Από την πρώτη στιγμή που η γυναίκα μαθαίνει ότι είναι έγκυος, απαιτείται να φροντίζει όσο το δυνατό καλύτερα τον εαυτό της. Προσφέρει έτσι όλα όσα χρειάζεται το παιδί της για να αναπτυχθεί σωστά στα πρώτα κρίσιμα στάδια της ζωής του.
Η πρώτη επίσκεψη στο γιατρό γίνεται στις πρώτες 6 έως 8 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Στην πρώτη επίσκεψη ο γιατρός υπολογίζει ακριβώς την εβδομάδα κύησης με βάση την κλινική εξέταση και την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου.
Ο γιατρός βλέπει για παρακολούθηση την έγκυο κάθε 4 εβδομάδες έως την 28η εβδομάδα κύησης, μετά κάθε 2 εβδομάδες έως την 36η εβδομάδα και στη συνέχεια κάθε εβδομάδα έως τη γέννηση. Καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο γιατρός ελέγχει το βάρος, την πίεση της εγκύου και παρακολουθεί την ανάπτυξη του παιδιού.
Η διατροφή της εγκύου γυναίκας
Η διατροφή της εγκύου έχει καθοριστική σημασία για την ίδια και για την ορθή ανάπτυξη του παιδιού. Οι ανάγκες σε θερμίδες αυξάνονται. Η έγκυος χρειάζεται περίπου 300 θερμίδες επιπρόσθετα κάθε μέρα, ιδιαίτερα στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης για τις ανάγκες της γρήγορης ανάπτυξης του παιδιού.
Εάν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη, μπορεί ο γιατρός να της συστήσει να παίρνει λιγότερες επιπρόσθετες θερμίδες. Η υγιεινή διατροφή έχει πάντοτε μεγάλη σημασία αλλά στην εγκυμοσύνη είναι ακόμη σημαντικότερη.
Η γυναίκα πρέπει να φροντίζει να παίρνει τις απαραίτητες θερμίδες που χρειάζεται, αλλά αυτές να προέρχονται από όσο το δυνατό καλύτερες από θρεπτικής άποψης πηγές. Η διατροφή της πρέπει να περιλαμβάνει κρέατα φτωχά σε λίπος, φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη.
Η υγιεινή, ισοζυγισμένη διατροφή προσφέρει στη γυναίκα και στο παιδί, τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Οι ανάγκες της εγκύου σε ορισμένα ουσιώδη θρεπτικά στοιχεία είναι αυξημένες, ιδιαίτερα σε ασβέστιο, σίδηρο και φολικό οξύ.
Ο γιατρός δυνατόν να της χορηγήσει βιταμίνες για να είναι σίγουρος ότι η ίδια και το αναπτυσσόμενο παιδί της παίρνουν όσες χρειάζονται. Τα συμπληρώματα βιταμινών δεν αντικαθιστούν τη δύναμη που προσφέρει η υγιεινή διατροφή.
Για τους λόγους αυτούς η έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να αμελεί να τρώει σωστά κάθε μέρα, να πίνει άφθονα υγρά και ιδιαίτερα νερό. Στην εγκυμοσύνη ο συνολικός όγκος αίματος της γυναίκας αυξάνεται. Πίνοντας αρκετό νερό κάθε μέρα η γυναίκα αποτρέπει προβλήματα αφυδάτωσης και δυσκοιλιότητας.
Οι ανάγκες σε ασβέστιο
Οι περισσότερες γυναίκες 19 ετών και άνω, ακόμη και αυτές που εγκυμονούν, δεν παίρνουν το ασβέστιο που χρειάζονται που ανέρχεται στο 1 γραμμάριο κάθε μέρα. Οι ανάγκες του αναπτυσσόμενου παιδιού σε ασβέστιο είναι μεγάλες και η έγκυος για να μη χάνει ασβέστιο από τα δικά της κόκαλα πρέπει να αυξάνει την πρόσληψη ασβεστίου από τη διατροφή.
Τα τρόφιμα που προσφέρουν άφθονο ασβέστιο περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, τα εμπλουτισμένα σε ασβέστιο τρόφιμα (δημητριακά, γάλα σόγιας, χυμός πορτοκαλιού), τα λαχανικά χρώματος πράσινου σκούρου (μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο), τα όσπρια και τα αμύγδαλα.
Οι ανάγκες σε σίδηρο
Η έγκυος γυναίκα χρειάζεται 27 έως 30 mg σιδήρου κάθε μέρα. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι βασικά συστατικά του αίματος. Διαμέσου του κυκλοφορικού συστήματος τροφοδοτούν τον οργανισμό με το απαραίτητο οξυγόνο.
Σε περίπτωση έλλειψης σιδήρου, προκαλείται ανεπάρκεια σύνθεσης της αιμοσφαιρίνης. Δημιουργείται έτσι πρόβλημα παροχής οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα της εγκύου. Έτσι για την καλύτερη δυνατή κατάσταση της εγκύου αλλά και του αναπτυσσόμενου παιδιού είναι απαραίτητο να προσλαμβάνει από τη διατροφή της το σίδηρο που χρειάζεται.
Σίδηρος υπάρχει σε διάφορα ζωικής και φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Ο σίδηρος από το κρέας απορροφάται καλύτερα από το έντερο. Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, ο σολομός, τα αυγά και το μαλακό τυρί από σόγια.
Η ανάγκη για φολικό οξύ (βιταμίνη Β9)
Το φολικό οξύ είναι σημαντικό κατά την εγκυμοσύνη. Έρευνες έδειξαν ότι παιδιά από γυναίκες που λάμβαναν συμπλήρωμα φολικού οξέος κατά τη διάρκεια του ενός μηνός πριν από τη σύλληψη και των τριών πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εκ γενετής ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Όλες οι γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης και ιδιαίτερα αυτές που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να παίρνουν τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να λαμβάνεται ως συμπλήρωμα βιταμίνης επιπρόσθετα από το φολικό οξύ που προσλαμβάνεται από τη διατροφή.
Κατά την εγκυμοσύνη η έγκυος μπορεί να παίρνει μεγαλύτερη δόση φολικού οξέος, της τάξης των 600 - 800 μικρογραμμαρίων ή περισσότερο. Ο γιατρός που παρακολουθεί την έγκυο πρέπει να συμβουλεύσει για τη χορήγηση της εν λόγω βιταμίνης.