Έχετε ποτέ διερωτηθεί πόσο επηρεάζεστε από την ψυχική κατάσταση και από την ψυχοσύνθεση των ατόμων που βρίσκονται μαζί σας;
Οι συνάδελφοι σας στο γραφείο, ο σύζυγος ή η σύζυγός σας, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι σας, έχουν ο καθένας κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ανεπαίσθητα καθημερινά υποβαλλόμαστε σε αλληλοεπιδράσεις που τροποποιούν ορισμένες συναισθηματικές μας καταστάσεις.
Το φαινόμενο της συναισθηματικής σύγκλισης χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι μεταξύ ατόμων που ζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα μαζί, υπάρχει η τάση, με την πάροδο του χρόνου, να αναπτύσσουν συναισθηματικές αντιδράσεις που προσομοιάζουν.
Για παράδειγμα μεταξύ των ζευγαριών ή ατόμων που συγκατοικούν εάν κάποιος από τους δυο έχει τάση να γελά εύκολα λόγω διαφόρων καταστάσεων είναι πιθανόν να παρουσιαστεί και σε άλλα άτομα του στενού περιβάλλοντος μια ανάλογη συμπεριφορά.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν ο ένας από τους δύο μέσα στο ζευγάρι είναι υπερβολικά ευαίσθητος ή εάν έχει κάποια άλλα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τον άλλο.
Τα φαινόμενα αυτά τα αντιλαμβανόμαστε ως ένα σημείο στην καθημερινή μας ζωή. Στο περιβάλλον εργασίας, η νοοτροπία που θα επικρατήσει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά σίγουρα η ψυχική διάθεση κάποιου μπορεί να επικρατήσει και να επηρεάζει και τους άλλους.
Διαχρονικά η συναισθηματική σύγκλιση μπορεί να κάνει ορισμένα άτομα να έχουν τις ίδιες ή ανάλογες αισθηματικές αντιδράσεις.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Wisconsin αξιολόγησαν τις προσωπικότητες, την ποιότητα της σχέσης, την ικανοποίηση σε 60 ετερόφυλα ζευγάρια. Ανάμεσα στα ψυχομετρικά τεστ στα οποία υπέβαλαν τους συμμετέχοντες οι ερευνητές, συμπεριλαμβανόταν και η αξιολόγηση των αντιδράσεων τους σε διάφορες δυσάρεστες ή ευχάριστες καταστάσεις.
Η αξιολόγηση των αντιδράσεων τους σε μια αποτυχία, σε μια κατάσταση που δημιουργούσε αγωνία ή άγχος, σ' ένα τραγικό γεγονός ή ακόμη σε μια επιτυχία ή ένα απροσδόκητο ευχάριστο γεγονός καταγραφόταν σε ξεχωριστή συνάντηση χωρίς να ξέρει ο ένας από το ζευγάρι πως αντιδρούσε ο άλλος.
Μετά από παρακολούθηση 6 μηνών από τα 60 ζευγάρια τα 38 παρέμεναν μαζί και δεν είχαν χωρίσει. Η αξιολόγηση επαναλήφθηκε για να φανεί τι συνέβηκε όσον αφορά τη συναισθηματική τους εξέλιξη.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια που έμειναν μαζί, παρουσίαζαν ένα μεγαλύτερο βαθμό συναισθηματικής συνταύτισης παρά ότι αρχικά.
Τα ζευγάρια τα οποία διατήρησαν το δεσμό τους, είχαν περισσότερα κοινά συναισθηματικά χαρακτηριστικά παρά αυτά που χώρισαν.
Το γεγονός ότι τα 38 ζευγάρια έμειναν μαζί, πιθανόν να οφείλεται στο ότι είχαν κοινά σημεία. Όμως διαχρονικά παρά το γεγονός ότι το κάθε μέλος του ζευγαριού διατηρούσε τη δική του προσωπικότητα, εντούτοις υπήρξε αλληλοεπίδραση με αποτέλεσμα να έχουν ένα σημαντικό βαθμό συναισθηματικής σύγκλισης.
Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα αυτή είναι ότι το μέλος του ζευγαριού με την πιο ισχυρή προσωπικότητα, προσέλκυε προς τη δική του συναισθηματική ιδιομορφία το άλλο μέλος.
Το άτομο με τη λιγότερο ισχυρή προσωπικότητα έκανε τις περισσότερες αλλαγές για να έλθει πιο κοντά στο έτερον ήμισυ, επιτυγχάνοντας έτσι ένα συγκεκριμένο βαθμό συναισθηματικής συνταύτισης.
Το φαινόμενο της συναισθηματικής σύγκλισης είναι πολύ ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι έχει ακόμη πολλά να μας αποκαλύψει. Η κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται μπορεί να έχει σημαντικές προεκτάσεις στη δημιουργία και στη ζωή ενός ζευγαριού.
Επίσης η συναισθηματική σύγκλιση, μπορεί να έχει πρακτικές εφαρμογές στην επαγγελματική ζωή, στο χώρο εργασίας. Οι προεκτάσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη αποδοτικότητα μιας επιχείρησης ή μιας ομάδας εργασίας.
Άτομα με μεγάλο βαθμό συναισθηματικής σύγκλισης θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέλη μιας ομάδας που θα ήταν περισσότερο αποδοτική παρά εάν είχαν μεγάλη διαφορά σε θέματα συναισθηματικών αντιδράσεων.
Παράλληλα οι ίδιες αρχές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να προσανατολίζεται κάποιος καλύτερα για την επιλογή του ατόμου με το οποίο θέλει να μοιραστεί τη ζωή του ή των ατόμων που θα διαλέξει για φίλους του.