Το στρες που σχετίζεται με την εργασία σας επηρεάζει την επαγγελματική απόδοση, την ανέλιξη, τις σχέσεις με τους συνάδελφους και την προσωπική σας ζωή.
Το στρες στην εργασία είναι αναπόφευκτο. Εάν καταφέρνετε να το διαχειρίζεστε σωστά θα είναι καρποφόρο.
Αντίθετα, εάν επιτρέψετε στο στρες να γίνει χρόνιο και ανεξέλεγκτο θα σας καταβάλει, θα σας φθείρει σωματικά και ψυχικά και θα υποφέρετε σε πολλούς τομείς από τις αρνητικές του επιδράσεις.
Η εκμάθηση της ορθής διαχείρισης του στρες πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Πρόκειται για μια συνεχή εκπαίδευση που επιβάλλεται να αρχίζει ήδη από το δημοτικό σχολείο. Ας μην ξεχνούμε ότι και τα παιδιά παρουσιάζουν και υποφέρουν από το στρες.
Δυστυχώς τα εκπαιδευτικά συστήματα δεν δίνουν τη σημασία που απαιτείται στη διαπαιδαγώγηση των νέων σε θέματα στρες. Το ίδιο συμβαίνει και στο επαγγελματικό περιβάλλον, με τους περισσότερους εργοδότες να μην φροντίζουν για την εκπαίδευση των εργαζομένων όλων των βαθμίδων στην διαχείριση του στρες.
Ο κάθε άνθρωπος θα κερδίζει πολλά εάν ενδιαφέρεται και μαθαίνει για το πως προκαλείται το στρες και πώς μπορεί να το χρησιμοποιεί προς όφελός του.
Ας δούμε μερικά σημεία που είναι χρήσιμο να θυμάστε, για να κάντε το στρες φίλο και όχι εχθρό:
- Μην αμελείτε ποτέ να βάζετε προτεραιότητες. Να έχετε πάντοτε μια λίστα, με όσα είναι πιο σημαντικά, για να δίνετε πρώτα σε αυτά το χρόνο και την ενέργεια σας. Ο διαχωρισμός των προτεραιοτήτων από τα υπόλοιπα, σας επιτρέπει να εργάζεστε πιο αποτελεσματικά και σας ανακουφίζει από πιέσεις χρόνου.
- Εάν νιώθετε ότι είστε υπερβολικά φορτωμένοι από καθήκοντα ή υποχρεώσεις, ενημερώστε τον προϊστάμενό σας με ήρεμο και φιλικό τρόπο, παραθέτοντας αξιόπιστα επιχειρήματα.
- Μην υπερβάλλετε όσον αφορά στη σοβαρότητα των προβλημάτων ή προκλήσεων που αντιμετωπίζετε καθημερινά. Προσεγγίζετε τις δυσκολίες με ηρεμία και αυτοπεποίθηση με στόχο να τις ξεπερνάτε αποτελεσματικά.
- Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να μην μεταφέρετε στο σπίτι προβλήματα που σας απασχόλησαν στη δουλειά.
- Κατά τη διάρκεια του εργάσιμου χρόνου σας, φροντίζετε να κάνετε προγραμματισμένα μικρά διαλείμματα. Η συνήθεια αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία σε δύσκολες περιόδους, που το στρες σας κυριεύει περισσότερο.
- Το γραφείο και οποιαδήποτε επιφάνεια εργασίας σας πρέπει να είναι συγυρισμένα, καθαρά και οργανωμένα. Όταν είναι ακατάστατα, ασυγύριστα, υπερφορτωμένα και ανοργάνωτα δημιουργούν κακή διάθεση, προκαλούν απώλεια χρόνου με αναποτελεσματικότητα και αυξάνουν το στρες.
- Όταν ολοκληρώνετε μια δουλειά που κάνατε καλά, μην αμελείτε να ανταμείβετε το εαυτό σας, με κάτι που σας αρέσει.
- Να θυμάστε ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής με αρκετό ύπνο, τακτική σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή, ψυχαγωγία και τεχνικές χαλάρωσης σας προφυλάσσουν από το φθοροποιό στρες.
- Εάν παρά τις προσπάθειες που καταβάλλετε, αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε το στρες που βιώνετε, ζητείστε βοήθεια από ειδικούς.