Το χρώμα και η ποσότητα των ούρων μπορούν να μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας. Πολλά φάρμακα, τροφές και ασθένειες μπορούν να αλλοιώσουν το χρώμα των ούρων.
Τα ούρα αποτελούνται από νερό και άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού που προκύπτουν από το φιλτράρισμα του αίματος στους νεφρούς. Το ουρόχρωμα είναι η άμορφος χρωστική ουσία από το αίμα στην οποία οφείλεται το κίτρινο χαρακτηριστικό χρώμα των ούρων.
Η ποσότητα των υγρών που πίνουμε επηρεάζει το χρώμα των ούρων. Όταν πίνουμε πολλά υγρά τότε το χρώμα των ούρων γίνεται πολύ ανοικτό. Τα ούρα σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι σχεδόν άχρωμα. Αντίθετα στη στέρηση υγρών και στην αφυδάτωση, τα ούρα παίρνουν ένα πολύ σκούρο κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα.
Οι αλλαγές που προκαλούνται στο χρώμα των ούρων λόγω των τροφών, των φαρμάκων και της ποσότητας του νερού που πίνουμε, δεν διαρκούν για πολύ και είναι παροδικές.
Στις ουρολοιμώξεις τα ούρα παίρνουν ένα θολό σκούρο χώμα. Το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί και όταν υπάρχουν πέτρες στους νεφρούς.
Το αίμα στα ούρα, τους δίνει ένα χρώμα κόκκινο ή ροζ.Το ίδιο χρώμα μπορούν να δώσουν στα ούρα τα παντζάρια, τα μούρα, ορισμένες χρωστικές ουσίες που προστίθενται στα φαγητά όπως επίσης και ορισμένα καθαρτικά φάρμακα που χορηγούνται για τη δυσκοιλιότητα.
Όταν το κόκκινο ή ροζ χρώμα των ούρων οφείλεται σε αίμα που υπάρχει σε αυτά, χρειάζεται προσοχή και άμεση διαγνωστική διερεύνηση. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που περιλαμβάνουν τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και των νεφρών μπορούν να εκδηλωθούν με αιματουρία.
Υπάρχουν και σοβαρότερες ασθένειες όπως ο καρκίνος του νεφρού ή άλλες παθήσεις των νεφρών σπειραματικές παθήσεις)που μπορούν να εκδηλωθούν με αιματουρία.
Εάν υπάρχει υποψία ότι το κόκκινο ή ροζ χρώμα των ούρων δεν οφείλεται σε άλλες αιτιολογίες αλλά στην ύπαρξη αίματος, τότε αυτό πρέπει να εξακριβωθεί με αναλύσεις και στη συνέχεια να γίνουν οι αναγκαίες διερευνήσεις από το γιατρό για να εξακριβωθεί η αιτία της αιματουρίας εάν αυτή υπάρχει.
Η λήψη ορισμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων με βιταμίνες, δίνει στα ούρα ένα λαμπερό, ζωηρό κίτρινο χρώμα. Αντίθετα παθήσεις του ήπατος όπως η οξεία ιογενής ηπατίτιδα και η κίρρωση μπορούν να δώσουν στα ούρα ένα αδύνατο ανοικτό κίτρινο χρώμα.
Στις περιπτώσεις ηπατικών προβλημάτων με χολόσταση όπου υπάρχουν ίκτερος και κόπρανα άχρωμα, τότε τα ούρα μπορεί να είναι χρώματος σκούρου καφέ ή όπως το τσάι. Το ίδιο χρώμα μπορεί να προκληθεί από μερικά φάρμακα, από χρωστικές ουσίες που περιέχονται σε τροφές και κάποτε από αίμα στα ούρα.
Τα σπαράγγια μπορούν να δώσουν μια πρασινωπή ή μπλε χροιά στα ούρα. Την ίδια χροιά μπορούν να δώσουν χρωστικές ουσίες στα φαγητά, φάρμακα όπως η αμιτρυπτιλίνη και η ινδομεθακίνη.
Η αφυδάτωση, φυσικές ή προσθετικές χρωστικές ουσίες που περιέχονται στα φαγητά, φάρμακα όπως η ριφαμπικίνη, η δοξορουμπικίνη (χημειοθεραπευτικό φάρμακο), η φεναζοπυριδίνη και η γουαρφαρίνη, μπορούν να δώσουν ένα χρώμα πορτοκαλί στα ούρα.
Συμπερασματικά θέλουμε να τονίσουμε το γεγονός ότι η αλλαγή στο σύνηθες χρώμα των ούρων είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο.
Οι αιτίες είναι πολλές, μπορεί να έχουν σχέση με τη διατροφή, την ενυδάτωση, τη λήψη φαρμάκων ή μπορεί να είναι ένα σημείο μιας νόσου του ουροποιητικού συστήματος ή μιας γενικότερης πάθησης.
Σε κάθε περίπτωση εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την αιτία αλλαγής του χρώματος των ούρων ή εάν υπάρχει υποψία ύπαρξης αίματος, τότε είναι απαραίτητη η άμεση συμβουλή από το γιατρό.