Οι παθήσεις των αγγείων που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα, είναι παράγοντες που βρίσκονται στη γένεση των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η ψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα, η ψηλή πίεση, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, είναι καταστάσεις που αλλοιώνουν τις αρτηρίες και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για απόφραξη τους. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι αποτέλεσμα απόφραξης των αρτηριών που δημιουργούν κίνδυνο για τη ζωή και μόνιμες αναπηρίες.
Ενώ είναι γνωστό ότι οι αγγειακοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γένεση των εγκεφαλικών επεισοδίων, πολύ λίγα γνωρίζουμε για το τι δίνει το έναυσμα για την εκδήλωση τους, στον ασθενή.
Πράγματι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον εάν γνωρίζαμε τι είναι εκείνο που προκαλεί ή επιταχύνει σε μια συγκεκριμένη στιγμή, το κλείσιμο μιας αρτηρίας, δημιουργώντας έτσι τις γνωστές επικίνδυνες καταστάσεις.
Ισραηλινοί γιατροί, εξέτασαν σε 200 ασθενείς που είχαν πάθει εγκεφαλικό, το τι συνέβηκε στις δύο ώρες που προηγήθηκαν του επεισοδίου. Οι ασθενείς απάντησαν σε ερωτηματολόγιο, σε διάστημα 1 έως 4 ημερών μετά από το επεισόδιο που είχαν πάθει.
Η έρευνα εστιάσθηκε σε 7 παράγοντες που θα μπορούσαν να έδιναν το έναυσμα για το εγκεφαλικό οι οποίοι ήσαν οι ακόλουθοι:
- Αρνητικά συναισθήματα
- Θετικά συναισθήματα
- Θυμός
- Ξαφνικές αλλαγές της στάσης σώματος λόγω γεγονότος που ξάφνιαζε ή τρόμαζε
- Έντονη σωματική προσπάθεια
- Πολύ φαγητό
- Ξαφνικές αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στο 38% των ασθενών, υπήρχε τουλάχιστο ένας από τους 7 πιο πάνω παράγοντες.
Όμως παρά το γεγονός, ότι συνολικά η παρουσία έστω και ενός από τους παράγοντες αυτούς αύξανε κατά μέσο όρο 8 φορές τον κίνδυνο εγκεφαλικού, εντούτοις η αλλαγή στάσης, τα αρνητικά συναισθήματα και ο θυμός βρέθηκαν να είναι τα πιο ισχυρά εναύσματα :
- Κατά τις δύο ώρες που προηγούνταν του εγκεφαλικού επεισοδίου, η ξαφνική αλλαγή στάσης του σώματος λόγω κάποιου γεγονότος που ξάφνιαζε ή τρόμαζε τον ασθενή, αύξανε κατά 24 φορές τον κίνδυνο εκδήλωσης του εγκεφαλικού επεισοδίου
- Ο θυμός και τα αρνητικά συναισθήματα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, αύξαναν κατά 14 φορές τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Πιστεύουμε ότι η εργασία αυτή μας δίνει νέες πληροφορίες για το τι βρίσκεται στην αρχή και επιταχύνει την εκδήλωση των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Δεν αποκλείεται ο θυμός, τα αρνητικά συναισθήματα και η ξαφνική αλλαγή στάσης σώματος λόγω γεγονότος που προκαλεί στιγμιαίο τρόμαγμα, να επιταχύνουν και να συμβάλλουν στην πρόωρη εκδήλωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να τύχουν περισσότερης επεξεργασίας και επιβεβαίωσης και από άλλες έρευνες. Είναι πιθανόν αυτά να οδηγήσουν σε μια καλύτερη πρόληψη με λιγότερους θανάτους και μόνιμες αναπηρίες.