Οι ασθένειες των δοντιών και του στόματος, ιδιαίτερα αυτές που έχουν σχέση με μια παρατεινόμενη μόλυνση, μπορεί να είναι μια χρόνια γενεσιουργός αιτία εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων.
Η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, η τερηδόνα και η απώλεια δοντιών μπορεί να προκληθούν από χρόνιες βακτηριδιακές μολύνσεις.
Τα βακτηρίδια που προσβάλουν τους ιστούς του στόματος, μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια υποπτεύονται ότι τα βακτηρίδια που προέρχονται από τη στοματική κοιλότητα, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν φλεγμονή και στένωση των αιμοφόρων αγγείων της καρδίας και του εγκεφάλου.
Έρευνες, που έγιναν στο παρελθόν, συσχέτισαν τις ασθένειες των ούλων με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακό και εγκεφαλικό επεισόδιο. Πρόσφατα μάλιστα, φάνηκε ότι η πρωτεΐνη
CRP, η οποία είναι δείκτης βακτηριδιακής μόλυνσης και φλεγμονής, είναι εξ' ίσου και ίσως καλύτερος δείκτης κινδύνου για αγγειακή καρδιακή πάθηση παρά η χοληστερόλη.
Επιπλέον, οι ασθενείς που έχουν ψηλή CRP και ψηλή χοληστερόλη πιθανόν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο ή για εγκεφαλικό επεισόδιο παρά οι ασθενείς που έχουν μόνο ψηλή χοληστερόλη.
Οι βακτηριδιακές λοιμώξεις και η φλεγμονή, αυξάνουν τη συγκέντρωση της CRP στο αίμα. Οι ουλίτιδες, περιοδοντίτιδες και η τερηδόνα όπως και σε αρκετές περιπτώσεις οι απώλειες δοντιών, οφείλονται σε μολύνσεις από βακτηρίδια.
Σε μια ακόμη έρευνα που έγινε από γιατρούς στην Οδοντιατρική σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστόνης, εξετάστηκε η σχέση που υπήρχε μεταξύ του αριθμού δοντιών των ασθενών και του κινδύνου που είχαν για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο λιγότερος αριθμός δοντιών μαρτυρεί σε πολλές περιπτώσεις, όχι όμως πάντα, την ύπαρξη περισσότερων βακτηριδιακών λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας στους ασθενείς αυτούς.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσο πιο λίγα δόντια είχαν οι ασθενείς, τόσο ψηλότερο κίνδυνο είχαν διαχρονικά να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο:
- Οι ασθενείς με 17 έως 24 δόντια είχαν 50% ψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με αυτούς πού είχαν 25 έως 32 δόντια.
- Οι ασθενείς με 11 έως 16 δόντια είχαν 74% μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σύγκριση με αυτούς που είχαν τα περισσότερα δόντια.
Τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι αναγκαστικά όλοι όσοι έχουν λιγότερα δόντια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Εάν όμως ο λόγος για λιγότερα δόντια είναι μια κακή στοματική υγιεινή με ουλίτιδες και περιοδοντίτιδες, τότε υπάρχει η υποψία ότι οι χρόνιες βακτηριδιακές μολύνσεις μπορεί να είναι υπεύθυνες για τον αυξημένο κίνδυνο.
Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών χρειάζονται επιβεβαίωση. Είναι αναγκαίο να γίνουν και άλλες έρευνες και κατά τη γνώμη μας, θα ήταν καλά σε μελλοντικές μελέτες, να διευκρινίζεται κατά πόσο σε ασθενείς με λιγότερα δόντια υπάρχει και αυξημένη CRP, γεγονός που θα μαρτυρεί μια χρόνια υποβόσκουσα βακτηριδιακή μόλυνση. Η χρόνια αυτή μόλυνση θα ήταν στις περιπτώσεις αυτές η εξήγηση για τα αυξημένα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τονίσουμε με έμφαση την ανάγκη για μια πολύ καλή φροντίδα και υγιεινή του στόματος.
Η καλή κατάσταση των δοντιών και των ούλων, η αντιμετώπιση της τερηδόνας, της ουλίτιδας και των περιοδοντικών νόσων θα απομακρύνει νοσηρά βακτηρίδια που με τις μολύνσεις που προκαλούν πιθανόν να είναι αυξημένος κίνδυνος για εγκεφαλικά και ίσως καρδιακά επεισόδια.