Print

Έμφραγμα μυοκαρδίου: Πώς μπορούν να σώζονται περισσότερες ζωές;

Pin It
Ο στόχος είναι κάθε νοσοκομείο να μπορεί να προσφέρει την αγγειοπλαστική θεραπεία εντός 90 λεπτών ή λιγότερο.

Σε ασθενείς που προσβάλλονται από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, όσο πιο γρήγορα αποκατασταθεί η κυκλοφορία αίματος στα αποφραγμένα στεφανιαία αγγεία της καρδίας, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες νέκρωσης μέρους του μυοκαρδίου και αυξάνονται οι πιθανότητες διάσωσης της ζωής του ασθενούς.

H γρήγορη διενέργεια αγγειοπλαστικής (μπαλονάκι) σε ασθενείς με έμφραγμα μυοκαρδίου (με ανάσπαση του ST, STEMI), είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση τους. Όσο πιο γρήγορα μεταφερθούν στο εργαστήριο καθετηριασμών του νοσοκομείου από τη στιγμή που θα παρουσιαστούν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με έμφραγμα, τόσο καλύτερα είναι.

Το χρονικό διάστημα από την είσοδο στο νοσοκομείο έως στην άφιξη στο εργαστήριο όπου θα γίνει η αγγειοπλαστική, σχετίζεται με σημαντικές διαφορές στην επιβίωση ων ασθενών. Για κάθε 15 λεπτά μείωσης του εν λόγω χρόνου, από τα 150 λεπτά έως λιγότερο από 90 λεπτά, έρευνες δείχνουν ότι καταγράφονται 6 λιγότεροι θάνατοι ασθενών για κάθε 1000 ασθενείς που τυγχάνουν θεραπείας.

Επιπρόσθετα η μείωση του χρόνου αυτού, πιθανόν βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών που διασώζονται διότι επιτυγχάνεται έτσι λιγότερη νέκρωση μυοκαρδίου. Λιγότερη νέκρωση μυοκαρδίου στην καρδιακή προσβολή σημαίνει καλύτερη καρδιακή λειτουργία μετά από το επεισόδιο και καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Μεταξύ όλων των παραγόντων που καθορίζουν την ποιότητα φροντίδας στους ασθενείς που παρουσιάζονται με έμφραγμα μυοκαρδίου, η συντόμευση του χρόνου που χρειάζεται για τη διενέργεια αγγειοπλαστικής, είναι η καλύτερη ευκαιρία που υπάρχει σήμερα για την αύξηση του ποσοστού των ασθενών που σώζονται από θάνατο.

Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από εκτενή βιβλιογραφική ανασκόπηση που έγινε από γιατρούς της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ και άλλων νοσοκομείων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρωτογενής αγγειοπλαστική θεραπευτική προσέγγιση (με μπαλονάκι και στέντ), είναι ανώτερη από την ινολυτική θεραπεία με φάρμακα που στόχο έχει τη διάλυση του θρόμβου στην κλειστές στεφανιαίες αρτηρίες. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα της, περιορίζεται από τον παράγοντα χρόνο. Η καθυστέρηση στη διενέργεια της, μειώνει τις επιτυχίες για διάσωση ασθενών και για μείωση νέκρωσης μυοκαρδίου σε αυτούς που διασώζονται.

Σύμφωνα με οδηγίες για την καλύτερη δυνατή προσφορά περίθαλψης, ο χρόνος μεταξύ εισόδου ασθενούς στο νοσοκομείο και διενέργειας της αγγειοπλαστικής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 90 λεπτά. Όμως οι αξιολογήσεις απόδοσης των νοσοκομείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν ότι περισσότεροι από το 50% των ασθενών με έμφραγμα μυοκαρδίου (τύπου STEMI), υποχρεώνονται να περιμένουν περισσότερο. Επιπρόσθετα  ασθενείς που πρέπει να μεταφερθούν από ένα νοσοκομείο σε άλλο για επείγουσα αγγειοπλαστική, πολύ σπάνια επωφελούνται χρόνου αναμονής λιγότερου από 90 λεπτά.

Λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα καθυστέρησης πέραν των 90 λεπτών για τη διενέργεια αγγειοπλαστικής, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο η ταχεία χορήγηση της ινολυτικής θεραπείας μπορεί να αποτελεί μια καλύτερη στρατηγική από ότι η αγγειοπλαστική.

Έρευνες δείχνουν ότι εάν απαιτούνται περισσότερο από 90 έως 120 λεπτά για τη διενέργεια αγγειοπλαστικής από ότι για ινολυτική θεραπεία, τότε είναι προτιμότερο να χορηγείται η ινολυτική αγωγή.

Σήμερα σε πολλές χώρες, γίνονται εντατικές προσπάθειες για να μειωθεί ο χρόνος εισαγωγής του ασθενούς με έμφραγμα έως τη διενέργεια της αγγειοπλαστικής. Καταβάλλονται προσπάθειες για μείωση του χρόνου που χρειάζεται για τους γιατρούς επειγόντων περιστατικών να σημάνουν το συναγερμό για άμεση ενεργοποίηση του εργαστήριου καθετηριασμών και της σχετικής ομάδας περίθαλψης.

Ο στόχος είναι το εργαστήριο και η ομάδα του, να είναι έτοιμα για διενέργεια της αγγειοπλαστικής σε χρόνο 20 έως 30 λεπτών από τη στιγμή που θα δεχθούν την κλήση από το γιατρό του τμήματος επειγόντων περιστατικών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εφαρμογή των μέτρων για μείωση του κρίσιμου αυτού χρόνου, έχουν ως στόχο τα νοσοκομεία να μπορούν να κάνουν τουλάχιστον 75% των πρωτογενών θεραπειών αγγειοπλαστικής σε 90 λεπτά ή λιγότερο.

Θα συγκρατήσουμε λοιπόν ότι η γρήγορη διενέργεια αγγειοπλαστικής θεραπείας σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου (με ανάσπαση του ST, STEMI), επιτρέπει τη διάσωση  περισσότερων ζωών και μειώνει το ποσοστό νέκρωσης μυοκαρδίου στους ασθενείς των οποίων σώζεται η ζωή.

Ο στόχος είναι κάθε νοσοκομείο να μπορεί να προσφέρει την αγγειοπλαστική θεραπεία εντός 90 λεπτών ή λιγότερο, σε τουλάχιστον 75% των ασθενών με καρδιακή προσβολή που χρειάζονται αγγειοπλαστική.

 

S8-SampleBelowArticle