Η κυνισμός αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής πάθησης.
Η κυνική συμπεριφορά, όπως και άλλες αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις μπορεί να συνοδεύονται, από αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο λόγος είναι ότι οδηγούν σε ανθυγιεινό τρόπο ζωής ο οποίος ευθύνεται για φλεγμονή, που προάγει τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι επιπτώσεις αρνητικών συμπεριφορών, όπως ο πεσιμισμός (απαισιοδοξία), ο κυνισμός, η επιθετικότητα, ο θυμός, η ηττοπάθεια στην υγεία των ανθρώπων έχουν μελετηθεί εκτεταμένα κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Η απαισιόδοξη νοοτροπία και ο αρνητισμός, αποτελούν ένα από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην κυριότερη αιτία θανάτων στην εποχή μας δηλαδή τις καρδιοπάθειες.
Έρευνες έδειξαν ότι άτομα, που συχνά βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, παρουσιάζουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι άντρες με τον ψηλότερο βαθμό ευκολίας αναστάτωσης, βρέθηκαν να έχουν έξη φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο και τρεις φορές πιο πολλές πιθανότητες για καρδιακή προσβολή.
Σε μια ενδιαφέρουσα εργασία, που έγινε σε 6.814 άτομα βρέθηκε, ότι η κυνική δυσπιστία σχετίζεται με βιολογικές αλλοιώσεις, που δείχνουν ότι υπάρχει φλεγμονή στον οργανισμό. Η φλεγμονή θεωρείται μια από τις καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Εκτός από τον κυνισμό, στην ίδια έρευνα βρέθηκε ότι το χρόνιο στρες και η κατάθλιψη σχετίζονται με αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Ο κυνισμός χαρακτηρίζεται από ωμή ειλικρίνεια, απουσία σεβασμού στους τύπους και τα κοινώς αποδεκτά και από περιφρόνηση των συμβατικών κανόνων. Η διακριτικότητα και σεμνότητα είναι αντίθετα χαρακτηριστικά από την κυνικότητα και αναίδεια.
Οι δείκτες φλεγμονής που μετρήθηκαν στους συμμετέχοντες στην έρευνα, ήταν το ινωδογόνο, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και η ιντερλευκίνη 6 (IL-6).
Τα άτομα με τον πιο ψηλό βαθμό κυνισμού είχαν τα ψηλότερα επίπεδα όλων των δεικτών φλεγμονής που μετρήθηκαν. Τα άτομα με χρόνιο στρες είχαν ψηλότερα επίπεδα CRP και IL-6. Η κατάθλιψη σχετιζόταν με ψηλότερα επίπεδα IL-6.
Ο ισχυρότερος συσχετισμός που παρατηρήθηκε για την αύξηση όλων των δεικτών φλεγμονής ήταν για την κυνική δυσπιστία.
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ψυχολογικές καταστάσεις σχετίζονται με βιολογικές παραμέτρους του αίματος που μπορούν να μετρηθούν. Σε βαθύτερη ανάλυση των αποτελεσμάτων τους, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο εν λόγω συσχετισμός μπορεί να οφείλεται στο ότι οι αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις όπως ο κυνισμός, η κατάθλιψη και το χρόνιο στρες, συνοδεύονται από ανθυγιεινό τρόπο ζωής με παχυσαρκία και κάπνισμα.
Το συμπέρασμα τους είναι ότι η κυνική συμπεριφορά, πιθανόν να οδηγεί στους ανθρώπους σε τρόπους ζωής που δεν προάγουν την καλή τους υγεία και αυτό θα μπορούσε να εξηγεί το μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από πάθηση της καρδίας.
Εμείς θα συγκρατήσουμε τη σημασία που έχουν οι ψυχολογικοί παράγοντες στην υγεία της καρδίας, του εγκεφάλου και του οργανισμού μας γενικότερα.
Ο πεσιμισμός, ο κυνισμός, η ηττοπάθεια, η κατάθλιψη, η επιθετικότητα και ο θυμός πρέπει να ελέγχονται και να μην αφήνονται να επηρεάζουν τη ζωή μας.
Πετυχαίνοντας το στόχο αυτό, θα μπορούμε να έχουμε καλύτερο τρόπο ζωής μειώνοντας παράγοντες που βλάπτουν την καρδία και τον εγκέφαλο μας.
Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου, MD, PhD
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής και Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία
Τηλ + 357 99 660 662 - Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Twitter @DrLoizos - Facebook https://www.facebook.com/DrLoizou/