Οι καπνιστές που σταματούν το κάπνισμα κερδίζουν πολλά στον τομέα της μνήμης τους.
Η καθημερινή μνήμη των πρώην καπνιστών βελτιώνεται τόσο πολύ που σε σύντομο χρονικό διάστημα φτάνει σχεδόν στα επίπεδα της μνήμης των μη καπνιστών.
Το κάπνισμα έχει πολλές καταστροφικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο η μείωση της μνήμης που προκαλεί το κάπνισμα δεν έχει μελετηθεί αρκετά.
Σε μια πρώτη στο είδος της έρευνα, γιατροί από το πανεπιστήμιο Northumbria του Νιουκάσλ του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασαν τη μνήμη σε καπνιστές, μη καπνιστές και πρώην καπνιστές. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια δοκιμασία κατά την οποία έπρεπε να θυμούνται διαδοχικά, πώς να κάνουν μερικά πράγματα σε διάφορες τοποθεσίες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
- Οι καπνιστές είχαν τη χειρότερη μνήμη. Μπορούσαν να θυμηθούν και να κάνουν σωστά μόνο 59% από αυτά που έπρεπε.
- Τα άτομα που δεν είχαν ποτέ καπνίσει στη ζωή τους είχαν την καλύτερη μνήμη. Θυμούνταν κάτω από τις ίδιες συνθήκες να κάνουν το 81% αυτών που έπρεπε
- Οι πρώην καπνιστές είχαν μια απόδοση μνήμης σχεδόν παρόμοια με αυτή των ατόμων που δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους. Συγκεκριμένα ήσαν σε θέση να θυμούνται και να πραγματοποιούν 74% αυτών που τους είχαν ανατεθεί.
Το γεγονός ότι το κάπνισμα προκαλεί σοβαρή μείωση της μνήμης πρέπει να προβληματίσει όλους και ιδιαίτερα τους καπνιστές. Οι ανεπάρκειες της μνήμης προστίθενται στον μεγάλο και θλιβερό κατάλογο των διαταραχών και παθήσεων που δημιουργεί το κάπνισμα στους καπνιστές αλλά και στους μη καπνιστές, λόγω του παθητικού καπνίσματος.
Η διακοπή του καπνίσματος επαναφέρει σε μεγάλο βαθμό τη μνήμη. Ωστόσο δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί η σχέση μεταξύ της διάρκειας ή της έντασης του καπνίσματος και των βλαβών στη μνήμη και στις γνωσιακές λειτουργίες.
Ο εγκέφαλος του καπνιστή υποφέρει από τις τοξικές ουσίες του καπνού. Οι βλάβες είναι συσσωρευτικές και μόνο η έγκαιρη διακοπή μπορεί να σταματήσει τις αυξανόμενες ανεπάρκειες διαφόρων ζωτικών λειτουργιών του εγκεφάλου.
Οι έρευνες ανέδειξαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις επιδράσεις του καπνίσματος στον εγκέφαλο και μεταξύ αυτών σημειώνουμε τα ακόλουθα:
- Τα τοξικά προϊόντα του καπνού, που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, με οποιοδήποτε τρόπο καπνίσματος, σκοτώνουν ορισμένα κύτταρα του εγκεφάλου και εμποδίζουν την παραγωγή άλλων.
- Η νικοτίνη προκαλεί εξάρτηση και εθισμό.
- Οι τοξικές ουσίες του καπνού δημιουργούν φλεγμονή στις εγκεφαλικές δομές. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος επιτίθενται εναντίον των εγκεφαλικών δομών δημιουργώντας έτσι λειτουργικές ανωμαλίες.
- Το κάπνισμα λεπτύνει και αδυνατίζει τον φλοιό του εγκεφάλου (φαιά ουσία) επηρεάζοντας περιοχές που σχετίζονται με την παρορμητικότητα, το συναισθηματισμό, τον εθισμό και τη λήψη αποφάσεων.
- Οι βλάβες στις καρωτίδες αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα μειώνουν την παροχή αίματος, οξυγόνου και άλλων θρεπτικών στοιχείων στα εγκεφαλικά κύτταρα. Επιπλέον η αθηρωμάτωση των καρωτίδων λόγω καπνίσματος αυξάνει πολύ τον κίνδυνο των καπνιστών να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο δηλαδή να πάθουν αποπληξία.
- Το κάπνισμα βρέθηκε ότι συσχετίζεται με μείωση του δείκτη νοημοσύνης (IQ), των δυνατοτήτων σκέψης, την ικανότητα λήψης αποφάσεων, της συγκέντρωσης και της μνήμης.
- Το κάπνισμα επιδρά στα κέντρα του εγκεφάλου που έχουν σχέση με τη σεξουαλική ζωή και μειώνουν τη διάθεση και ορμή για σεξ.
Συμπερασματικά βλέπουμε ότι το κάπνισμα κάθε μορφής φθείρει σταδιακά ζωτικές λειτουργίες του εγκεφάλου των καπνιστών.
Χρειάζεται συνεχής διαφώτιση για όλες τις καταστροφικές επιδράσεις του καπνίσματος.
Οι συχνές εκστρατείες διαπαιδαγώγησης και ενημέρωσης των πολιτών οδηγούν σε μείωση του αριθμού των καπνιστών.