Στο εγκεφαλικό επεισόδιο στην οξεία φάση, δηλαδή όταν αρχικά εκδηλώνεται η αποπληξία, η μαγνητική τομογραφία διάχυσης (diffusion MRI) προσφέρει σημαντικά περισσότερα απ' ότι η αξονική τομογραφία (CT Scan).
Συνήθως για τη διάγνωση στα εγκεφαλικά επεισόδια χρησιμοποιείται η αξονική τομογραφία. Ωστόσο σύμφωνα με οδηγίες από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, η μαγνητική τομογραφία ανιχνεύει τα εγκεφαλικά σε 83% των περιπτώσεων σε αντίθεση με την αξονική τομογραφία που τα ανιχνεύει σωστά μόνο σε 26% των περιπτώσεων.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικού τύπου. Βασικά στο 85% περίπου των περιπτώσεων δημιουργείται απόφραξη κάποιας ζωτικής αρτηρίας στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα μια περιοχή του εγκεφάλου να μην παίρνει αίμα και κατά συνέπεια οξυγόνο. Η απόφραξη μπορεί να προκληθεί εξαιτίας ενός θρόμβου ή μιας προοδευτικής στένωσης, λόγω αθηρωμάτωσης της αρτηρίας που οδηγεί σε κλείσιμο της.
Η άμεση και ορθή διάγνωση του είδους του εγκεφαλικού επεισοδίου σ' ένα ασθενή είναι ζωτικής σημασίας. Το χρονικό περιθώριο για θεραπευτική αποκατάσταση της απόφραξης της αρτηρίας, που ευθύνεται για την ισχαιμία σ' ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πολύ μικρό, της τάξης μερικών ωρών μόνο.
Η αξονική τομογραφία, το
CT Scan εγκεφάλου βασίζεται στη λήψη μια σειράς από εξειδικευμένες ακτινογραφίες του εγκεφάλου. Στη μαγνητική τομογραφία, στο
MRI χρησιμοποιούνται μαγνήτες και ραδιοκύματα για να ληφθούν καλύτερες εικόνες της κατάστασης του εγκεφάλου.
Στη μαγνητική τομογραφία διάχυσης, diffusion MRI, γίνεται μέτρηση των μορίων του νερού σε κίνηση εντός του εγκεφάλου. Αυτό επιτρέπει την ανεύρεση περιοχών στις οποίες η διάχυση νερού είναι περιορισμένη και την ανάδειξη περιοχών του εγκεφάλου στις οποίες προκλήθηκαν βλάβες.
Σύμφωνα με οδηγίες της Αμερικάνικης Ακαδημίας Νευρολογίας η μαγνητική τομογραφία διάχυσης πρέπει να θεωρείται, ως πιο χρήσιμη εξέταση από την αξονική τομογραφία για τη διάγνωση του εγκεφαλικού ισχαιμικού επεισοδίου στην οξεία φάση και εντός 12 ωρών από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος εγκεφαλικού, δηλαδή της αποπληξίας.
Υπάρχουν διάφορα είδη μαγνητικής τομογραφίας που μπορούν να αποκαλύψουν πόσο σοβαρές βλάβες δημιουργούν μερικοί τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να ανακαλύψει τις βλάβες νωρίς. Αυτό είναι σημαντικό, διότι ανακαλύπτοντας τις βλάβες νωρίς, η σωστή θεραπεία μπορεί να δοθεί την κατάλληλη στιγμή οδηγώντας έτσι σε καλύτερη εξέλιξη.
Οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι μεγάλες έρευνες έχουν τεκμηριώσει το ότι η μαγνητική τομογραφία διάχυσης που διενεργείται όταν ο ασθενής με εγκεφαλικό επεισόδιο φτάνει στο γιατρό, επιτρέπει την ορθή διάγνωση και την επείγουσα χορήγηση της θρομβολυτικής θεραπείας.
Προσθέτουν, ότι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει άμεσα δυνατότητα διενέργειας μαγνητικής τομογραφίας, η αξονική τομογραφία μπορεί να δείξει εάν υπάρχει ή όχι αιμορραγία. Εάν υπάρχει αιμορραγία και πρόκειται για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο δεν πρέπει να χορηγηθεί θρομβολυτική θεραπεία.
Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν το 15% του συνόλου των εγκεφαλικών. Στις περιπτώσεις αυτές δεν πρέπει να χορηγηθεί θρομβολυτική θεραπεία διότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η αιμορραγία επιδεινώνεται.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτων. Επιπλέον είναι από τις κυριότερες αιτίες αναπηριών.
Δυστυχώς η κατάσταση όσον αφορά στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων δεν είναι ικανοποιητική.
Χρειάζεται να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες για την ορθή διάγνωση και θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων μόλις παρουσιαστούν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Οι οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας προσθέτουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.