Η επιτυχία στη ζωή είναι το παιδί της σκληρής δουλειάς και της επιμονής.
Οι πραγματικά κερδισμένοι στη ζωή είναι αυτοί που εξετάζουν κάθε κατάσταση με την προσδοκία να την κάνουν καλύτερη.
Οι αρχαίοι μας πρόγονοι πολύ σωστά έλεγαν ότι "τα καλά κόποις κτώνται". Η σύγχρονη επιστήμη προσθέτει ότι οι προσπάθειες που κάνουμε για να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες μπορεί αρχικά, λόγω του κόπου και του στρες, να μας προκαλούν καταπόνηση και ψυχολογική δυσαρέσκεια, αλλά μακροχρόνια μας προσφέρουν ευτυχία.
Έτσι λοιπόν μην πτοείστε εάν δουλεύετε σκληρά για να μάθετε κάτι καινούργιο που θα προσθέτει στις ικανότητες σας. Όταν θα το καταφέρετε, θα βιώνετε μεγαλύτερη ευτυχία επί καθημερινής βάσης και για πολλά χρόνια.
Οι δραστηριότητες εκμάθησης νέων δεξιοτήτων που επιτρέπουν στο άτομο να έχει μεγαλύτερη αυτονομία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή, προσφέρουν μακροχρόνια μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Το ίδιο ισχύει όταν το άτομο στη φάση των προσπαθειών εκμάθησης νιώθει ότι δεν είναι μόνο του, αλλά είναι καλά συνδεδεμένο με άλλους ανθρώπους, που μαζί του προσπαθούν για τον ίδιο στόχο.
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από εργασία ψυχολόγων ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε εθελοντές μελέτησαν τις εμπειρίες που βίωναν και το στρες ή την ευχαρίστηση που αυτές τους δημιουργούσαν.
Στην συνέχεια ανέλυσαν τη σχέση κόπου, στρες και καταπόνησης λόγω των προσπαθειών που κατέβαλλαν οι εθελοντές για βελτίωση της επάρκειας των δεξιοτήτων και για βελτίωση της αυτονομίας τους σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων. Ανέλυσαν σε ποιο βαθμό επηρεάζονταν ψυχολογικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, οι ψυχολόγοι του Σαν Φρανσίσκο βρήκαν ότι οι άνθρωποι που ενεργοποιούνται για να βελτιώσουν την επάρκεια τους, για παράδειγμα στον επαγγελματικό τους τομέα ή στο σχολείο ή στο γυμναστήριο, βιώνουν στις χρονικές στιγμές των προσπαθειών τους μειωμένο αίσθημα ευτυχίας, λιγότερη ευχαρίστηση και ψηλότερα επίπεδα στιγμιαίου στρες.
Όμως, παρά τα αρνητικά που βιώνουν στις ώρες της εκμάθησης, αργότερα νιώθουν ότι οι ίδιες αυτές δραστηριότητες τους επιτρέπουν να είναι ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι, ιδιαίτερα όταν αναπολούν το τι έχουν κάνει.
Αυτό σημαίνει, ότι η διαδικασία για να γίνει ένα άτομο βαθύς γνώστης μιας τέχνης, ενός επαγγέλματος ή κάποιου άλλου αντικείμενου, απαιτεί πρώτα ένα στάδιο προσωρινού στρες και καταπόνησης. Μετά το άτομο θα μπορέσει να αποκομίσει τα οφέλη της αυξημένης του επάρκειας.
Η ανάγκη για μεγαλύτερη αυτονομία, για σύνδεση με άλλους ανθρώπους και για μεγαλύτερο φάσμα προσωπικών πρωτοβουλιών για επίτευξη στόχων, είναι ψυχολογικές απαιτήσεις και συνιστώσες που επηρεάζουν την ευτυχία του ατόμου κάθε στιγμή καθημερινά.
Πολύ συχνά οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τους στόχους τους, διότι η διαδικασία επίτευξης τους είναι αιτία μεγάλου στρες για αυτούς. Ωστόσο όταν καταφέρουν να μάθουν να κάνουν κάτι πολύ καλά στο τέλος των προσπαθειών τους, παίρνουν μια πολύ μεγάλη ψυχική ανταμοιβή.
Ακόμη περισσότερο, οι ψυχολόγοι του Σαν Φρανσίσκο βρήκαν ότι ακόμη και εάν δεν πετύχουν τους στόχους τους, οι άνθρωποι αποκομίζουν σημαντικά οφέλη για την ευτυχία και ευεξία τους λόγω του ότι ενεργοποιήθηκαν στη διαδικασία εκμάθησης.
Σίγουρα το ισοζύγιο μεταξύ των αναγκών και των αποθεμάτων ψυχικής και σωματικής ενέργειας χρειάζεται να οδηγεί τους ανθρώπους στις επιλογές τους όσον αφορά στο βραχυπρόθεσμο στρες και καταπόνηση, ιδιαίτερα στο επαγγελματικό περιβάλλον.
Θα συγκρατήσουμε λοιπόν, ότι κάθε φορά που αποφασίζουμε να μάθουμε καινούργια πράγματα ή να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες, θα υπάρχουν ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές με στρες και άλλες μορφές ψυχικής και σωματικής καταπόνησης.
Οι δυσκολίες αυτές αποτελούν μέρος της διαδικασίας εκμάθησης. Δεν πρέπει να τα βάζουμε κάτω αλλά πάντοτε να θυμούμαστε ότι η εκμάθηση και απόκτηση νέων ικανοτήτων θα μας προσφέρουν μακροπρόθεσμα περισσότερη ευτυχία και ευεξία.
Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής,
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.
Twitter: @DrLoizos