Η "κακή" χοληστερόλη LDL, όταν είναι ψηλή μέσα στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια λόγω της δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας μέσα στα αιμοφόρα αγγεία.
Η αθηρωμάτωση προκαλεί στένωση των αγγείων. Μπορεί επίσης να είναι η αιτία δημιουργίας και απελευθέρωσης θρόμβων οι οποίοι αποφράσσουν αγγεία με πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τα φάρμακα εναντίον της χοληστερόλης, τα οποία ανήκουν στη οικογένεια των στατινών, έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη συνολική και κακή χοληστερόλη LDL του αίματος.
Σύμφωνα με δεδομένα που προέκυψαν από κλινικές έρευνες, οι ψηλές δόσεις των φαρμάκων αυτών, όταν δίνονται σε ασθενείς με ψηλή χοληστερόλη και αθηρωμάτωση των αρτηριών τους, είναι δυνατόν όχι μόνο να μειώνουν τα επίπεδα της ολικής και κακής χοληστερόλης, αλλά μειώνουν και τις πλάκες αθηρωμάτωσης, καθαρίζοντας έτσι κατά κάποιο τρόπο και τις αρτηρίες.
Σε έρευνα που διεξήγαγαν γιατροί από την Ουάσιγκτον, χορήγησαν σε ομάδες ασθενών για ένα χρόνο, μία από δύο στατίνες σε ψηλή δόση, με στόχο να διατηρήσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα την κακή χοληστερόλη
LDL.
Στη συνέχεια ερεύνησαν κατά πόσο η μέθοδος αυτή, έχει κάποια θετικά αποτελέσματα. Για να το εξακριβώσουν αυτό, μέτρησαν με υπέρηχους το πάχος της πλάκας αθηρωμάτωσης που είχαν οι ασθενείς στην καρωτίδα τους.
Η αυξημένη χοληστερόλη και ιδιαίτερα η κακή χοληστερόλη, προκαλούν τη δημιουργία πλάκας αθηρωμάτωσης στις καρωτίδες. Μαζί με τις πλάκες αθηρωμάτωσης στην καρωτίδα, συνήθως δημιουργούνται ανάλογες βλάβες και σε άλλες αρτηρίες και ιδιαίτερα στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας.
Μετά από ένα χρόνο θεραπείας με ψηλές δόσεις στατινών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πάχος των πλακών αθηρωμάτωσης στις καρωτίδες, είχε μειωθεί σημαντικά.
Τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης LDL, είχαν μειωθεί μέχρι και 76mg/dl κατά μέσο όρο σε 49% των ασθενών που έπαιρναν την atorvastatin (Lipitor). Στους ασθενείς που έπαιρναν την άλλη στατίνη, την pravastatin (Pravachol), παρατηρήθηκε μείωση μέχρι και 110mg/dl σε 28% των ασθενών.
Στο 54% των ασθενών που έπαιρναν την atorvastatin, παρατηρήθηκε μείωση της αθηρωματικής πλάκας στις καρωτίδες. Στους ασθενείς που έπαιρναν την pravastatin, παρατηρήθηκε ανάλογη μείωση στο 39% των ασθενών.
Πρέπει να σημειώσουμε, ότι συνήθως οι γιατροί όταν αρχίζουν μια θεραπεία με στατίνες σε ασθενείς με ψηλή χοληστερόλη, χορηγούν ψηλές δόσεις των φαρμάκων αυτών για να μειώσουν τα επίπεδα της LDL, κάτω από 100 mg/dl. Όταν το πετύχουν αυτό σταδιακά μειώνουν τη δόση για να διατηρήσουν την LDL στα επίπεδα αυτά.
Ο στόχος είναι να μην επιδεινωθούν περισσότερο οι αρτηρίες λόγω της επιδείνωσης της πλάκας αθηρωμάτωσης από τη ψηλή LDL.
Με βάση τα ευρήματα τους, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι ψηλές δόσεις των στατινών οι οποίες προκαλούν μεγαλύτερη πτώση των επιπέδων της LDL, της τάξης των 76mg/dl, έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν το πάχος της νοσηρής αθηρωμάτωσης στα αγγεία.
Η μείωση της πλάκας αθηρωμάτωσης στις καρωτίδες, θεωρείται σαν καλός δείκτης ότι η αθηρωμάτωση μειώνεται και στα στεφανιαία αγγεία της καρδίας.
Οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι άλλες μελέτες έδειξαν, ότι η σταθεροποίηση χωρίς περαιτέρω αύξηση της πλάκας αθηρωμάτωσης, συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακά επεισόδια.
Με βάση τα δεδομένα αυτά είναι πιθανόν ότι οι ψηλές δόσεις στατινών, είναι ευεργετικές διότι μειώνουν το πάχος της αθηρωμάτωσης στις αρτηρίες λόγω της σημαντικής και συνεχούς μείωσης της κακής χοληστερόλης LDL που πετυχαίνουν.
Εμείς συμπερασματικά θα τονίσουμε την ανάγκη επιβεβαίωσης των ευρημάτων αυτών και από άλλες μεγαλύτερες κλινικές έρευνες.
Είναι πράγματι πιθανόν, ότι η επιθετική μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης με ψηλές δόσεις στατινών, να είναι ευεργετική για πολλές ομάδες ασθενών με κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αρτηριών τους.