Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, δημιουργείται υποθυρεοειδισμός με αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία.
Ο θυρεοειδής αδένας και οι ορμόνες του ρυθμίζουν την ταχύτητα με την οποία ο οργανισμός διεκπεραιώνει τις χημικές λειτουργίες, δηλαδή το μεταβολικό ρυθμό.
Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα επιδρούν σε όλα τα όργανα και ιστούς βοηθώντας ουσιαστικά στη σύνθεση των πρωτεϊνών. Επίσης αυξάνουν την ποσότητα οξυγόνου που χρησιμοποιούν τα κύτταρα.
Ο υποθυρεοειδισμός έχει σοβαρότατες συνέπειες εάν υπάρχει εκ γενετής. Στους ενήλικες η κλινική εικόνα της μείωσης ή έλλειψης των θυρεοειδών ορμονών, συγκροτείται με αργό ρυθμό. Μπορεί να προκαλέσει βρογχοκήλη που είναι αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς αδένα.
Οι συχνότερες αιτίες του υποθυρεοειδισμού είναι η θυρεοειδίτιδα και η φτωχή σε ιώδιο διατροφή. Η φλεγμονή του θυρεοειδούς προκαλεί την ασθένεια του
Hashimoto που είναι η κυριότερη αιτία του υποθυρεοειδισμού. Η προσθήκη ιωδίου στο επιτραπέζιο και μαγειρικό αλάτι, έχει μειώσει δραστικά τις περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού λόγω έλλειψης ιωδίου.
Η θεραπεία για την αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού, η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς και η χορήγηση ραδιενεργούς ιωδίου, είναι αιτίες υποθυρεοειδισμού.
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού εγκαθίστανται σταδιακά και οφείλονται σε μια γενική επιβράδυνση των μεταβολικών λειτουργιών του οργανισμού.
Τα συχνότερα σημεία ή συμπτώματα της ανεπάρκειας του θυρεοειδούς είναι:
- Κούραση και αδυναμία
- Απάθεια προσώπου, αργός ρυθμός ομιλίας, νωθρότητα, βραχνάδα. Αρχικά ο ασθενής με υποθυρεοειδισμό μπορεί να εκληφθεί ότι πάσχει από κατάθλιψη
- Πρόσληψη βάρους
- Μειωμένη όρεξη
- Αλλαγές στην έμμηνο ρύση
- Απώλεια σεξουαλικής διάθεσης
- Ο ασθενής δεν ανέχεται το κρύο. Αισθάνεται κρύο όταν οι άλλοι δεν το αισθάνονται
- Μυϊκοί πόνοι
- Δυσκοιλιότητα
- Εύθραυστα νύχια
- Απώλεια μαλλιών, ξηρότητα δέρματος. Οι παλάμες των χεριών και το πέλμα στα πόδια, μπορούν να πάρουν ένα χρώμα ελαφρά πορτοκαλί όπως το καρότο
- Πολλοί ασθενείς με υποθυρεοειδισμό παρουσιάζουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα που προκαλεί πόνο ή μυρμηγκιάσματα στα χέρια
- Φούσκωμα ή πρήξιμο γύρω από τα μάτια και στο πρόσωπο, μυξοίδημα (εμφάνιση οιδημάτων κάτω από το δέρμα). Μπορεί να υπάρχει πτώση των βλεφαρίδων
- Σε περιπτώσεις που δεν δοθεί θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό, προκαλείται αναιμία, βραδυκαρδία, υποθερμία και καρδιακή ανεπάρκεια
- Σε ορισμένους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, προκαλείται σύγχυση, ξεχνούν εύκολα και υπάρχει κίνδυνος αυτό να εκληφθεί ως παραφροσύνη, εκφυλισμός πνευματικών ικανοτήτων ή ως νόσος του Αλτσχάιμερ.
Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση, τις απεικονιστικές εξετάσεις του θυρεοειδούς όπως το υπερηχογράφημα και στις μετρήσεις των ορμονών του θυρεοειδούς τη θυροξίνη (Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (Τ3).
Η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού γίνεται με τη χορήγηση θυροξίνης.
Ο συγγενής υποθυρεοειδισμός, είναι πάθηση στο νεογέννητο, όπου ο θυρεοειδής, δεν λειτουργεί καλά ή δεν λειτουργεί καθόλου και τη θυροξίνη, να λείπει από τον οργανισμό ή να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Τα παιδιά είναι νωθρά, κινούνται αργά και έχουν μειωμένα αντανακλαστικά. Έχουν δυσκοιλιότητα και το δέρμα τους είναι κρύο και ξηρό. Σιγά-σιγά μαζεύεται κάτω από το δέρμα τους ένα υλικό που τους δίνει μια εμφάνιση πλαδαρή, κάνοντας τα να μοιάζουν παχύσαρκα. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή σαν μυξοίδημα.
Συγχρόνως καθυστερεί η ανάπτυξη και η ωρίμανση των οστών. Τα υποθυρεοειδικά παιδιά υπολείπονται στην σωματική τους ανάπτυξη. Τέλος, όταν ο υποθυρεοειδισμός παρουσιάζεται προτού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εγκεφάλου, δηλαδή στους πρώτους 6 μήνες της ζωής, η νοημοσύνη επηρεάζεται.
Το παιδί με συγγενής υποθυρεοειδισμό μπορεί να εξελιχθεί φυσιολογικά, αν εντοπισθεί έγκαιρα και αρχίσει η θεραπεία με χορήγηση θυροξίνης.