Το έμφραγμα μυοκαρδίου, πώς επηρεάζεται από την σοκολάτα, το μαύρο τσάι και τα μήλα που τρώμε;
Η διατροφή μας τελικά φαίνεται, ότι έχει τέτοια επίδραση στην υγεία μας που δεν θα ήταν υπερβολή εάν κάποιος θα έλεγε ότι κάθε φορά που καθόμαστε στο τραπέζι για να φάμε ή να πιούμε, έχουμε να πάρουμε αποφάσεις ζωής ή θανάτου.
Οι σύγχρονες έρευνες μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τις επιδράσεις ουσιών που παίρνουμε μέσω της διατροφής, πάνω στον οργανισμό μας.
Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στις αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται φυσιολογικά εντός των ιστών και συντείνουν στη φθορά των κυττάρων και των συστατικών τους.
Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες, όπως οι φλαβονοειδείς και οι κατεχινικές ουσίες, έχουν απ' ότι φαίνεται από μελέτες των τελευταίων δεκαετιών προστατευτικές ιδιότητες με δράσεις εναντίον του καρκίνου, των καρδιακών νοσημάτων, όπως το έμφραγμα και εναντίον των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι μια προσεγμένη και ισοζυγισμένη διατροφή μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας σημαντικές ποσότητες των ουσιών αυτών συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην καταπολέμηση της φυσιολογικής φθοράς που υφίσταται το σώμα μας.
Η μελέτη που σας παρουσιάζουμε προσθέτει ακόμη μερικά σημαντικά δεδομένα στο κεφάλαιο αυτό.
Ερευνητές από την Ολλανδία μελέτησαν 806 άνδρες ηλικίας 65-84 ετών. Αξιολόγησαν τις διατροφικές τους συνήθειες και υπολόγισαν για σειρά ετών, πόση ποσότητα κατεχινικών αντιοξειδωτικών ουσιών έπαιρναν καθημερινά στη διατροφή τους.
Ακολούθως ανέλυσαν τα αποτελέσματα, για να δουν ποια σχέση υπήρχε μεταξύ της ποσότητας αυτής και της εκδήλωσης στους ασθενείς, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι αυτοί που είχαν στην διατροφή τους ψηλές ποσότητες κατεχινών είχαν σημαντικά λιγότερα εμφράγματα παρά οι υπόλοιποι.
Όμως αυτό δεν ίσχυε και για τα εγκεφαλικά επεισόδια για τα οποία δεν βρέθηκε μια σχέση με τη ποσότητα κατεχινικών ουσιών στη διατροφή.
Εκείνο που φάνηκε στη μελέτη ήταν ότι το ευεργετικό αποτέλεσμα προέκυπτε από διατροφή με 4 μήλα την ημέρα ή δύο φλιτζάνια τσάι με ένα μικρό κομμάτι σοκολάτα και τα οποία αντιστοιχούν με 72 χλγ κατεχινών.
Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι η προστατευτική δράση των ουσιών αυτών, αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως πώς επιτυγχάνεται, οφείλεται στο γεγονός ότι εμποδίζουν την κακή χοληστερόλη LDL από του να προκαλεί βλάβες στα κύτταρα.
Το μαύρο τσάι και τα μήλα είναι σημαντικές πηγές για τις αντιοξειδωτικές κατεχινικές ουσίες. Μια διατροφή εμπλουτισμένη με τα στοιχεία αυτά μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου αλλά όχι των εγκεφαλικών αγγειακών επεισοδίων.