Οι γυναίκες, που αισθάνονται ότι είναι όμορφες και ελκυστικές έχουν την τάση να θυμώνουν πιο εύκολα, όταν βρίσκονται σε καταστάσεις αντιπαραθέσεων σε σύγκριση με άλλες γυναίκες που νιώθουν ότι είναι λιγότερο όμορφες.
Επίσης οι πιο ελκυστικές γυναίκες έχουν περισσότερες προσδοκίες για το τι αξίζουν.
Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας που για χρόνια μελετούν το θυμό σε άνδρες και γυναίκες, τη σχέση του με τη σωματική εικόνα και έκφραση όπως επίσης και την ψυχολογία των αντιπαραθέσεων ή συγκρούσεων.
Σε μια προσπάθεια καλύτερης κατανόησης των στρατηγικών που ενσυνείδητα ή υποσυνείδητα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να πετύχουν να επιβάλλουν τη γνώμη τους ή να προωθήσουν τα συμφέροντα τους, μελέτησαν 156 φοιτήτριες. Τα ερωτήματα για τα οποία έψαχναν ερωτήσεις ήταν μεταξύ άλλων:
1. Ποιο ρόλο παίζει το αίσθημα που έχει ο κάθε άνθρωπος για την ομορφιά, την ελκυστικότητα και τη δύναμη του στην τάση του για θυμό όταν βρίσκεται σε αντιπαράθεση ή διαμάχη με κάποιον άλλο;
2. Στους άνδρες και στις γυναίκες, υπάρχει διαφορά των επιδράσεων στο θυμό και στη διεκδικητικότητα της ομορφιάς και της δύναμης που αισθάνονται ότι έχουν;
Τα ευρήματα στις γυναίκες και στους άνδρες
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ελκυστικές γυναίκες, που δήλωναν ότι ένιωθαν ότι ήσαν όμορφες εισέρχονταν σε μια ετοιμοπόλεμη ψυχική κατάσταση, όταν βρίσκονταν σε καταστάσεις διαμάχης, αντιπαράθεσης και προσπάθειας για να πετύχουν αυτά που ήθελαν.
Ταυτόχρονα βρήκαν ότι οι γυναίκες αυτές, στο ανταγωνιστικό πεδίο κέρδιζαν συχνότερα διότι άφηναν το πάθος ή το θυμό τους να εκφράζεται περισσότερο.
Φαίνεται ότι οι στρατηγικές αυτές που επιστρατεύουν οι γυναίκες που νιώθουν ότι είναι όμορφες πετύχαιναν, διότι κατάφερναν να επιλύουν με μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας προβλήματα που αντιμετώπιζαν προς όφελος τους.
Επίσης οι ερευνητές βρήκαν, ότι το πως οι άλλοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ομορφιά μιας γυναίκας παίζει ρόλο που ευνοεί τις ομορφότερες.
Το χρώμα των μαλλιών ήταν επιπρόσθετα προάγοντας που επηρέαζε. Οι άλλοι άνθρωποι θεωρούσαν στην έρευνα ότι οι ξανθιές ήσαν ελκυστικότερες από ότι οι καστανές ή οι κοκκινομάλλες. Ωστόσο ο συσχετισμός αυτός ήταν λιγότερο ισχυρός.
Στις γυναίκες η ομορφιά και η ελκυστικότητα ενώ στους άνδρες η σωματική δύναμη
Μια ανάλογη εργασία σε άνδρες βρήκε επίσης μια σχέση μεταξύ της σωματικής κατάστασης και της επίτευξης καλύτερων αποτελεσμάτων σε αντιπαραθέσεις.
Στους άνδρες ήταν η σωματική δύναμη παρά η ομορφιά ή η ελκυστικότητα που ένιωθαν ότι είχαν που τους έκανε να είναι περισσότερο έτοιμοι για θυμό και διεκδίκηση για να πετύχουν αυτά που ήθελαν προς όφελος τους.
Ο θυμός ως μέθοδος διαπραγμάτευσης
Στην ανάλυση τους οι ερευνητές από την Καλιφόρνια αναφέρονται στη θεωρία ότι ο θυμός είναι μια προγραμματισμένη νευρολογική και γνωσιακή αντίδραση που αναπτύχθηκε χάρις στη φυσική εξέλιξη με επιλογή και επιβίωση των ισχυρότερων. Χρησιμοποιείται στις μεθόδους διαπραγμάτευσης για την επίλυση συγκρούσεων προς όφελος του ατόμου που είναι θυμωμένο.
Ο θυμός ως εγκεφαλικό πρόγραμμα που χρησιμοποιείται στις διαπροσωπικές διαπραγματευτικές τακτικές, έχει στόχο να αποφέρει περισσότερα οφέλη στο θυμωμένο είτε προκαλώντας απώλειες στον άλλο είτε στερώντας οφέλη από το άλλο μέρος.
Σύμφωνα με αυτή την εξελικτική θεωρία ο θυμωμένος δημιουργεί με το θυμό του κίνητρα στους άλλους που στο τέλος τον ευνοούν διότι λειτουργούν προς όφελος του.
Συγκεκριμένα, τα άτομα με αυξημένες δυνατότητες να επιφέρουν βλάβες στους άλλους (για παράδειγμα οι πιο δυνατοί) ή που μπορούν να προσφέρουν οφέλη (για παράδειγμα τα ελκυστικά ή όμορφα άτομα) έχουν καλύτερη διαπραγματευτική θέση σε διαμάχες.
Είναι με βάση αυτή τη θεωρία που οι επιστήμονες από την Καλιφόρνια προέβλεψαν ότι τα άτομα με ευνοϊκούς παράγοντες δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση άτομα πιο όμορφα, πιο ελκυστικά ή σωματικά πιο δυνατά θα είχαν μεγαλύτερη τάση στο να θυμώνουν, να υπερισχύουν συχνότερα σε συγκρούσεις συμφερόντων και θα θεωρούσαν ότι αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης από τους άλλους.
Βλέπουμε ότι οι προβλέψεις των ερευνητών επιβεβαιώθηκαν. Σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης, η επίδραση της σωματικής δύναμης στο θυμό ήταν περισσότερο εμφανής στους άνδρες. Στις γυναίκες η επίδραση της ομορφιάς και της ελκυστικότητας ήταν μεγαλύτερη στο θυμό.
Επιπλέον όπως προέβλεψαν οι σωματικά δυνατοί άνδρες είχαν μεγαλύτερο ιστορικό συγκρούσεων απ' ότι οι αδύναμοι άνδρες. Επίσης αποδέχονταν περισσότερο την αποτελεσματικότητα της δύναμης για την επίλυση αντιπαραθέσεων τόσο σε διαπροσωπικές όσο και σε διεθνείς διαμάχες.
Το γεγονός ότι οι δυνατοί άνδρες ευνοούσαν τη μεγαλύτερη χρήση στρατιωτικής δύναμης σε διεθνείς διαμάχες προσφέρει στήριξη στη θεωρία ότι η εσωτερική λογική του προγράμματος του θυμού αντικατοπτρίζει πρωτόγονες αντιδράσεις που προσέφεραν οφέλη σε μια μικρότερη παγκόσμια κοινωνία. Αντίθετα στη σημερινή μεγάλη παγκόσμια κοινωνία, οι αποφάσεις για τα οφέλη σε διεθνείς διαμάχες έχουν τάση να βασίζονται περισσότερο στη λογική παρά στο θυμό.
Τα ευρήματα που στηρίζουν τις θεωρίες αυτές για το θυμό σε γυναίκες και άνδρες είναι ενδιαφέροντα. Χρειάζονται όμως επιβεβαίωση και από άλλες μεγαλύτερες έρευνες.
Δεν μπορούμε να γενικεύσουμε τα συμπεράσματα που προέκυψαν. Ωστόσο η περαιτέρω διερεύνηση των μηχανισμών της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου σε καταστάσεις αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων στον τομέα του θυμού και της διεκδίκησης συμφερόντων, μπορεί να μας προσφέρει πολλά σε ατομικό, κοινωνικό και διεθνές επίπεδο.