Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νέα γρίπη ή γρίπη των χοίρων σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Οι πιθανότητες των εγκύων γυναικών που προσβλήθηκαν από τη νέα γρίπη Η1Ν1 του 2009 να εισαχθούν σε νοσοκομείο είναι 4 φορές περισσότερες σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επίσης παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από επιπλοκές της νέας γρίπης και θανάτου.
Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι παρά τους κινδύνους, οι περισσότερες έγκυες γυναίκες που θα προσβληθούν από τον ιό της νέας γρίπης δεν θα παρουσιάσουν σοβαρό πρόβλημα.
Η γρήγορη έναρξη της θεραπείας με αντιικά φάρμακα εντός των πρώτων 48 ωρών από την εκδήλωση των συμπτωμάτων στις έγκυες που προσβάλλονται από τη νέα γρίπη, μειώνει δραστικά τους κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.
Οι μεγάλοι κίνδυνοι που δημιουργεί η γρίπη των χοίρων στις έγκυες γυναίκες δείχνει ότι αυτές πρέπει να είναι η πρώτη ομάδα του πληθυσμού που επιβάλλεται να λαμβάνει το εμβόλιο για προφύλαξη από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης του 2009.
Γιατί η έγκυος γυναίκα είναι πιο ευάλωτη στον νεο ιό της γρίπης;
Ο τρόπος με τον οποίο ο ιός Η1Ν1 δρα στην έγκυο γυναίκα και δημιουργεί υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές, δεν είναι καλά γνωστός. Γενικά, η εγκυμοσύνη καθιστά τη γυναίκα ευπαθή σε διάφορες ασθένειες. Η καρδία και οι πνεύμονες της εγκύου υποβάλλονται σε μεγαλύτερο στρες.
Το σύστημα άμυνας του οργανισμού της, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Για αυτό αυξάνεται ο κίνδυνος να προσβληθεί από γρίπη και να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές (πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια). Οι περισσότεροι θάνατοι εγκύων γυναικών λόγω γρίπης των χοίρων καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου τρίμηνου της εγκυμοσύνης.
Με τη σειρά τους, οι επιπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή, πρόωρο τοκετό, γέννηση νεκρού παιδιού, ή άλλα προβλήματα εγκυμοσύνης. Επισημαίνεται ότι σε προηγούμενες πανδημίες γριπης που έπληξαν την ανθρωπότητα όπωςαυτές του 1918 και του 1957, το ποσοστό θανάτων σε έγκυες γυναίκες ήταν μεγαλύτερο από ότι στις μη έγκυες γυναίκες.
Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα της νέας γρίπης στην έγκυο γυναίκα;
Τα σημεία και συμπτώματα της γρίπης των χοίρων είναι παρόμοια με αυτά της εποχιακής γρίπης: Απότομη έναρξη ψηλού πυρετού, ρίγος, πονόλαιμος, ληθαργία, βήχας, κούραση, ληθαργία, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, ανορεξία, ρινόρροια, εμετοί, διάρροια, πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Δεν μπορεί εύκολα να γίνει η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων γρίπης (εποχιακή και νέα) ή του κρυολογήματος. Ο γιατρός ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να συστήσει θεραπεία με ένα από τα φάρμακα που δρουν εναντίον του ιού Η1Ν1. Για καλύτερα αποτελέσματα της θεραπείας στην έγκυο γυναίκα το φάρμακο πρέπει να αρχίσει εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Τι γίνεται με το εμβόλιο και την πρόληψη για τη νέα γρίπη στις έγκυες γυναίκες;
Οι έγκυες γυναίκες μπορούν και πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο για τη νέα γρίπη. Για την προστασία βρεφών κάτω των έξη μηνών που δεν μπορούν να λάβουν το εμβόλιο, να εμβολιάζονται όλοι όσοι τα φροντίζουν ή ζουν μαζί τους.
Αναμένοντας το εμβόλιο ο καλύτερος τρόπος για προφύλαξη της εγκύου είναι η αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της γρίπης (ψηλός πυρετός, πονόλαιμος, βήχας, μυϊκοί πόνοι). Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούν το τακτικό πλύσιμο των χεριών και να αποφεύγουν να αγγίζουν τη μύτη, το στόμα και τα μάτια τους. Διαβάστε περισσότερα για την πρόληψη της νέας γρίπης
Τι πρέπει να κάνει η έγκυος γυναίκα εάν νομίζει ότι προσβλήθηκε από γρίπη;
Η έγκυος γυναίκα να ζητά άμεσα την συμβουλή του γιατρού όταν υποψιάζεται ότι έχει γρίπη ή εάν είχε στενή επαφή με άτομο που αποδεδειγμένα προσβλήθηκε από τη νέα γρίπη ή για το οποίο υπάρχει μια τέτοια υποψία.
Ποια η θεραπεία για την έγκυο που προσβλήθηκε από τον ιο της νέας γρίπης;
Για τη θεραπεία της νέας γρίπης στην εγκυμοσύνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αντιϊκά φάρμακα που δρουν εναντίον του ιού Η1Ν1. Τα φάρμακα είναι η οσελταμιβίρη και η ζαναμιβίρη.
Δεν έχουν γίνει ειδικές έρευνες για την ασφάλεια των εν λόγω φαρμάκων στην έγκυο γυναίκα. Όμως στις περισσότερες έγκυες, τα ωφελήματα για την πρόληψη μιας σοβαρής μορφής γρίπης ή των επιπλοκών που αυτή προκαλεί είναι πολύ πιο σημαντικά από τους ενδεχόμενους κινδύνους της χορήγησης των εν λόγω φαρμάκων.
Επίσης η θεραπεία της εγκύου με γρίπη περιλαμβάνει την ξεκούραση, τη λήψη άφθονων υγρών, την υγιεινή διατροφή, τη χαλάρωση και τον ικανοποιητικό ύπνο.
Τι γίνεται με το θηλασμό και την προσβολή της μητέρας από τη νέα γρίπη;
Ο θηλασμός μπορεί να γίνεται εάν η μητέρα βρέφους που προσβλήθηκε από νέα γρίπη έχει ανακάμψει αρκετά. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω του μητρικού γάλακτος στο παιδί είναι άγνωστος αλλά θεωρείται σπάνιο ενδεχόμενο.
Η λήψη αντιικών φαρμάκων από τη μητέρα δεν είναι αντένδειξη για θηλασμό. Ωστόσο πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες θεραπείας προτού επιτραπεί ο θηλασμός.