Άνθρωποι που ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή, έχουν 40% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια Αλτσχάιμερ.
Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από ψηλό περιεχόμενο σε ψάρια, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, μονοακόρεστα λιπαρά όπως το λάδι της ελιάς. Αντίθετα είναι φτωχή σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η Μεσογειακή δίαιτα σχετίζεται με μακροζωία και χαμηλότερο κίνδυνο για έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνο διαφόρων μορφών.
Σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ έγιναν προσπάθειες για αναγνώριση διατροφικών ουσιών που να επιδρούν στην εξέλιξη της νόσου.
Γιατροί από πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης εξέτασαν το ρόλο του συνόλου μιας διατροφής και συγκεκριμένα της Μεσογειακής δίαιτας στην πρόληψη της ασθένειας Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα διεξήγαγαν έρευνα με τη συμμετοχή 2.258 κατοίκων της Νέας Υόρκης. Τους χώρισαν σε 3 ομάδες ανάλογα με το πόσο πιστά ακολουθούσαν τη Μεσογειακή δίαιτα. Τους παρακολούθησαν για 4 χρόνια με στόχο να διαπιστώσουν εάν υπήρχαν διαφορές όσον αφορά στη συχνότητα προσβολής τους από την ασθένεια Αλτσχάιμερ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που ακολουθούσαν πιστά το Μεσογειακό τρόπο διατροφής, είχαν 40% λιγότερο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με αυτούς που είχαν μια συνηθισμένη Αμερικάνικη διατροφή.
Οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν σε μέτριο βαθμό τη Μεσογειακή διατροφή, παρουσίαζαν 20% λιγότερο κίνδυνο για τη νόσο.
Το συμπέρασμα των γιατρών είναι ότι η προληπτική δύναμη της Μεσογειακής δίαιτας κατά της ασθένειας Αλτσχάιμερ φαίνεται να οφείλεται στο σύνολο των περιεχομένων της και όχι σε ένα από τα συστατικά της.
Ο συνδυασμός πολλών ευεργετικών τροφίμων, προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό ποικιλία ισχυρών θρεπτικών ουσιών, που δρουν σε συνέργεια, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη πολλών ασθενειών.
Για παράδειγμα η πληθώρα αντιοξειδωτικών ενώσεων που προσφέρει η Μεσογειακή δίαιτα, είναι εξαιρετικά ωφέλιμη στα αγγεία της καρδίας και του εγκεφάλου και μειώνει τη φλεγμονή. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στη διατήρηση διαχρονικά, μιας καλύτερης κατάστασης της καρδίας και του εγκεφάλου.
Όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να ξεχωρίσουν ποιο από τα συστατικά της Μεσογειακής διατροφής είναι αυτό που έχει την κυριότερη προληπτική δράση, δεν το κατάφεραν. Αντίθετα διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός όλων μαζί, προσέφερε τα ευεργετικά αποτελέσματα.
Η νόσος Αλτσχάιμερ, παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η αύξηση αναμένεται να συνεχιστεί και αυτό προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.
Είναι σίγουρα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η εν λόγω εργασία που δείχνει ότι η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι μια βασική συνιστώσα της πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ. Υπήρχε πάντοτε η υποψία ότι σε χώρες όπου ακολουθείται η Μεσογειακή διατροφή, η συχνότητα της νόσου ήταν χαμηλότερη.
Τα αποτελέσματα που σας παρουσιάζουμε σήμερα είναι ενθαρρυντικά. Χρειάζεται βέβαια και άλλες ομάδες γιατρών, με δικές τους ξεχωριστές και ευρύτερες έρευνες, να επαληθεύσουν τα ευρήματα των γιατρών της Νέας Υόρκης.
Αναμένοντας όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε τις ευεργετικές επιδράσεις της Μεσογειακής διατροφής που έχουν ήδη τεκμηριωθεί όσον αφορά στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και διαφόρων μορφών καρκίνου.
Εάν τελικά αποδειχθεί τελεσίδικα ότι η Μεσογειακή διατροφή θα μας προστατεύει και από τη νόσο Αλτσχάιμερ, τότε δεν θα έχουμε χάσει τίποτα ακολουθώντας αυτόν τον τρόπο υγιεινής διατροφής.