Η πρόληψη της ημικρανίας είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το μεγάλο αριθμό γυναικών και ανδρών που πάσχουν από την οδυνηρή αυτή νόσο.
Επειδή τα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης βρέθηκαν να είναι αλλοιωμένα σε ασθενείς με διάφορες μορφές πονοκεφάλων, προτάθηκε από ερευνητές να εξετασθεί κατά πόσο η χορήγηση μελατονίνης θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική πρόληψη για την ημικρανία.
Η μελατονίνη είναι ορμόνη που εκκρίνεται από την επίφυση του εγκεφάλου. Συμβάλλει στη ρύθμιση του εικοσιτετράωρου βιολογικού μας ρυθμού.
Με τον ερχομό της νύκτας, η επίφυση απελευθερώνει μελατονίνη στο αίμα και έτσι μας βοηθά να κοιμόμαστε. Την αυγή, η μελατονίνη στο αίμα μειώνεται και αυτό μας βοηθά να ξυπνούμε.
Η μελατονίνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Επίσης δίνεται για την αντιμετώπιση του φαινόμενου του jet lag (αποδιοργάνωση του βιολογικού μας κύκλου που εκδηλώνεται όταν ταξιδεύουμε σε διαφορετικές χρονικές ζώνες).
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μελατονίνη είναι δυνατόν να βοηθά την υγεία ή να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία κάποιας ασθένειας.
Σε μια κλινική έρευνα που έγινε από Βραζιλιάνους γιατρούς εξετάστηκε ο ρόλος της μελατονίνης στην πρόληψη της ημικρανίας. Οι γιατροί χορήγησαν σε 34 ασθενείς με ημικρανία, 3 mg μελατονίνης κάθε βράδυ για 3 μήνες, πριν από τον ύπνο.
Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής αυτής έρευνας ήσαν ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά:
- Η μελατονίνη βοήθησε στη μείωση του αριθμού των επεισοδίων ημικρανίας, στη μείωση της διάρκειας και της έντασης των επεισοδίων ημικρανίας που συνέβαιναν. Επίσης παρατηρήθηκε συνολική μείωση των αναλγητικών και άλλων φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της ημικρανίας
- Από το σύνολο των 32 ασθενών που συμπλήρωσαν την κλινική έρευνα, οι 25 διαπίστωσαν τουλάχιστο 50% μείωση της συχνότητας των πονοκεφάλων τους
- Σε 8 ασθενείς, η ημικρανία είχε υποχωρήσει πλήρως. Σε 7 παρατηρήθηκε τουλάχιστο 75% μείωση των επεισοδίων τους και σε 10 η μείωση ανερχόταν μεταξύ 50% και 70%
- Σε κανένα ασθενή δεν παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των επεισοδίων ημικρανίας που είχε.
Πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για αποτελέσματα μιας μικρής έρευνας, που εξέτασε σε περιορισμένο αριθμό ασθενών, την αποτελεσματικότητα της μελατονίνης στην πρόληψη της ημικρανίας.
Παρά το γεγονός, ότι τα εν λόγω δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, δεν μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι η μελατονίνη βοηθά στην πρόληψη της ημικρανίας.
Για να μπορέσουμε να το δεχθούμε αυτό, χρειαζόμαστε αποτελέσματα ερευνών σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, με τυχαιοποιημένη κατανομή σε ομάδες που θα παίρνουν τη μελατονίνη ή ένα εικονικό φάρμακο.
Ακόμη καλύτερα θα είναι κατά τη γνώμη μας εάν οι ασθενείς που λαμβάνουν το ένα ή το άλλο φάρμακο δεν θα γνωρίζουν ποια από τις δύο θεραπείες θα παίρνουν.
Επίσης οι γιατροί που θα τους παρακολουθούν, είναι καλύτερα να μη γνωρίζουν ποια θεραπεία παίρνει ο ασθενής που θα αξιολογούν. Έτσι οι ερευνητές που κεντρικά θα οργανώνουν την έρευνα, θα μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα είναι αντικειμενικά και δεν θα επηρεάζονται από τη ψυχοσύνθεση του ασθενούς ή του γιατρού που τους παρακολουθεί άμεσα.
Η αξία της έρευνας των Βραζιλιανών γιατρών έγκειται στο γεγονός ότι μας δείχνει μια πολύ ενδιαφέρουσα θεραπευτική οδό που θα πρέπει να διερευνήσουμε για να αποδειχθεί η πραγματική της αξία.
Μια ευνοϊκή κατάληξη σχετικά με τη δράση της μελατονίνης, θα μπορούσε να αλλάξει ουσιαστικά προς το καλύτερο τη ζωή των ασθενών με πονοκέφαλο.