Ο καρκίνος και η λευχαιμία ποια σχέση έχουν με τα φυτοφάρμακα; Η συνεχής αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα του καρκίνου, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά όσον αφορά τους πραγματικούς παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση του καρκίνου.
Τα φυτοφάρμακα, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, μπορεί να συμβάλλουν στη γένεση ορισμένων μορφών καρκίνου και λευχαιμίας.
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ένα καθοριστικό ρόλο στην αιτιολογία του καρκίνου.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η βιομηχανοποίηση, η καταστροφή και ρύπανση του περιβάλλοντος που συντελείται καθημερινά, συμβάλλουν ουσιαστικά στην αύξηση των καρκινογόνων παραγόντων που επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα φυτοφάρμακα αποτελούν μια δυνητική πηγή επηρεασμού του οργανισμού μας. Μπορούν να οδηγήσουν σε αθροιστικές ανεπιθύμητες ενέργειες που στη συνέχεια θα δημιουργήσουν το υπόστρωμα δημιουργίας διαφόρων μορφών καρκίνου.
Οι έρευνες δείχνουν, ότι ορισμένα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως, έχουν δράσεις που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού. Έχει όμως και δράσεις εναντίον των καρκινικών κυττάρων που μπορούν να εμφανιστούν στον ανθρώπινο οργανισμό κάτω από διάφορες περιστάσεις. Δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα, μας προστατεύει και από τον καρκίνο.
Μια από τις πιθανές εξηγήσεις εμφάνισης του καρκίνου, είναι ότι οι ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος που το κάνουν να αδυνατεί να αναγνωρίσει τα κακοήθη κύτταρα, επιτρέπουν τη δημιουργία του καρκίνου.
Η Triphenyltin (TPT) είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη γεωργία. Είναι μια μυκητοκτόνος ουσία.
Χρησιμοποιείται από το 1960 για την καταπολέμηση των μυκήτων και των διαφόρων μορφών σαλιγκαριών. Στη ναυτιλία χρησιμοποιείται σε μπογιές με αντιδιαβρωτικές ιδιότητες.
Η συγκέντρωση της TPT είναι αυξημένη σε ορισμένους ωκεανούς, σε λιμάνια, σε μαρίνες και σε μερικά είδη ψαριών.
Οι αυξημένες συγκεντρώσεις της TPT στη θάλασσα και σε ψάρια οδήγησαν στην έκδοση οδηγιών από τις αρμόδιες αρχές για τη μείωση της χρήσης της, σε αντιδιαβρωτικές μπογιές για τα σκάφη.
Η TPT έχει την ικανότητα να μειώνει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μια εργαστηριακή έρευνα που έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Tennessee, ρίχνει φως στις νοσηρές δράσεις της TPT, η οποία θα πρέπει να υπενθυμίσουμε χρησιμοποιείται ευρέως.
Στα πειράματά τους οι επιστήμονες, τοποθέτησαν ανθρώπινα λεμφοκύτταρα τύπου Τ μαζί με το φυτοφάρμακο TPT. Τα λεμφοκύτταρα τύπου Τ καταστρέφουν τα καρκινικά και άλλα ανώμαλα κύτταρα όταν εμφανίζονται στον οργανισμό μας.
Μετά από μια ώρα έκθεσης των λεμφοκυττάρων τύπου Τ στην TPT, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά έχαναν, από 50% έως 60% της ικανότητάς τους να εξουδετερώνουν τα κύτταρα της λευχαιμίας.
Εκείνο που ανησύχησε ακόμη περισσότερο τους ερευνητές ήταν ότι παρά το γεγονός ότι η TPT αφαιρέθηκε, τα λεμφοκύτταρα συνέχισαν να έχουν μειωμένη δράση κατά των λευχαιμικών κυττάρων. Δηλαδή οι βλάβες που είχαν υποστεί ήσαν μόνιμες.
Η σημαντική αυτή έρευνα παρουσιάστηκε σε ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας που έγινε στο Orlando στη Florida.
Το επόμενο βήμα είναι τώρα να διερευνηθούν οι δράσεις στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν την TPT στην εργασία τους ή που υποβάλλονται σε αυτήν για παράδειγμα μέσω της διατροφής τους.
Πιστεύουμε ότι τα νέα αυτά δεδομένα ίσως δώσουν περισσότερες εξηγήσεις για τη γένεση του καρκίνου.
Η χρήση των φυτοφαρμάκων είναι πολύ διαδεδομένη και τα ερωτήματα όσον αφορά τις δράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο δυνατό.