Η ηπατίτιδα C είναι από τις κυριότερες αιτίες θανάτου λόγω παθήσεων του ήπατος παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 180 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σήμερα από χρόνια ηπατίτιδα C.
Τα κυριότερα σημεία και συμπτώματα που συνοδεύουν την ηπατίτιδα C είναι ο ίκτερος, η κούραση, ο πόνος στο στομάχι, η ανορεξία, οι αναγούλες και οι εμετοί. Σε πολλούς ασθενείς δεν εκδηλώνονται συμπτώματα μετά από τη μόλυνση τους με το ιότης ηπατίτιδας C (HCV, Hepatitis C Virus, ιός της ηπατίτιδας C).
Η χρόνια ηπατίτιδα C είναι συχνά ασυμπτωματική. Δυστυχώς σε ποσοστό 20% των ασθενών, μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.
Οι θεραπείες που υπάρχουν σήμερα βασίζονται στην πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και στη ριμπαβιρίνη. Δυστυχώς μόνο σε 50% των ασθενών οι θεραπείες αυτές επιτυγχάνουν μια διαρκή καταστολή του ιού της ηπατίτιδας C.
Για το λόγο αυτό απαιτούνται νέες θεραπείες για να επιτευχθεί αύξηση του ποσοστού ίασης των ασθενών. Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ισχυρή αντιική δράση της φλουβαστατίνης εναντίον του ιού της ηπατίτιδας
C.
Η φλουβαστατίνη ανήκει στην οικογένεια των στατινών. Οι στατίνες είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για πολλά χρόνια για τη μείωση της χοληστερόλης αίματος. Δρουν στο συκώτι και αναστέλλουν τη σύνθεση χοληστερόλης.
Η φλουβαστατίνη χρησιμοποιείται για μείωση της χοληστερόλης αίματος από το 1993. Η χορήγηση του φαρμάκου έχει γίνει μέχρι σήμερα σε εκατομμύρια ασθενών με επιτυχία.
Η ασφάλεια χορήγησης και η αποτελεσματικότητα εναντίον του ιού της ηπατίτιδας C της φλουβαστατίνης εξετάστηκε σε 31 ασθενείς που έπασχαν από χρόνια μορφή ηπατίτιδας C. Η ερευνητική αυτή εργασία έγινε από γιατρούς του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στους ασθενείς δόθηκε φλουβαστατίνη προοδευτικά σεδόση των 20 έως 320 mg ημερησίως για χρονικό διάστημα 2 έως 12 εβδομάδων. Κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια της χορήγησης του φαρμάκου γίνονταν μετρήσεις του RNA του ιού HCV στο αίμα των ασθενών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η φλουβαστατίνη χορηγούμενη μόνη της (χωρίς άλλο φάρμακο, σε μονοθεραπεία) μείωνε σημαντικά το ιικό φορτίο δηλαδή τα επίπεδα του ιού HCV στους ασθενείς.
Σε 50% των ασθενών, μετά από 4 περίπου εβδομάδες παρατηρήθηκε μείωση του ιικού φορτίου. Σε ένα ασθενή παρατηρήθηκε ότι το ιικό φορτίο ήταν 50 φορές χαμηλότερο μετά τη χορήγηση του φαρμάκου.
Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που δείχνει ότι η φλουβαστατίνη είναι σε θέση να μειώνει το ιικό φορτίο σε ασθενείς με ηπατίτιδα C. Μάλιστα οι περισσότεροι από τους ασθενείς που έλαβαν μέρος στην έρευνα δεν ανταποκρίνονταν στη συνήθη θεραπεία που περιλαμβάνει πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη.
Ωστόσο η φλουβαστατίνη δεν είναι σε θέση να εξουδετερώνει πλήρως από μόνη της τον ιό HCV. Για αυτό η ίδια ερευνητική ομάδα έχει αρχίσει τώρα μια νέα προοδευτική και τυχαιοποιημένη θεραπευτική δοκιμή στην οποία συγκρίνεται η συνήθης θεραπεία (πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη) έναντι του τριπλού συνδυασμού φλουβαστατίνης και συνήθους θεραπείας.
Οι γιατροί ελπίζουν ότι με το νέο συνδυασμό θα είναι σε θέση να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό ίασης των ασθενών με ηπατίτιδα C. Εάν μετά από περαιτέρω ελέγχους για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, αποδειχθεί ότι η φλουβαστατίνη είναι ευεργετική για τους ασθενείς θα μπορούσε να ενσωματωθεί στους συνδυασμούς θεραπείας πολύ πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο που σήμερα βρίσκεται στη φάση ανάπτυξης και διερεύνησης.
Είναι επιτακτικό να βρεθούν νέα φάρμακα που να είναι ικανά να βελτιώνουν το ποσοστό ίασης των ασθενών με ηπατίτιδα C.
Η συμβολή της φλουβαστατίνης και άλλων φαρμάκων που τώρα διερευνώνται για τη θεραπεία της νόσου, δημιουργούν προσδοκίες που χρειάζεται να επαληθευτούν ή όχι από ερευνητικές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.