Στους άνδρες, έρευνες έδειξαν ότι η επιθετικότητα και ο θυμός, αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από παθήσεις της καρδίας.
Όμως τι συμβαίνει στις γυναίκες;
Σε ερευνητική εργασία, που έγινε αποκλειστικά σε γυναίκες βρέθηκε σε αντίθεση με αυτό που είναι γνωστό στους άνδρες, ότι ο θυμός και η επιθετικότητα από μόνοι τους, δεν έχουν προγνωστική ισχύ όσον αφορά στις παθήσεις της καρδίας.
Οι γυναίκες που εκφράζουν προς τα έξω το θυμό τους, δηλαδή που τον εξωτερικεύουν, κινδυνεύουν από απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών της καρδίας εάν έχουν παράλληλα και μερικούς άλλους παράγοντες κινδύνου όπως αυξημένη ηλικία (ο κίνδυνος ψηλώνει περισσότερο με την αύξηση της ηλικίας), ιστορικό διαβήτη και ψηλών λιπιδίων στο αίμα.
Η ανοικτή έκφραση του θυμού (εξωτερίκευση) από γυναίκες προς άλλα άτομα ή αντικείμενα, φάνηκε να είναι η πλέον τοξική συνιστώσα για την υγεία των γυναικών.
Στην ανάλυση των αποτελεσμάτων λήφθηκαν υπόψη και άλλες παράμετροι που σχετίζονται με το θυμό όπως η κυνικότητα, η εχθρική ιδιοσυγκρασία, η επιθετικότητα και η καταστολή του θυμού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος για καρδιακή πάθηση δημιουργείται μόνο όταν εξωτερικεύεται ο θυμός και ταυτόχρονα συνυπάρχουν αυξημένη ηλικία, διαβήτης ή ψηλά λιπίδια στο αίμα.
Τα συμπεράσματα βασίστηκαν σε δεδομένα από 636 γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα Women's Ischemia Syndrome Evaluation (WISE) που στόχο έχει τη βελτίωση της διάγνωσης των καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες. Όλες οι συμμετέχουσες, παρουσίαζαν πόνο στο στήθος ή άλλα συμπτώματα που μπορεί να είχαν σχέση με παθήσεις των στεφανιαίων αρτηριών της καρδίας και υποβλήθηκαν σε αγγειογραφία για αναζήτηση απόφραξης των αρτηριών της καρδίας.
Οι γυναίκες αυτές αξιολογήθηκαν επίσης για τα επίπεδα θυμού και επιθετικότητας τους. Επίσης η αξιολόγηση εξέταζε κατά πόσο μια γυναίκα εσωτερίκευε ή εξωτερίκευε το θυμό της.
Η κατανόηση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που συμβάλλουν στη γένεση των καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερων διαγνωστικών μεθόδων.
Έτσι το ποσοστό των έγκαιρων διαγνώσεων θα μεγαλώνει γεγονός που θα επιτρέπει αντιμετώπιση πιο νωρίς στην εξέλιξη της νόσου και καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.
Τελειώνοντας θέλουμε να υπενθυμίσουμε τους κινδύνους για την υγεία που προκαλεί ο ανεξέλεγκτος θυμός. Μερικές από τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες διαταραχές της υγείας και ασθένειες που δημιουργούνται είναι:
- Πονοκέφαλος
- Πόνος στην κοιλιά και άλλες ενοχλήσεις του πεπτικού συστήματος
- Αϋπνία
- Αυξημένο άγχος
- Κατάθλιψη
- Ψηλή πίεση
- Δερματικά προβλήματα όπως το έκζεμα
- Καρδιακή προσβολή
- Εγκεφαλικό επεισόδιο (αποπληξία)
Θα συγκρατήσουμε ότι ο θυμός μπορεί να είναι χρήσιμος εάν εκφράζεται ορθά.
Εάν αισθάνεστε ότι ο δικός σας θυμός προκαλεί προβλήματα, τότε είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από το γιατρό που θα σας καθοδηγήσει για την κατάλληλη για την περίπτωση σας συμβουλευτική αγωγή. Επίσης η τακτική σωματική άσκηση και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθούν.