Ο κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια ισχαιμικού τύπου αυξάνεται από τη ρύπανση του αέρα που αναπνέουμε.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια ισχαιμικού τύπου προκαλούνται όταν αποφράσσεται μια αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο. Σε αντίθεση τα αιμορραγικά επεισόδια προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο λόγω ρήξης και αιμορραγίας ζωτικών αρτηριών και όχι λόγω απόφραξης.
Τα επεισόδια ισχαιμικού τύπου αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των αγγειακών επεισοδίων του εγκεφάλου που συνολικά αποτελούν την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτων. Παράλληλα είναι αιτία σημαντικού αριθμού μόνιμων αναπηριών.
Είναι γνωστό ότι η μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε από διαφορα μικρά σωματίδια, είναι αιτία πρόκλησης καρδιακής προσβολής. Επιπρόσθετα επιδεινώνει την κατάσταση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.
Η σχέση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ασθενειών, ιδιαίτερα της καρδίας, των αγγείων και των πνευμόνων, ανησυχεί τους γιατρούς και τις αρμόδιες αρχές για τη Δημόσια Υγεία. Πράγματι, η μόλυνση του περιβαλλοντικού αέρα, μπορεί να επηρεάζει το σύνολο των πληθυσμών. Έτσι οποιαδήποτε επίδραση, ακόμη και όταν είναι σε μικρό ποσοστό, στην πράξη είναι δυνατόν να βλάπτει μεγάλους αριθμούς ασθενών και υγιών κατά τα άλλα ανθρώπων.
Με το σκεπτικό αυτό, γιατροί από νοσοκομείο του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στη Βοστόνη, διεξήγαγαν μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγιναν ποτέ, με στόχο την καλύτερη κατανόηση της σχέσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι ερευνητές ανάλυσαν τα δεδομένα από 155.503 ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια και 19.314 αιμορραγικά επεισόδια. Τα δεδομένα προέρχονταν από 9 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Η περίοδος κατά την οποία συνέβησαν τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν μεταξύ 1986 και 1999.
Παράλληλα εξετάστηκαν τα δεδομένα που υπάρχουν σχετικά με το είδος και την έκταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Βασικά οι παράγοντες που εξετάστηκαν και οι οποίοι μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε, περιλαμβάνουν:
- Μικρά αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10 μ. Τα σωματίδια αυτά προέρχονται από τις εξατμίσεις αυτοκινήτων, φορτηγών, από εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, διυλιστήρια και άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες
- Μονοξείδιο του άνθρακα
- Διοξείδιο του αζώτου
- Διοξείδιο του θείου.
Συνολικά εξετάστηκε η επίδραση της μόλυνσης του περιβαλλοντικού αέρα στην υγεία κατά τη διάρκεια 37.000 ημερών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
- Η αύξηση της μόλυνσης του περιβαλλοντικού αέρα με τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια, αυξάνει τα εγκεφαλικά επεισόδια ισχαιμικού τύπου αλλά όχι τα επεισόδια αιμορραγικού τύπου
- Ανάλογα αποτελέσματα βρέθηκαν και για το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του θείου
- Κατά τις ημέρες με σχετικά ψηλό δείκτη ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το ποσοστό εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, βρέθηκε να είναι κατά 1% μεγαλύτερο.
Το ποσοστό αυτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται χαμηλό. Όμως σε απόλυτους αριθμούς, λόγω του ότι επηρεάζεται συνολικά ο πληθυσμός, ο πραγματικός αριθμός νέων εγκεφαλικών επεισοδίων που εκδηλώνονται λόγω της μόλυνσης του αέρα, μπορεί να είναι μεγάλος
- Η ρύπανση του αέρα βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια αλλά όχι για τα επεισόδια αιμορραγικού τύπου.
Οι λόγοι για τους οποίους η μόλυνση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια και παθήσεις των πνευμόνων δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως.
Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τρόποι με τους οποίους οι νοσηρές ουσίες που μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε, βλάπτουν την υγεία μας. Οι νοσηροί αυτοί μηχανισμοί, που μπορούν να δρουν ξεχωριστά αλλά και συνεργιστικά, είναι:
- Πρόκληση φλεγμονής στο καρδιαγγειακό σύστημα
- Πρόκληση πνευμονικών αντανακλαστικών τα οποία αλλοιώνουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό
- Η εν λόγω ρύπανση του αέρα, είναι σε θέση να προκαλεί αλλαγές στην πήξη του αίματος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θρόμβοι που αποφράσσουν ζωτικές εγκεφαλικές αρτηρίες.
Βλέπουμε λοιπόν ότι νέες έρευνες μεγάλης κλίμακας, επιβεβαιώνουν τις ιδιαίτερα ανησυχητικές επιδράσεις της ρύπανσης του αέρα που αναπνέουμε. Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που παρά τις προσπάθειες που γίνονται, οι ουσίες και σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, αυξάνονται.
Είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για μείωση των μικρών αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων τοξικών ουσιών, στον αέρα που αναπνέουμε.
Πιο καθαρός αέρας σημαίνει λιγότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια όπως επίσης και λιγότερες σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων.