Η προαγωγή στην επαγγελματική καριέρα είναι ένας ευγενής στόχος των εργαζομένων.
Ωστόσο φαίνεται, ότι οι επιδράσεις της προαγωγής στην ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων δεν είναι πάντοτε ευνοϊκές.
Σε πολλούς ανθρώπους η ψυχική υγεία επιδεινώνεται μετά την προαγωγή. Κατά μέσο όρο η ψυχική καταπόνηση αυξάνεται κατά 10% στους εργαζομένους μετά από ένα προβιβασμό στην εργασία τους. Η επιπρόσθετη αυτή επιβάρυνση της κατάστασης της ψυχικής υγείας δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο αλλά διαρκεί στο χρόνο.
Στον τομέα της σωματικής υγείας η επίδραση του προβιβασμού δεν είναι καλύτερη. Ο χρόνος που αφιερώνεται για επισκέψεις σε γιατρό με στόχο τη φροντίδα της υγείας μειώνεται κατά 20% σε εργαζόμενους που έχουν πάρει προαγωγή.
Τα σημαντικά αυτά νέα δεδομένα για τις επιδράσεις της επαγγελματικής ζωής και ιδιαίτερα της προαγωγής στην υγεία των εργαζομένων προέκυψαν από μια πρωτότυπη έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Βάρβικ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Είναι γεγονός ότι επικρατεί ευρέως η άποψη ότι άνθρωποι με ψηλότερο επίπεδο επαγγελματικής θέσης έχουν καλύτερη κατάσταση υγείας. Θεωρείται, ότι η η βελτίωση της επαγγελματικής θέσης που προσφέρει μια προαγωγή επιδρά άμεσα στην υγεία του εργαζομένου λόγω του ότι του προσφέρει την αίσθηση αυξημένου έλεγχου στην ζωή του και μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.
Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Βάρβικ με την έρευνα τους ήθελαν να ελέγξουν την ορθότητα αυτής της ευρέως διαδεδομένης υπόθεσης και πεποίθησης. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησαν στατιστικά στοιχεία 5 ετών, που συλλέγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο στα πλαίσια της διαχρονικής έρευνας British Household Panel Survey του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 1000 προαγωγές εργαζομένων. Στην εργασία τους δεν βρήκαν στοιχεία που τεκμηριώνουν, ότι υπάρχει βελτίωση της υγείας των εργαζομένων μετά την προαγωγή τους.
Η αύξηση του στρες σε εργαζόμενους, που προβιβάζονται μπορεί να έχει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους. Οι αυξημένες απαιτήσεις της νέας θέσης πιθανόν αυξάνει την ψυχική τους καταπόνηση και περιορίζει το χρόνο που μπορούν να διαθέτουν για τη φροντίδα του εαυτού τους, για τον ύπνο, την άσκηση και για επισκέψεις στο γιατρό. Οι νέες ευθύνες και υποχρεώσεις δυνατόν να οδηγούν αριθμό προαχθέντων εργαζομένων σε άγχος και κατάθλιψη λόγω της αύξησης του στρες.
Φαίνεται λοιπόν, ότι η προαγωγή δεν είναι όσο σπουδαία όσο οι άνθρωποι συνήθως πιστεύουν. Οι ερευνητές τονίζουν ότι συχνά η ψυχική υγεία των διευθυντών επιδεινώνεται μετά από μια προαγωγή. Η μείωση κατά 20% των επισκέψεων σε γιατρούς μετά από προβιβασμό είναι περισσότερο σημείο ανησυχίας παρά καθησυχασμού.
Η ενδιαφέρουσα αυτή εργασία φέρνει ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της στήριξης και εκπαίδευσης, που χρειάζονται οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε ανώτερες θέσεις για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις επιπλέον ευθύνες, στρες και καταπόνηση.
Τόσο τα συστήματα εκπαίδευσης των επαγγελματιών όσο και οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το σοβαρό αυτό ζήτημα. Η πρόληψη και αντιμετώπιση των σωματικών και ψυχικών προβλημάτων των εργαζομένων σε ανώτερες βαθμίδες, που όπως βλέπουμε αυξάνονται εξαιτίας των προαγωγών, δεν είναι μόνο προς το καλό των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και προς το καλό των οργανισμών ή των εταιρειών, που τους εργοδοτούν.
Οι εργοδότες πρέπει να κάνουν περισσότερα απ' ότι κάνουν σήμερα για τη στήριξη της σωματικής, αλλά και ψυχικής υγείας των υπαλλήλων τους, ιδιαίτερα για όσους προάγονται και αναλαμβάνουν νέα δυσκολότερα, με μεγαλύτερες ευθύνες καθήκοντα.