Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται όταν το αίμα, το σπέρμα ή άλλο υγρό του σώματος μολυσμένο από τον ιό της ηπατίτιδας Β, εισέρχεται στο σώμα ενός ατόμου που δεν είναι μολυσμένο από τον ιό.
Πώς μπορεί κάποιος να μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β;
Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν από τον ιό, στις ακόλουθες καταστάσεις:
- Στη γέννηση: Ο ιός μεταδίδεται από μητέρα, που είναι μολυσμένη στο βρέφος, κατά τη γέννηση
- Σεξ με άτομο, μολυσμένο από τον ιό
- Κοινή χρήση βελονών, συρίγγων ή άλλου εξοπλισμού, που χρησιμοποιείται για ενέσεις παράνομων ουσιών (ναρκωτικών)
- Κοινή χρήση με μολυσμένο άτομο, αντικειμένων, όπως ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες
- Άμεση επαφή με το αίμα ή ανοικτές πληγές μολυσμένου ατόμου
- Έκθεση σε αίμα, από βελόνες ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα.
Ένα άτομο είναι δυνατόν να μεταδίδει την ηπατίτιδα Β και να μην το γνωρίζει
Πολλοί άνθρωποι με χρόνια ηπατίτιδα Β, δεν γνωρίζουν ότι είναι μολυσμένοι, διότι δεν αισθάνονται και δεν φαίνονται να είναι άρρωστοι.
Ωστόσο, είναι δυνατόν να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι κινδυνεύουν να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η ηπατίτιδα Β και το σεξ
Η ηπατίτιδα Β στους ενήλικες μεταδίδεται πολύ συχνά κατά τη σεξουαλική επαφή. Ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων της ηπατίτιδας Β παγκόσμια, προκλήθηκαν από μόλυνση κατά το σεξ.
Ο ιός της ηπατίτιδας Β είναι 50 έως 100 φορές πιο μολυσματικός από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Κατά τη σεξουαλική επαφή, η ανταλλαγή σωματικών υγρών μεταξύ των ερωτικών συντρόφων, όπως το σπέρμα, οι κολπικές εκκρίσεις και το αίμα, διευκολύνει τη μόλυνση.
Η ηπατίτιδα Β, τα φαγητά και το νερό
Σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στην ηπατίτιδα Α, η ηπατίτιδα Β δεν μεταδίδεται συνήθως διαμέσου των φαγητών και του νερού. Έχουν ωστόσο περιγραφεί, περιπτώσεις μετάδοσης της ηπατίτιδας Β σε βρέφη, όταν αυτά έλαβαν τροφή, που προηγουμένως την είχε μασήσει μολυσμένο άτομο.
Οι τρόποι δια μέσου των οποίων δεν μεταδίδεται η ηπατίτιδα Β
Η ηπατίτιδα Β δεν μεταδίδεται από:
- Κοινή χρήση μαχαιροπίρουνων και άλλων σκευών τραπεζιού και κουζίνας
- Θηλασμό
- Αγκάλιασμα
- Φιλί
- Κράτημα χεριού, χειραψία
- Βήχα
- Φτάρνισμα.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, να προσβληθούν από ηπατίτιδα Β;
Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από ηπατίτιδα Β. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τους άλλους:
- Άτομα που κάνουν σεξ με μολυσμένο πρόσωπο
- Οι άνθρωποι με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους
- Οι ασθενείς με σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο
- Οι άνδρες, οι οποίοι κάνουν σεξ με άλλους άνδρες
- Οι χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι χρησιμοποιούν από κοινού με άλλους, βελόνες, σύριγγες και άλλο εξοπλισμό, σχετικό με τις απαγορευμένες ουσίες
- Οι άνθρωποι, που συζούν με ασθενείς, που είναι χρόνιοι φορείς του ιού της ηπατίτιδας Β
- Βρέφη που γεννιούνται από μητέρες που έχουν ηπατίτιδα Β
- Επαγγελματίες της υγείας, γιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί και άλλοι, που εκτίθενται σε αίμα κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους
- Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
- Οι ταξιδιώτες σε χώρες, με μέτριο έως υψηλό ποσοστό του πληθυσμού με ηπατίτιδα Β.
Εάν κάποιο άτομο πιστεύει ότι εκτέθηκε στον ιό της ηπατίτιδας Β, τι πρέπει να κάνει;
Στις περιπτώσεις που κάποιος νομίζει ότι πιθανόν εκτέθηκε στον ιό της ηπατίτιδας Β, πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με γιατρό.
Άτομα που εκτέθηκαν στον ιό της ηπατίτιδας Β, εάν εντός 24 ωρών από τη στιγμή της έκθεσης, λάβουν το εμβόλιο εναντίον της ηπατίτιδας Β και/ή μία ένεση από ειδικές ανοσοσφαιρίνες κατά του ιού της ηπατίτιδας Β, η μόλυνση από τον ιό και η ηπατίτιδα, μπορεί να προληφθούν.
Το χρονικό διάστημα της επιβίωσης του ιού της ηπατίτιδας Β, έξω από το ανθρώπινο σώμα
Ο ιός της ηπατίτιδας Β είναι ικανός να επιβιώνει έξω από το ανθρώπινο σώμα για τουλάχιστον 7 ημέρες. Στο χρονικό αυτό διάστημα, ο ιός είναι σε θέση να προκαλεί μόλυνση, εάν εισέλθει στο σώμα ανθρώπου που δεν είναι μολυσμένος.
Ο καθαρισμός κηλίδων αίματος από επιφάνειες
Όλες οι κηλίδες αίματος, ακόμη και αυτές που έχουν στεγνώσει, πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται με μείγμα από νερό και χλωρίνη (1 μέρος χλωρίνης οικιακής χρήσης σε 10 μέρη νερού) ή άλλο κατάλληλο αντισηπτικό.
Για τον καθαρισμό κηλίδων αίματος, υγρών ή στεγνών, να χρησιμοποιούνται πάντοτε γάντια. Μην ξεχνάτε ότι και οι στεγνές κηλίδες αίματος, δυνατόν να είναι κίνδυνος για άλλους ανθρώπους.
Εάν κάποιος πάθει ηπατίτιδα Β μια πρώτη φορά, είναι δυνατόν να μολυνθεί ξανά από τον ιό και να παρουσιάσει μια δεύτερη φορά τη νόσο;
Τα άτομα που μολύνθηκαν μια πρώτη φορά από τον ιό και παρουσίασαν ηπατίτιδα Β, εφόσον αναπτύξουν αντισώματα και αναρρώσουν, είναι προστατευμένα εναντίον του ιού, για όλη τη ζωή τους.
Τα αντισώματα, δημιουργούνται ως άμυνα εναντίον του ιού από τον οργανισμό, από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Τα αντισώματα προσδένονται στον ιό και τον καταστρέφουν, προστατεύοντας έτσι τον ασθενή.
Ωστόσο, μερικοί ασθενείς, ιδιαίτερα αυτοί που μολύνθηκαν νωρίς στην παιδική ηλικία (μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών), παραμένουν μολυσμένοι για όλη τους τη ζωή, διότι το σύστημα άμυνας τους, δεν καταφέρνει να εξουδετερώσει και να αποβάλει τον ιό από τον οργανισμό τους.
Προσφορά αίματος, σπέρματος και οργάνων από άτομα που έχουν ηπατίτιδα Β
Οι ειδικοί συστήνουν, όπως άτομα που μολύνθηκαν από τον ιό της ηπατίτιδας Β (ήσαν θετικοί για τον ιό), να μη γίνονται αιμοδότες ή δωρητές οργάνων και σπέρματος. Εάν το κάνουν, θέτουν τους αποδέκτες της προσφοράς τους, σε κίνδυνο για ηπατίτιδα Β.