Η ψηλή πίεση, η υπέρταση δηλαδή, αποτελεί μια μάστιγα για την υγεία μας που εξελίσσεται ύπουλα και αθόρυβα προκαλώντας μη ανατρέψιμες βλάβες σε διάφορα όργανα του σώματός μας.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ψηλής πίεσης.
Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε συνολικό και κορεσμένο λίπος, είναι αποτελεσματική για την πρόληψη ψηλής πίεσης.
Οι μεσήλικες που προτιμούν το αποβουτυρωμένο γάλα όπως επίσης και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να μην προσβληθούν από ψηλή πίεση σε σύγκριση με συνομήλικους τους που καταναλώνουν λιγότερα τέτοια προϊόντα ή γαλακτοκομικά με κανονικό λίπος.
Η προστατευτική δράση των γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, υπάρχει ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ψηλή πίεση δηλαδή την υπόλοιπη διατροφή, τη σωματική άσκηση, το κάπνισμα και το δείκτη μάζας σώματος.
Τη σημαντική δράση των γαλακτοκομικών προϊόντων φτωχών σε λίπη, έδειξαν Ισπανοί ερευνητές σε κλινική έρευνα που συμπεριέλαβε 5.800 ενήλικες. Καταγράφηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες, ο τρόπος ζωής και άλλα στοιχεία σχετικά με την υγεία τους.
Μετά από δύο χρόνια παρακολούθησης, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που κατανάλωναν τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα φτωχά σε λίπη, είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψηλή πίεση σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν τα λιγότερα τέτοια προϊόντα.
Δεν είναι ξεκάθαρο για ποιό λόγο τα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα αυτά που είναι φτωχά σε λίπη, μειώνουν τον κίνδυνο για ψηλή πίεση.
Αρχικά επισημαίνεται ο ρόλος του ασβεστίου. Αλλά το ασβέστιο από μόνο του δεν φαίνεται να αρκεί. Έρευνες που εξέτασαν το ρόλο της ψηλής πρόσληψης ασβεστίου στην πίεση, απέτυχαν να αποδείξουν ότι από μόνο του, τη μειώνει.
Ένας άλλος παράγοντας που πιθανόν να παίζει καθοριστικό ρόλο είναι ορισμένες πρωτεΐνες του γάλατος όπως η καζεΐνη και οι πρωτεΐνες του ορού του γάλατος. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εν λόγω πρωτεΐνες, έχουν δράση ανάλογη με αυτήν μιας κατηγορίας αντιυπερτασικών φαρμάκων, των αναστολέων του ενζύμου μετατροπής.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα γαλακτοκομικά πλήρους περιεκτικότητας σε λίπη, δεν φαίνεται να έχουν ανάλογη δράση. Είναι πιθανόν ότι η ευεργετική τους δράση στην πίεση εξουδετερώνεται από τα κορεσμένα λίπη που περιέχουν.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών σε μεσήλικες, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για ψηλή πίεση. Άλλες ανάλογες έρευνες, έδειξαν το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα, σε παιδιά και νέους ενήλικες.
Παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα που μας προσφέρουν οι Ισπανοί ερευνητές, δεν αποδεικνύουν μια αιτιολογική σχέση, εντούτοις αυτοί που θέλουν μια καλύτερη προστασία από τον κίνδυνο ψηλής πίεσης, μπορούν να περιλαμβάνουν στη διατροφή τους, γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Θέλουμε να προσθέσουμε ότι ακόμη μια έρευνα που έγινε από γιατρούς των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Νορβηγίας, δείχνει το ρόλο της διατροφής σε 4.304 ανθρώπους για 15 χρόνια.
Συγκεκριμένα η εν λόγω εργασία έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρεατος και άλλων προϊόντων από το κρέας όπως τα αλλαντικά, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ψηλή πίεση.
Αντίθετα, η κατανάλωση φυτικών προϊόντων όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο για ψηλή πίεση.
Η κατανάλωση προϊόντων από το φυτικό βασίλειο, προσφέρει επιπρόσθετα στον οργανισμό φυτικές ίνες οι οποίες έχουν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.