Εάν θέλετε να καθυστερήσετε τη γήρανση, να ζήσετε περισσότερο με λιγότερα προβλήματα υγείας, τότε είναι καλύτερο να περιορίσετε στο αναγκαίο τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά.
Ο περιορισμός των θερμίδων έχει μεγαλύτερη σημασία απ' ότι η σωματική άσκηση στην καθυστέρηση της γήρανσης.
Η σωματική άσκηση έχει πρωταρχικό ρόλο για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες οι οποίες βέβαια μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο.
Όμως μόνο ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να καθυστερεί τους μηχανισμούς της πρωτογενούς γήρανσης, προσφέροντας έτσι μακροζωία. Ο περιορισμός των θερμίδων της διατροφής για να προσφέρει τις ευεργετικές της επιδράσεις, είναι αναγκαίο να μην επηρεάζει το ισοζύγιο των θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Το ότι ο περιορισμός των θερμίδων συνοδεύεται από αύξηση της διάρκειας της ζωής, είχε ήδη αποδειχθεί παλαιότερα σε ζώα. Τρωκτικά και πίθηκοι που υποβάλλονταν σε ειδική διατροφή με πρόσληψη μειωμένων θερμίδων, ζούσαν σημαντικά περισσότερο από άλλα τρωκτικά στα οποία προσφερόταν άφθονη διατροφή και θερμίδες.
Γιατροί από το Washington University του St Louis των Ηνωμένων Πολιτειών, σε έρευνα τους σε ανθρώπους διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια διατροφή με περιορισμό στη λήψη θερμίδων (1.800 θερμίδες ημερησίως) είναι σε θέση να επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο γερνάει το ανθρώπινο σώμα.
Συγκεκριμένα ο περιορισμός των θερμίδων διατροφής στους ανθρώπους, όταν συνοδεύεται από ικανοποιητική λήψη πρωτεϊνών και των απαραίτητων θρεπτικών ιχνοστοιχείων, προκαλεί στο αίμα μια διαρκή μείωση της θυρεοειδικής ορμόνης Τ3. Είναι αυτό ακριβώς που παρατηρήθηκε και στα πειράματα με τα τρωκτικά και τους πιθήκους που υποβλήθηκαν σε ανάλογη διατροφή με μείωση των θερμίδων.
Επίσης η ίδια διατροφή μειώνει στους ανθρώπους ένα ισχυρό παράγοντα που εμπλέκεται στους μηχανισμούς φλεγμονής που είναι η πρωτεΐνη TNF (Tumor Necrosis Factor) και την παραγωγή ελευθέρων ριζών του οξυγόνου.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόν του φυσιολογικού μεταβολισμού, αλλά είναι βλαβερές για τα κύτταρα, συμβάλλουν στη γήρανση και σε αλλοιώσεις του DNA. Λόγω του ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να επηρεάζουν αρνητικά το DNA των κυττάρων, έχουν ενοχοποιηθεί για τη γένεση καρκίνου.
Η ορμόνη Τ3 εμπλέκεται στο μεταβολισμό των κυττάρων, στο ισοζύγιο ενέργειας του οργανισμού και στον έλεγχο της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος.
Ο συνδυασμός της μείωσης της συγκέντρωσης της ορμόνης Τ3, του παράγοντα φλεγμονής TNF και των ελευθέρων ριζών που προκαλεί ο περιορισμός των θερμίδων διατροφής, πιστεύεται ότι είναι σε θέση να επιβραδύνει τους μηχανισμούς γήρανσης.
Στην έρευνα τους οι Αμερικανοί γιατροί, παρακολούθησαν 28 μέλη ενός συνδέσμου με μέλη, που έχουν διατροφή με περιορισμό θερμίδων (Calorie Restriction Society). Τα εν λόγω άτομα είχαν διατροφή με περιορισμό θερμίδων για περίπου 6 χρόνια.
Κατανάλωναν περίπου 1.800 θερμίδες καθημερινά, αλλά λάμβαναν 100% των ποσοτήτων σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία, που απαιτούνται καθημερινά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Παράλληλα οι γιατροί, παρακολουθούσαν ακόμη μία ομάδα 28 φοιτητών με καθιστική ζωή και κανονική διατροφή δυτικού τύπου με κατανάλωση 2.700 θερμίδων κάθε μέρα. Μια τρίτη ομάδα που έλαβε μέρος στην έρευνα είχε μια διατροφή με 2.700 θερμίδες ημερησίως αλλά έκανε ταυτόχρονα μια έντονη σωματική άσκηση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο στην ομάδα των εθελοντών με τον περιορισμό θερμίδων υπήρχε μείωση των συγκεντρώσεων της Τ3. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τους ερευνητές ότι μόνο ο περιορισμός των θερμίδων έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει τους πρωτογενείς μηχανισμούς γήρανσης.
Επισημαίνεται, ότι στην ομάδα θερμιδικού περιορισμού, δεν παρατηρήθηκε μείωση των ορμονών Τ4 και TSH αλλά μόνο της Τ3. Αυτό δείχνει ότι ο περιορισμός των θερμίδων δεν προκαλεί υποθυρεοειδισμό.
Η πρωτογενής γήρανση καθορίζει τη μέγιστη δυνατή διάρκεια της ζωής των ανθρώπων. Η δευτερογενής γήρανση εξαρτάται από τις ασθένειες που εμποδίζουν τον άνθρωπο να φθάσει στη μέγιστη δυνατή διάρκεια της ζωής του.
Η εξάλειψη των παραγόντων, που οδηγούν σε ασθένειες δηλαδή αυτών, που σχετίζονται με τη δευτερογενή γήρανση, επιτρέπει στους ανθρώπους να φθάσουν στη μέγιστη δυνατή διάρκεια της ζωής. Η σωματική άσκηση προλαμβάνοντας μια σειρά από σοβαρές ασθένειες, βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο περιορισμός των θερμίδων όμως λειτουργεί απευθείας στους μηχανισμούς πρωτογενούς γήρανσης επιμηκύνοντας έτσι τη μέγιστη δυνατή διάρκεια της ζωής των ανθρώπων.
Τελειώνοντας εμείς θα συγκρατήσουμε ότι συσσωρεύονται τα ερευνητικά στοιχεία τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους που στηρίζουν ότι ο περιορισμός στο απαραίτητο των θερμίδων διατροφής και η λήψη των αναγκαίων πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών στοιχείων, είναι σε θέση να προσφέρουν μακροζωία και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ο περιορισμός των θερμίδων και η σωματική άσκηση δρουν συνεργιστικά αλλά με διαφορετικό τρόπο βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμά τους μηχανισμούς πρωτογενούς και δευτερογενούς γήρανσης.