μεγαλύτερο βαθμό συμμόρφωσης τη Μεσογειακή διατροφή, επωφελούνταν περισσότερο όσον αφορά στην προστασία από τον καρκίνο. Στις γυναίκες, ο εν λόγω συσχετισμός ήταν ισχυρότερος.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι η υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών σύμφωνα με τη Μεσογειακή διατροφή έχει σημαντική επίδραση στην πρόληψη και προστασία μας από καρκίνο διαφόρων μορφών.
Η ίδια ερευνητική ομάδα σε παλαιότερη εργασία της, είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή επωφελούνται συνολικά από 25% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακή πάθηση και καρκίνο.
Ο ψηλός βαθμός συμμόρφωσης προς τη διατροφή αυτή και ο ψηλός βαθμός τήρησης της σύστασης για τακτική σωματική άσκηση, αυξάνουν ανάλογα το όφελος των ανθρώπων για μείωση του κινδύνου θανάτου λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων και νεοπλασματικών ασθενειών.