Η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί για διάφορους λόγους.
Η διενέργεια της θυρεοειδεκτομής από χειρουργό, έμπειρο στις επεμβάσεις του θυρεοειδούς αδένα, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επιπλοκών.
Στην επέμβαση που διεξάγεται στις πλείστες περιπτώσεις κάτω από γενική αναισθησία, δυνατόν να επιβάλλεται να αφαιρεθεί όλος ο θυρεοειδής αδένας (ολική θυρεοειδεκτομή) ή μόνο ένα μέρος του (μερική θυρεοειδεκτομή).
Μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, χρειάζεται εφόσον δεν υπάρχει πλέον ενδογενής παραγωγή ορμονών από τον αδένα, θεραπεία για όλη τη ζωή του ασθενούς με θυρεοειδείς ορμόνες όπως η θυροξίνη. Στις περιπτώσεις μερικής θυρεοειδεκτομής, εάν η παραγωγή θυρεοειδών ορμονών από τον αδένα είναι επαρκής, μπορεί να μη χρειάζεται θεραπεία υποκατάστασης.
Οι ασθένειες για τις οποίες συζητείται ή επιβάλλεται να γίνει αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα είναι:
- Καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα
- Βρογχοκήλη: Μεγέθυνση του θυρεοειδούς αδένα για άλλους λόγους εκτός από καρκίνο
- Υποθυρεοειδισμός: Ασθένεια Hashimoto
- Υπερθυρεοειδισμός.
Παρά το γεγονός ότι η θυρεοειδεκτομή είναι μια ασφαλής χειρουργική θεραπεία, εντούτοις είναι δυνατό να παρουσιαστούν επιπλοκές. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι του τύπου αυτών που πιθανόν να δημιουργηθούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση ή να έχουν σχέση με τις ανατομικές ή λειτουργικές ιδιαιτερότητες του θυρεοειδούς αδένα και της περιοχής στην οποία βρίσκεται στο εμπρόσθιο κάτω μέρος του λαιμού.
Οι πιθανές επιπλοκές είναι:
- Επιπλοκές σε σχέση με τη γενική αναισθησία: Αντιδράσεις σε φάρμακα ή προβλήματα αναπνευστικής λειτουργίας
- Κίνδυνοι που συναντώνται σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση: Αιμορραγία, μόλυνση
- Προβλήματα αναπνευστικού συστήματος και αιμορραγίας
- Προσωρινή ή μόνιμη απώλεια της δυνατότητας ομιλίας λόγω παράλυσης των φωνητικών χορδών
- Βλάβες στους παραθυρεοειδείς αδένες
- Υπασβεστιαιμία (χαμηλό ασβέστιο στο αίμα λόγω προβλημάτων με τους παραθυρεοειδείς αδένες)
- Υποθυρεοειδισμός.
Οι ασθενείς συνήθως αναρρώνουν γρήγορα μετά τη θυρεοειδεκτομή και μπορούν να επιστρέψουν στις συνήθεις δραστηριότητες τους σε 7 έως 15 μέρες από την επέμβαση.
Στις πλείστες περιπτώσεις, μετά τη διενέργεια θυρεοειδεκτομής από πεπειραμένους χειρουργούς του θυρεοειδούς, η πρόγνωση είναι εξαίρετη.
Στη συνέχεια η παρακολούθηση από ενδοκρινολόγο διασφαλίζει την αποκατάσταση της θυρεοειδικής ορμονικής λειτουργίας και του μεταβολισμού του ασβεστίου.