Στις προσπάθειες που πολλοί καταβάλλουν για να χάσουν τα περιττά νοσηρά κιλά, που έχουν διαχρονικά αποκτήσει, έρχονται συχνά και παρεμβαίνουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις που έχουν διαδοθεί και επικρατήσει.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την πραγματικότητα και να μην παρασυρόμαστε από μύθους για το τι είναι καλό ή κακό σε μια δίαιτα για απώλεια βάρους.
Οι αναληθείς ισχυρισμοί μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες και για αυτό θα εξετάσουμε τους κυριότερους από αυτούς, αναφέροντας παράλληλα την πραγματική κατάσταση.
Αρχικά ας δούμε τη δύναμη της θέλησης. Είναι γεγονός ότι η θέληση έχει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία κάθε προσπάθειας απώλειας ανεπιθύμητων κιλών.
Όμως η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από τη δύναμη της θέλησης όπως πολλοί νομίζουν. Υπάρχουν και άλλοι ισχυροί παράγοντες που επηρεάζουν την ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό που τελικά δημιουργεί υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία.
Οι παράγοντες αυτοί έχουν σχέση με την κληρονομικότητα, το περιβάλλον στην οικογένεια ή στο σπίτι, το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας και την υγεία. Παρόλα αυτά πρέπει να σημειώσουμε ότι η καλή διατροφή και η σωματική άσκηση ενδυναμώνουν τη θέληση και επιτρέπουν καλύτερο έλεγχο στους υπόλοιπους παράγοντες.
Πολλοί πιστεύουν ότι όσο πιο αυστηρή είναι η δίαιτα που θα ακολουθήσουν τόσο πιο καλά θα είναι τα αποτελέσματα. Μάλιστα φτάνουν στο σημείο να πιστεύουν, ότι τρώγοντας μόνο ένα είδος φαγητών θα πετύχουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους.
Αυτό όμως μπορεί να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Σύντομα, αυτός που ακολουθεί την εν λόγω μέθοδο στέρησης, θα κουρασθεί και θα βαρεθεί το φαγητό που του επιτρέπεται και στο τέλος θα εγκαταλείψει άδοξα την προσπάθεια του.
Με την ίδια φιλοσοφία, υπάρχει και η αντίληψη ότι όσο πιο δραστικά κάποιος μειώνει τις θερμίδες που προσλαμβάνει κάθε μέρα, τόσο πιο γρήγορα θα χάσει τα κιλά που δεν θέλει.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο οργανισμός που τίθεται κατά κάποιο τρόπο σε κατάσταση λιμοκτονίας, μειώνει το μεταβολισμό του. Είναι ένας μηχανισμός άμυνας που μπορεί να αποτρέψει την απώλεια κιλών και να οδηγήσει σε αποτυχία τη δίαιτα.
Σε ότι αφορά το νερό, επικρατεί ο μύθος ότι πίνοντας πολύ νερό, θα χάσουμε βάρος. Το νερό δεν προκαλεί απώλεια βάρους. Εκείνο που συνήθως συμβαίνει, είναι απώλεια βάρους σε άτομα που αντικαθιστούν όλα τα ποτά τους που είναι πλούσια σε θερμίδες όπως αναψυκτικά, χυμούς και αλκοόλ με νερό. Επιπρόσθετα η πρόσληψη άφθονου νερού έχει και πολλά άλλα ωφελήματα για τον οργανισμό.
Η πλήρης αποφυγή των λιπαρών δεν είναι αποτελεσματική σε μια ορθή δίαιτα. Η υγιεινή διατροφή απαιτεί λίγες λιπαρές ουσίες. Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι λιπαρές ουσίες όπως τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε ψηλές ποσότητες σε ψάρια και μαλάκια, είναι ευεργετικές για την υγεία.
Επίσης τα λίπη κάνουν τα φαγητά πιο νόστιμα και έτσι λίγες λιπαρές ουσίες μάλλον βοηθούν παρά δυσκολεύουν μια καλή δίαιτα.
Η εντύπωση ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να είναι μέρος της διατροφής σε μια δίαιτα, είναι λανθασμένη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρονται σήμερα περισσότερο για μια ορθή δίαιτα.
Πράγματι τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής ή μηδενικής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είναι απαραίτητα σε μια προσπάθεια απώλειας περιττών κιλών. Ας μην ξεχνούμε την ψηλή τους περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο στοιχείο και οι γυναίκες το έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο όταν προσλαμβάνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες, βοηθά τις προσπάθειες απώλειας βάρους.
Ένας άλλος μύθος αρκετά διαδεδομένος είναι ότι δεν πρέπει κάποιος που κάνει δίαιτα να τρωει μεταξύ των γευμάτων του. Εδώ το αντίθετο είναι το σωστό.
Τα μικρά σνακ υγιεινής διατροφής στα ενδιάμεσα, βοηθούν τα μέγιστα στη διατήρηση καλών επιπέδων γλυκόζης αίματος και στη σταθερότητα του μεταβολισμού. Έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος κάποιος να πεινάει υπερβολικά και να αρχίζει να τρώει ανεξέλεγκτα.
Για τους ίδιους λόγους είναι λανθασμένο το να νομίζει κάποιος ότι επειδή δεν τρώει ένα από τα γεύματα του ότι θα χάνει πιο εύκολα βάρος. Αντίθετα η παράλειψη γευμάτων, μπορεί να οδηγεί σε απόκτηση νέων κιλών.
Οι απότομες αλλαγές του μεταβολισμού που πιθανόν να προκύψουν, μπορούν να δημιουργούν υπερβολική πείνα και στο τέλος υπερφαγία. Είναι για αυτό το λόγο που όταν τρώμε το πρόγευμα μας, στην ουσία βοηθούμαστε στο να χάσουμε βάρος.
Το φαγητό κατά τη νύκτα, πριν από το κρεβάτι δεν είναι υποχρεωτικά αιτία απόκτησης κιλών. Το ζήτημα είναι η συνολική ποσότητα θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά. Οποιαδήποτε ώρα και εάν παίρνουμε αχρείαστες θερμίδες, ο οργανισμός μας θα τις μετατρέψει τελικά σε πάχος.
Η εντύπωση ότι πρέπει να στερείται κάποιος των αγαπημένων του φαγητών κατά τη δίαιτα, είναι επίσης λανθασμένη. Μπορεί μερικές φορές να τρώει με μέτρο αυτά που του αρέσουν. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος μιας ακατάσχετης επιθυμίας για ένα αγαπημένο φαγητό που μπορεί να οδηγεί σε υπερφαγία.
Τελικά βλέπουμε ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι το παν μέτρον άριστον.
Η αποφυγή των καταχρήσεων και υπερβολών, η κατανάλωση θερμίδων δια μέσου της σωματικής άσκησης, επιτρέπουν μια διαχρονική διατήρηση κανονικού βάρους σώματος χωρίς την επιβάρυνση των περιττών κιλών.