Προσέξτε: Η επιθετικότητα και ο θυμός συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Επιπρόσθετα, ο θυμός μπορεί να προκαλέσει την ίδια σοβαρή παθολογία με αναπηρία και κίνδυνο για τη ζωή, ακόμα και στα άτομα που έχουν αυξημένη την καλή χοληστερόλη και είναι σχετικά νεαρής ηλικίας.
Βαρυσήμαντες διαπιστώσεις με πολλές προεκτάσεις και διδάγματα για την καθημερινή μας ζωή, που προκύπτουν από μεγάλη κλινική μελέτη που έγινε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η έρευνα αφορούσε 13.851 άτομα, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 48 έως 67 ετών. Η παρακολούθησή τους έγινε για 8 χρόνια.
Με βάση ψυχολογικές μεθόδους και τεστ έγινε αξιολόγηση στα άτομα αυτά για το επίπεδο θυμού που χαρακτηρίζει την προσωπικότητά τους. Ταυτόχρονα καταγράφηκαν τα εγκεφαλικά επεισόδια που συνέβηκαν στα άτομα αυτά κατά την χρονική διάρκεια της έρευνας.
Τα ευρήματα έδειξαν τους ακόλουθους συσχετισμούς:
- Οι προσωπικότητες που χαρακτηρίζονται από θυμό και οργή έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν εγκεφαλικά επεισόδια. Όσο πιο ψηλό είναι το επίπεδο οργής κάποιου ατόμου τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνός του
- Η επίδραση του θυμού στην συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων εξουδετερώνει την θετική επίδραση που έχουν τα χαμηλά επίπεδα της HDL ("καλή" χοληστερόλη) και η σχετικά νεαρή ηλικία
- Η σχέση μεταξύ θυμού και εγκεφαλικών επεισοδίων βρέθηκε να είναι ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια όπως το κάπνισμα, η ψηλή πίεση, η ψηλή "κακή" χοληστερόλη LDL και ο διαβήτης.
Οι ερευνητές τονίζουν το γεγονός ότι και άλλες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει σημαντική αρνητική επίδραση του θυμού στη υγεία. Συγκεκριμένα υπάρχουν ήδη δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι άτομα με επιθετική προσωπικότητα έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.
Μετά από τις διαπιστώσεις αυτές είναι φυσιολογικό να τίθεται το ερώτημα γιατί και με ποιο μηχανισμό, ο θυμός, η οργή και η επιθετικότητα προκαλούν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό και ιδιαίτερα στον εγκέφαλο και στην καρδία;
Γνωρίζουμε, ότι ο θυμός και η οργή συνοδεύονται από έκκριση χημικών ουσιών και ορμονών οι οποίες επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση και τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων.
Επίσης εκκρίνονται μέσα στην κυκλοφορία του αίματος ουσίες οι οποίες αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο αγγείων, με πρόκληση ισχαιμίας είτε στον εγκέφαλο είτε στην καρδία.
Είναι επίσης γνωστό ότι η οργή και ο θυμός συνοδεύονται από υπερβολική έκκριση αδρεναλίνης που πιθανόν να προκαλεί βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων.
Το συμπέρασμα και το δίδαγμα που θα αποκομίσουμε από την ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα είναι ότι δεν πρέπει να θυμώνουμε, να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μπαίνει σε καταστάσεις οργής γιατί αυτό μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στον εγκέφαλο και στην καρδία μας.
Ίσως θα πρέπει ορισμένοι από εμάς, που δυσκολεύονται να ελέγξουν το θυμό τους, να τύχουμε εκπαίδευσης για μεθόδους χειρισμού και αντιμετώπισης του θυμού, γιατί πιθανόν αυτό να μας βοηθήσει ουσιαστικά, ψυχικά αλλά και σωματικά.