Ο θηλασμός ευεργετεί τη μητέρα και το παιδί.
Στη μητέρα μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, διαβήτη και καρκίνους σε μαστούς και ωοθήκες.
Στο παιδί τα ωφελήματα είναι πολλά. Μεταξύ άλλων αποδείχθηκε ότι μειώνει και τον κίνδυνο για λευχαιμία.
Συγγραφέας άρθρου: Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζος*
Τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία των παιδιών είναι γνωστά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), συνδέεται με λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από μολυσματικές ασθένειες μεταξύ των παιδιών που θηλάζονταν.
Ο θηλασμός έχει επίσης συνδεθεί με οφέλη για την υγεία της μητέρας, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, καρκίνο των ωοθηκών και καρκίνο του μαστού.
Μια νέα έρευνα αυξάνει τις αποδείξεις οφέλους για τη μητέρα που θηλάζει, τεκμηριώνοντας ότι οι γυναίκες που θήλασαν έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο από τις γυναίκες που δεν θήλασαν.
Τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν:
- Το 82% των γυναικών ανέφεραν ότι είχαν θηλάσει κάποια στιγμή στη ζωή τους.
- Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν θήλασαν ποτέ, οι γυναίκες που ανέφεραν ότι θήλασαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους είχαν 11% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο.
- Σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 10 ετών, οι γυναίκες που θήλασαν κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο, 12% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικά επεισόδια και 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.
- Οι γυναίκες που θήλασαν για 12 μήνες ή περισσότερο στη διάρκεια της ζωής τους φάνηκε να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο από τις γυναίκες που δεν θήλασαν.
- Δεν υπήρχαν αξιοσημείωτες διαφορές στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ γυναικών διαφορετικών ηλικιών ή ανάλογα με τον αριθμό των κυήσεων.
Οι ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες για την υγεία από οκτώ μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ 1986 και 2009 στην Αυστραλία, την Κίνα, τη Νορβηγία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και μία πολυεθνική μελέτη.
Η ανασκόπηση περιλάμβανε αρχεία υγείας για σχεδόν 1,2 εκατομμύρια γυναίκες (μέση ηλικία 25 ετών κατά την πρώτη γέννηση) και ανέλυσε τη σχέση μεταξύ του θηλασμού και του ατομικού καρδιαγγειακού κινδύνου της μητέρας.
Παρά τις συστάσεις για θηλασμό από οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), που συνιστούν τα μωρά να θηλάζουν αποκλειστικά μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, μόνο 1 στα 4 βρέφη λαμβάνει μόνο μητρικό γάλα για τους πρώτους έξι μήνες ζωής.
Τα μαύρα βρέφη στις ΗΠΑ είναι λιγότερο πιθανό από τα λευκά βρέφη να θηλάσουν για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το CDC.
«Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να γνωρίζουν τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία των μωρών τους και επίσης τη δική τους προσωπική υγεία», δήλωσαν οι ερευνητές. «Επιπλέον, αυτά τα ευρήματα από μελέτες υψηλής ποιότητας που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο υπογραμμίζουν την ανάγκη ενθάρρυνσης και υποστήριξης του θηλασμού, όπως περιβάλλοντα εργασίας φιλικά προς τον θηλασμό και εκπαίδευση θηλασμού και προγράμματα για οικογένειες πριν και μετά τον τοκετό».
Οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό μητρικών θανάτων μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών και οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία, σύμφωνα με την πολιτική δήλωση του 2021 Call to Action Maternal Health and Saving Mothers από την American Heart Association.
Η δήλωση, η οποία περιγράφει τις δημόσιες πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις φυλετικές και εθνοτικές ανισότητες στη μητρική υγεία, σημειώνει ότι εκτιμάται ότι 2 στους 3 θανάτους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προληφθούν.
«Ενώ τα οφέλη του θηλασμού για βρέφη και παιδιά είναι καλά εδραιωμένα, οι μητέρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται περαιτέρω να θηλάζουν τα βρέφη τους γνωρίζοντας ότι βελτιώνουν την υγεία του παιδιού τους και βελτιώνουν και τη δική τους υγεία», δήλωσε η Shelley Miyamoto, MD, FAHA. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη Δια βίου Συγγενή Καρδιοπάθεια και την Υγεία της Καρδιάς στους Νέους (Young Hearts), του Jack Cooper Millisor Chair in Pediatric Heart Disease και διευθυντής του Προγράμματος Καρδιομυοπάθειας στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Κολοράντο στην Aurora.
Επιπλέον οι ερευνητές και εμπειρογνώμονες τονίζουν:
1) Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πολύπλευρα οφέλη του θηλασμού θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για εκείνες τις μητέρες που συζητούν τις επιπτώσεις στο στήθος ως λόγους εναντίον του θηλασμού με μπιμπερό.
2) Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για μια μητέρα να γνωρίζει, ότι θηλάζοντας παρέχει τη βέλτιστη διατροφή στο μωρό της ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον προσωπικό της κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και καρκίνο στους μαστούς ή στις ωοθήκες.
* Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.