Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά είναι ένα πρόβλημα που προβληματίζει και ανησυχεί πολλούς γονείς.
Η συχνότητα αφόδευσης στα βρέφη είναι περίπου 4 φορές την ημέρα. Στην ηλικία των 2 ετών μειώνεται στις 2 φορές την ημέρα και στην ηλικία των 4 ετών τα περισσότερα παιδιά αφοδεύουν 1 φορά την ημέρα.
Συνήθως η δυσκοιλιότητα στα παιδιά προκαλείται λόγω του ότι στη διατροφή τους, η περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες είναι ψηλή ενώ σε φυτικές ίνες είναι χαμηλή. Για παράδειγμα μια διατροφή με άφθονο γάλα, πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά με λίγα φρούτα και λαχανικά, είναι δυνατό να δημιουργεί δυσκοιλιότητα.
Μερικές απλές αλλαγές, που μπορούν να γίνουν με προσοχή στη διατροφή των παιδιών, είναι δυνατόν να περιορίζουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
Αρχικά μπορούν να περιορισθούν τα τρόφιμα και τα φαγητά που είναι δυνατόν να προκαλούν ή και να επιδεινώνουν ένα πρόβλημα δυσκοιλιότητας:
- Περιορισμός φαγητών που θεωρούνται ότι προκαλούν δυσκοιλιότητα: Μπανάνες, μαγειρεμένα καρότα, άσπρο ρύζι, τηγανητές πατάτες, επεξεργασμένα έτοιμα φαγητά, τρόφιμα ψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
- Περιορισμός σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί, γιαούρτι, γάλα με ολικό περιεχόμενο σε λιπαρά. Ο περιορισμός σε γαλακτοκομικά, δεν πρέπει να επηρεάζει την πρόσληψη ασβεστίου που χρειάζεται το παιδί. Εάν είναι αναγκαίο, τότε πρέπει να δίνονται στο παιδί άλλες πηγές ασβεστίου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή ακόμη γάλα σόγιας (σε παιδιά άνω των 2 ετών).
Παράλληλα είναι καλό να εμπλουτίζεται η διατροφή του παιδιού με τρόφιμα που συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας:
- Αύξηση των υγρών που λαμβάνει το παιδί καθημερινά όπως νερό και από άλλες πηγές όπως φρούτα (μήλα και αχλάδια, χυμοί, δαμάσκηνου εάν είναι δυνατόν).
- Αύξηση του περιεχομένου της διατροφής του παιδιού σε φυτικές ίνες και πίτουρο.
- Μεγαλύτερη κατανάλωση φρέσκων φρούτων μαζί με τη φλούδα τους (μήλα, αχλάδια, σταφύλια) και φρούτων με ψηλή περιεκτικότητα σε νερό (καρπούζι, πεπόνι).
- Ωμά λαχανικά (σέλινο, μαρούλι, ντομάτες, αγγούρι).
- Όσπρια.
- Σταφίδες.
- Δαμάσκηνα, σύκα.
- Δημητριακά ολικής αλέσεως, τεμαχισμένα δημητριακά.
- Καλαμπόκι, σε παιδιά άνω των 5 ετών (για λόγους αποφυγής εισδοχής ξένου σώματος στο αναπνευστικό σύστημα).
- Σούπες λαχανικών.
Οι γονείς που δικαιολογημένα ανησυχούν όταν διαπιστώνουν ότι το παιδί τους παρουσιάζει δυσκοιλιότητα, πρέπει να συμβουλεύονται αρχικά τον παιδίατρο τους.
Οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να γίνονται με την καθοδήγηση του γιατρού του παιδιού. Ο παιδίατρος πρέπει να αποκλείσει, έστω και εάν αυτό είναι και σπάνιο, το ενδεχόμενο ύπαρξης οποιασδήποτε οργανικής πάθησης που μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα πρόβλημα δυσκοιλιότητας.
Η χρήση φαρμάκων για τη διευκόλυνση της αφόδευσης και για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα ή και με πρωτοβουλία των γονιών ή αυτών που φροντίζουν τα παιδιά.
Τα καθαρτικά και άλλα ανάλογα φάρμακα να χρησιμοποιούνται μόνο κατόπιν συμβουλής από το γιατρό. Η μακροχρόνια λήψη καθαρτικών μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Επίσης είναι αναγκαίο να διερευνάται κατά πόσο κάποιο φάρμακο που πιθανόν να λαμβάνει το παιδί, έχει ως παρενέργεια τη δυσκοιλιότητα.
Η τακτική σωματική άσκηση διευκολύνει τις κινήσεις του εντέρου. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που έχουν υπερβολικό βάρος σώματος ή που είναι παχύσαρκα έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι δυσκοίλια.
Τελειώνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στα παιδιά. Οι γονείς με τη βοήθεια του παιδίατρου τους, μπορούν να διερευνήσουν κατά πόσο η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε κάποια νόσο, γεγονός που είναι σπάνιο.
Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά οφείλεται στις πλείστες περιπτώσεις σε προβλήματα που έχουν σχέση με τη διατροφή.
Οι γονείς πρέπει να έχουν υπόψη τους, ότι η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας χρειάζεται υπομονή και ότι κάποτε χρειάζονται πολλοί μήνες για την επίλυση του προβλήματος