Ο βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος θηλασμός μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και οξεία μυελοβλαστική λευχαιμία στα παιδιά.
Ο θηλασμός που διαρκεί για περισσότερο από 6 μήνες, σχετίζεται με μείωση κατά 24% του κινδύνου για οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Ο θηλασμός που διαρκεί για λιγότερο από 6 μήνες, μπορεί να είναι σε θέση να μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο για οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.
Παράλληλα ο θηλασμός για περισσότερο από 6 μήνες φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για οξεία μυελοβλαστική λευχαιμία κατά 15% και σε χαμηλότερο ποσοστό όταν διαρκεί για λιγότερο από 6 μήνες.
Οι σημαντικές αυτές διαπιστώσεις προέρχονται από ανάλυση διεθνών ερευνών που έγιναν για τη σχέση μεταξύ θηλασμού και λευχαιμίας στα παιδιά από το 1988. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αξιολόγησαν τα δεδομένα των ερευνών αυτών που αφορούσαν 8.000 παιδιά με οξεία λεμφοβλαστική ή μυελοβλαστική λευχαιμία.
Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στα παιδιά. Οφείλεται στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό ανώμαλων κυττάρων, των λεμφοβλαστών, οι οποίοι διηθούν και καταστρέφουν το μυελό των οστών. Αποτελεί περίπου το 85% του συνόλου των λευχαιμιών στα παιδιά.
Η οξεία μυελοβλαστική λευχαιμία είναι σπανιότερη στα παιδιά. Οφείλεται στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων της μυελογενούς σειράς με καταστροφικά αποτελέσματα για τον μυελό όπως και για τον υπόλοιπο οργανισμό.
Ο θηλασμός αποτελεί την καλύτερη μέθοδο διατροφής του παιδιού κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Το μητρικό γάλα προσφέρει αναντικατάστατες ευεργεσίες στο βρέφος.
Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν καλύτερη άμυνα εναντίον των μικροβίων. Παρουσιάζουν λιγότερες μολύνσεις στα αυτιά, είναι λιγότερο επιρρεπή στις αλλεργίες.
Παράλληλα παλαιότερες έρευνες είχαν εισηγηθεί ότι υπάρχει σχέση μεταξύ θηλασμού και μείωσης καρκίνων στα παιδιά και ιδιαίτερα μείωση του κινδύνου για οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.
Το μητρικό γάλα φαίνεται ότι επιδρά θετικά στην ανάπτυξη και ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού. Το σύστημα αυτό είναι υπεύθυνο για την άμυνα του παιδιού εναντίον των μικροοργανισμών. Όμως ανεπάρκειες ή δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, εμπλέκονται στην αλλεργία και έχουν ρόλο στη γένεση του καρκίνου.
Μια από τις επικρατέστερες θεωρίες σχετικά με τη γένεση της λευχαιμίας στα παιδιά, είναι ότι μολύνσεις με ιούς στη βρεφική ηλικία, προκαλούν μια ανώμαλη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανώμαλη αυτή αντίδραση οδηγεί στη λευχαιμοποίηση κυττάρων και ανάπτυξη του λευχαιμικού πληθυσμού κυττάρων.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι ο μητρικός θηλασμός λόγω του ότι έχει θετικές επιδράσεις στην ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού, αποτελεί ασπίδα εναντίον της οξείας λευχαιμίας.
Βλέπουμε λοιπόν ότι νεώτερα δεδομένα και νέες αναλύσεις συνόλου επιδημιολογικών ερευνών, επιβεβαιώνουν τις προστατευτικές δράσεις του θηλασμού εναντίον των καρκίνων και ιδιαίτερα της οξείας λευχαιμίας στα παιδιά.
Επιπρόσθετα, γυναίκες που έχουν θηλάσει τα παιδιά τους, φαίνεται ότι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του στήθους και των ωοθηκών.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε ότι ο μητρικός θηλασμός έχει και θετικές ψυχολογικές επιδράσεις στα παιδιά. Η στενή σωματική επαφή μητέρας και παιδιού που επιτυγχάνεται κατά το θηλασμό, προσφέρει ηρεμία στο παιδί και είναι ευεργετική στο ψυχικό του κόσμο.
Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι η Παγκόσμιος Οργάνωση Υγείας (WHO), από το 1994 με οδηγίες της, συστήνει όπως ο μητρικός θηλασμός με αποκλειστική διατροφή του βρέφους με μητρικό γάλα πρέπει να συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.
Συγγραφέας του άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος, Διευθυντής Παιδογκολογικής – Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία