Η γρίπη προκαλεί πυρετό, βήχα, φταρνίσματα, μυϊκούς πόνους και εξάντληση.
Η ασθένεια είναι αρκετά σοβαρή και είναι δυνατόν να υποχρεώνει πολλούς ασθενείς να μένουν στο κρεβάτι και να απουσιάζουν από την εργασία τους.
Ο μέσος όρος της διάρκειας απουσίας των εργαζομένων από την επαγγελματική τους απασχόληση λόγω γρίπης, ανέρχεται γύρω στη μία εβδομάδα. Επιπρόσθετα η γρίπη είναι δυνατόν να προκαλέσει επιπλοκές, όπως η πνευμονία και άλλες βακτηριδιακές λοιμώξεις.
Επειδή η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, οι ειδικοί συστήνουν όπως άτομα με ευάλωτη κατάσταση υγείας, να εμβολιάζονται κάθε χρόνο συστηματικά εναντίον του ιού που προκαλεί τη γρίπη.
Τα άτομα που πρέπει να εμβολιάζονται συστηματικά είναι οι ηλικιωμένοι, αυτοί που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, άτομα που διαβιούν σε ιδρύματα ή γηροκομεία, ασθενείς με ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος, σε καρδιοπαθείς, ασθματικούς και άλλα άτομα με ευάλωτη κατάσταση υγείας.
Παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι διαθέσιμο, μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία και ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ή όχι κάποια ασθένεια, εντούτοις δεν συστήνεται να γίνεται συστηματικά σε υγιείς ενήλικες κάτω των 60 ετών.
Το ερώτημα, που έθεσαν σε έρευνά τους γιατροί από τη Βόρειο Καρολίνα, είναι το κατά πόσο είναι περισσότερο οικονομικά συμφέρον να εμβολιάζονται όλοι εναντίον της γρίπης.
Το σκεπτικό πίσω από αυτό το ερώτημα, βασίζεται στο γεγονός ότι οι οικονομικές συνέπειες που προκύπτουν, λόγω της ασθένειας της γρίπης στους εργαζόμενους είναι πού μεγάλες. Οφείλονται στην απώλεια παραγωγικότητας, που δημιουργείται λόγω του ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων παραμένουν στο κρεβάτι και λόγω του κόστους των θεραπειών που απαιτούνται.
Οι οικονομικές αυτές επιβαρύνσεις, σκέφτηκαν οι γιατροί που έκαναν την έρευνα, είναι πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερες από το κόστος ενός μαζικού εμβολιασμού όλου του πληθυσμού εναντίον της γρίπης.
Για να διερευνήσουν το ερώτημα αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο έρευνας με ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου μελετήθηκαν οι διάφορες πιθανές καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν από τη γρίπη, σε ένα εικονικό πληθυσμό ενηλίκων ηλικίας από 18 έως 50 ετών.
Υπολογίστηκαν οι οικονομικές επιβαρύνσεις που δημιουργούνται από την ασθένεια, τις επιπλοκές της, τις διάφορες θεραπείες που απαιτούνται όπως επίσης και το κόστος του εμβολιασμού.
Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι όλες οι στρατηγικές, που περιλάμβαναν το μαζικό εμβολιασμό εναντίον της γρίπης, είχαν καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς και ήσαν περισσότερο οικονομικά συμφέρουσες.
Επιπρόσθετα φάνηκε ότι ο εμβολιασμός και η χορήγηση του φαρμάκου rimantadine σε περίπτωση που οι ασθενείς παρουσίαζαν συμπτώματα γρίπης, ήταν η προσέγγιση με τα καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή και για την οικονομία.
Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι τα φάρμακα εναντίον του ιού της γρίπης όπως το Rimantadine (Flumadine®), Amantadine (Symmetrel®), Oseltamivir (Tamiflu®) και Zanamivir (Relenza®) είναι περισσότερο αποτελεσματικά εάν χορηγηθούν κατά τις πρώτες 24 ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων της γρίπης.
Η θεραπεία για τη γρίπη περιλαμβάνει επίσης τη ξεκούραση, υγρά, και φάρμακα εναντίον του πόνου και του πυρετού.
Με βάση την πιο πάνω μελέτη οι ερευνητές συστήνουν το συστηματικό εμβολιασμό όλων. Θεωρούν ότι οι επιδράσεις θα είναι θετικές για την υγεία των εργαζομένων και για την οικονομία γενικά.
Συνήθως η καλύτερη εποχή για να γίνεται ο εμβολιασμός είναι ο Οκτώβριος ή ο Νοέμβριος.
Η συμβουλή του γιατρού είναι απαραίτητη για την ένδειξη του εμβολιασμού. Συνήθως οποιοσδήποτε, ηλικίας 6 μηνών και περισσότερο, μπορεί να εμβολιάζεται κάθε χρόνο εναντίον της γρίπης, εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις.
Εμείς θα πρέπει να τονίσουμε την αδυναμία της έρευνας, που έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για μοντέλα πληθυσμιακής ανάλυσης των επιπτώσεων της ασθένειας που έγιναν με μαθηματικό τρόπο πάνω σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και όχι με πραγματικούς ασθενείς. Δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα παρατηρηθούν ακριβώς τα ίδια πράγματα στην πραγματική ζωή.
Παρά τους περιορισμούς αυτούς, φαίνεται ότι ο εμβολιασμός και οι θεραπείες εναντίον του ιού της γρίπης θα μπορούσαν πράγματι να είναι περισσότερο επωφελείς εάν εφαρμόζονταν συστηματικά.
Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι εργαζόμενοι που ήσαν εμβολιασμένοι, είχαν λιγότερες μέρες απουσίας από την εργασία τους σε σύγκριση με άλλους που δεν είχαν εμβολιασθεί.
Παράλληλα με την ένδειξη αναγκαιότητας εφαρμογής μαζικού εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού εναντίον της γρίπης, δεν πρέπει να ξεχνούμε την αναγκαιότητα εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των ατόμων με ευάλωτη υγεία.