Οι κλιματικές αλλαγές θα έχουν μια τεράστια επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες για την προστασία των ανθρώπων στον πλανήτη μας από τους επερχόμενους κινδύνους.
Το φυσικό περιβάλλον πάνω στο οποίο στηρίζεται η επιβίωση του ανθρώπινου είδους, άρχισε να παρουσιάζει αλλοιώσεις με συνέπειες που είναι απρόβλεπτες. Οι συνέπειες αυτές, είναι πολύ σοβαρότερες για την υγεία των ανθρώπων παρά για την παγκόσμια οικονομία.
Οι κλιματικές αλλαγές που καταγράφονται σήμερα, είναι χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του πλανήτη μας. Η έκταση που προσλαμβάνουν και που προβλέπεται ότι θα πάρουν, είναι τόσο μεγάλες που οι αρμόδιες αρχές δημόσιας υγείας θα πρέπει να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου βάρους των ασθενειών και των ζημιών που δημιουργούνται.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το 25% των ασθενειών που υπάρχουν στους ανθρώπους σήμερα, οφείλονται στην ρύπανση του αέρα, του νερού, του εδάφους και των τροφίμων. Η σημαντική αυτή περιβαλλοντική ρύπανση προκαλεί κυρίως αναπνευστικές μολύνσεις και διαρροϊκές παθήσεις.
Οι αλλαγές του κλίματος, πρόκειται να επιδεινώσουν τη συχνότητα των ασθενειών αυτών. Παράλληλα θα ευνοηθεί η ευρύτερη διάδοση ασθενειών όπως η μαλάρια (ελονοσία). Οι φτωχές χώρες θα πληγούν περισσότερο.
Οι συνθήκες που πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για την υγεία είναι πολλοί και περιλαμβάνουν:
- Καύσωνες
- Πυρκαγιές
- Πλημμύρες
- Μείωση των τροφίμων για τους ανθρώπους λόγω επιδείνωσης απόδοσης των σοδειών και απώλειας αναγκαίων πόρων για τη ζωή
- Αλλαγές στις μολυσματικές ασθένειες που θα γίνουν ανθεκτικότερες και πιο καταστροφικές για τους ανθρώπους.
Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που επιτελείται αδιάκοπα, θα επιδεινώσει το πρόβλημα του υποσιτισμού. Τα κύματα προσφύγων, η φτώχεια θα επιδεινώνονται σε συνθήκες κλιματικής αστάθειας ενώ οι μολυσματικές ασθένειες θα μαστίζουν και θα εξοντώνουν τους ανθρώπους.
Οι σχέσεις μεταξύ περιβάλλοντος και υγείας είναι πολύπλοκες. Για παράδειγμα σε χώρες που εκμοντερνίζονται, είναι φυσιολογικό να αναμένεται ότι θα βελτιώνεται το επίπεδο υγείας του πληθυσμού τους.
Ωστόσο η ανάπτυξη και η εκβιομηχανοποίηση συνοδεύονται από περισσότερη κατανάλωση ενέργειας και περισσότερες εκπομπές επιβλαβών αερίων στην ατμόσφαιρα. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις είναι σοβαρότερες για τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους πληθυσμούς.
Για τη δημόσια υγεία, οι κλιματικές αλλαγές, έχουν την πλέον καθοριστική επιρροή για τον αιώνα που διανύουμε. Είναι σημαντικό να προάγονται μεταξύ των αθρώπων τρόποι ζωής οι οποίοι μειώνουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα για να μειώνεται το φαινόμενο θερμοκηπίου.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να περπατούν περισσότερο, να χρησιμοποιούν ευρέως στη ζωή τους το ποδήλατο και να καταναλώνουν λιγότερα ζωικής προέλευσης προϊόντα.
Εφαρμόζοντας τις ορθές αυτές τακτικές, το όφελος θα είναι πολλαπλό διότι ταυτόχρονα επιτυγχάνεται μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από την παχυσαρκία, τις καρδιοπάθειες και τα οδικά δυστυχήματα.