Print

Χοληστερόλη, διατροφή και στένωση αρτηριών

Pin It
Η καλή διατροφή συμβάλλει στη μείωση της αρτηριοσκλήρυνσης

Η διατροφή έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της αθηρωμάτωσης ή αρτηριοσκλήρυνσης. Φαίνεται επίσης, ότι είναι δυνατόν να συμβάλλει στη μείωση βλαβών, που έχουν ήδη δημιουργηθεί, σε αρτηρίες.

Η αρτηριοσκλήρυνση είναι η στένωση του αυλών των αρτηριών, με μείωση της ελαστικότητας και σκλήρυνση τους που οφείλεται στις πλάκες της αθηρωμάτωσης που σχηματίζονται μέσα στα τοιχώματα των αυλών.

Η πλάκα της αθηρωμάτωσης δημιουργείται από την ψηλή χοληστερόλη μέσα στο αίμα, η οποία συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αυλών των αρτηριών.

Η πλάκα της αθηρωμάτωσης είναι η κυριότερη αιτία των καρδιαγγειακών νοσημάτων, που είναι οι συχνότεροι δολοφόνοι των ανθρώπων. Οι καρδιακές παθήσεις με τη στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα, όπως επίσης και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι κυριότερες αιτίες θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η χοληστερόλη περιέχεται μέσα σε πολλά βασικά τρόφιμα όπως το κρέας, το αυγό, το γάλα, τα τυριά και άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Επίσης οι γαρίδες, τα χταπόδια, τα καλαμάρια και οι σουπιές, δηλαδή τα μαλάκια, είναι πλούσια σε χοληστερόλη.

Όμως η χοληστερόλη στο αίμα δεν προέρχεται μόνο από τη διατροφή. Το συκώτι μας συνθέτει και παράγει ένα μεγάλο μέρος της χοληστερόλης αίματος. Στην πραγματικότητα η χοληστερόλη είναι ένα απαραίτητο στοιχείο που χρειάζεται για τη ζωή.

Είναι γεγονός ότι τα τρόφιμα που είναι πολύ πλούσια σε χοληστερόλη, όπως τα αυγά και τα μαλάκια, συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης αίματος.

Όμως αξιόλογες έρευνες έδειξαν, ότι τα φαγητά, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη είναι 3 έως 5 φορές πιο επικίνδυνα για να αυξήσουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα σε σύγκριση με τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε χοληστερόλη.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη  των φαγητών που τρώμε. Για παράδειγμα υπάρχουν έτοιμα τρόφιμα στην αγορά που γράφουν, ότι είναι φτωχά σε χοληστερόλη, αλλά μια προσεκτική εξέταση της ετικέτας τους δείχνει ότι περιέχουν κορεσμένες λιπαρές ουσίες.

Οι κορεσμένες λιπαρές ουσίες δεν πρέπει να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 10% του συνόλου των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά. Δηλαδή για κάποιον που παίρνει 2,000 θερμίδες ημερησίως, τα κορεσμένα λίπη δεν πρέπει να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 20 γραμμάρια.

Δυστυχώς με τη διατροφή που έχουμε σήμερα, λαμβάνουμε περισσότερο από 30% του συνόλου των καθημερινών θερμίδων μας από τα κορεσμένα λιπαρά που τρώμε.

Χρειάζεται προσοχή στις ποσότητες των τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη που τρώμε, διότι ακόμη και αυτά μπορούν να μας δώσουν αυξημένα κορεσμένα λίπη.

Η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, που απορροφάται από το έντερο. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει για όλες τις φυτικές ίνες.

Υπάρχουν φυτικές ίνες που είναι διαλυτές μέσα στο νερό και αυτές που δεν διαλύονται. Οι διαλυτές φυτικές ίνες δημιουργούν μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης που εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και άλλων λιπαρών μορίων.

Ορισμένα είδη φασολιών, οι φακές, τα πορτοκάλια, οι ψητές πατάτες με τη φλούδα τους, η βρώμη, μπορούν να βοηθήσουν έστω και σε μέτριο βαθμό στη μείωση της χοληστερόλης.

Οι μη διαλυτές φυτικές ίνες, όπως για παράδειγμα αυτές που περιέχονται σε πολλά λαχανικά και αρκετά δημητριακά, όπως το σιτάρι, ωφελούν εναντίον της δυσκοιλιότητας, αλλά δεν έχουν επίδραση στην απορρόφηση της χοληστερόλης και άλλων λιπαρών από το έντερο.

Συστήνεται όπως καθημερινά να παίρνουμε από τη διατροφή μας, τουλάχιστο 25 γραμμάρια φυτικών ινών από τα οποία τουλάχιστο το ένα τρίτο πρέπει να αποτελείται από διαλυτές φυτικές ίνες. Αυτό συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Η ομελέτα από αυγά είναι ένα πολύ δημοφιλές φαγητό. Όμως ο κρόκος του αυγού είναι εξαιρετικά πλούσιος σε χοληστερόλη. Σκεφτείτε απλά ότι ένας κρόκος αυγού περιέχει σχεδόν όση χοληστερόλη χρειάζεται ένας άνθρωπος για μια ημέρα.

Δοκιμάστε μια ομελέτα χρησιμοποιώντας μόνο το άσπρο του αυγού. Θα είναι πολύ νόστιμη και παραμένει πλούσια σε θρεπτικές ουσίες!

 

S8-SampleBelowArticle