Οι άνθρωποι που τρώνε γρήγορα και σταματούν από το φαγητό μόνο όταν αισθανθούν αίσθημα πληρότητας, διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να είναι υπέρβαροι.
Η μάστιγα της παχυσαρκίας που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους σε πολλές χώρες, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που κάποτε δρουν συνεργιστικά.
Το υπερβολικό βάρος σώματος και η παχυσαρκία είναι αιτίες πολλών δεινών για τους ανθρώπους όπως ο διαβήτης, η ψηλή πίεση (η υπέρταση), ο καρκίνος, η ψηλή χοληστερόλη αίματος, η αθηρωμάτωση με τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα.
Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητών κακής ποιότητας, οι αλλαγές των διατροφικών συνηθειών, η μείωση των γευμάτων που όλη η οικογένεια είναι μαζί, η παρακολούθηση τηλεόρασης όταν τρώμε, η αυξημένη ταχύτητα κατανάλωσης των φαγητών λόγω πίεσης χρόνου, η αϋπνία και το στρες συμβάλλουν στην επιδημία της παχυσαρκίας και των επιπλοκών που αυτή δημιουργεί.
Η ταχύτητα με την οποία καταναλώνουν οι άνδρες και οι γυναίκες το φαγητό εξετάστηκε 3.287 ενήλικες Ιάπωνες σε έρευνα που διήρκεσε 4 χρόνια. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.
Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων έδειξαν τα ακόλουθα:
- 50,9% των ανδρών και 58,4% των γυναικών δήλωσαν ότι έτρωγαν έως ότου ένιωθαν το αίσθημα πληρότητας του στομαχιού τους
- 45,6% των ανδρών και 36% των γυναικών δήλωσαν ότι έτρωγαν γρήγορα
- Οι άνδρες και οι γυναίκες που δήλωσαν ότι έτρωγαν γρήγορα μέχρι που ένιωθαν ότι το στομάχι τους ήταν γεμάτο, είχαν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (δείχνει εάν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος) και προσλάμβαναν περισσότερες θερμίδες (ενέργεια) σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έτρωγαν γρήγορα και σταματούσαν προτού το στομάχι τους να γεμίσει
- Οι άνδρες που έτρωγαν γρήγορα αλλά σταματούσαν προτού να νιώθουν γεμάτο το στομάχι τους είχαν 85% πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ενώ οι γυναίκες με την ίδια συμπεριφορά διατροφής διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να είναι υπέρβαρες
- Οι άνδρες και γυναίκες που έτρωγαν γρήγορα μέχρι το στομάχι τους να γεμίσει, είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι (δείκτης μάζας σώματος μεταξύ 25 και 30) σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν τις δύο αυτές κακές συνήθειες.
Οι Ιάπωνες γιατροί διαπιστώνοντας ότι οι δύο συμπεριφορές διατροφής (γρήγορη κατανάλωση και μέχρι το αίσθημα πληρότητας) συνεργούν για πρόκληση υπερβολικού βάρους σώματος, καλούν τους γιατρούς να λαμβάνουν μέτρα διαπαιδαγώγησης των ασθενών τους για το σημαντικό αυτό πρόβλημα της δημόσιας υγείας.
Θα μπορούσαν για παράδειγμα οι γιατροί να ενημερώνουν τους γονείς για το πρόβλημα, να τους ενθαρρύνουν να μαθαίνουν στα παιδιά τους να τρώνε αργά, κανονικές και όχι μεγάλες μερίδες φαγητού, να μην κοιτάζουν τηλεόραση όταν τρώνε και να προσπαθούν να τρώει όλη η οικογένεια μαζί.
Γιατί όμως όταν τρώμε γρήγορα υπάρχει κίνδυνος να γίνουμε υπέρβαροι; Υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις. Μια από αυτές είναι ότι ο εγκέφαλος δεν ειδοποιείται έγκαιρα ότι το στομάχι έχει γεμίσει και έτσι αυτός δεν δίνει την εντολή να σταματήσουμε να τρώμε άλλο.
Ας θυμηθούμε και να μην ξεχνούμε αυτά που έλεγαν οι παλιοί, ότι πρέπει να μασούμε όσο το δυνατό καλύτερα και περισσότερο τα φαγητά μας προτού τα καταπίνουμε, να τρώμε με την ησυχία μας χωρίς περισπασμούς και προτιμότερο να σηκωνόμαστε από το τραπέζι και να είμαστε λιγάκι πεινασμένοι χωρίς να νιώθουμε το στομάχι μας γεμάτο.
Ίσως αυτή η μέθοδος να έχει πολλά να προσφέρει στη δίαιτα, στην αντιμετώπιση του υπερβολικού βάρους σώματος και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.