Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι ένδειξη αυξημένου κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η διαταραχή πανικού είναι χρόνια πάθηση από την οποία επηρεάζεται μέχρι 4% του πληθυσμού. Στις γυναίκες είναι 2 έως 3 φορές συχνότερη από ότι στους άνδρες.
Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την κρίση πανικού περιλαμβάνουν ένα ξαφνικό αίσθημα έντονου φόβου, άγχους ή υπερβολικής στεναχώριας που δεν δικαιολογείται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ασθενής.
Στη διαταραχή αυτή μπορεί επίσης να υπάρχει ταχυκαρδία, αρρυθμία, εξάψεις, εφίδρωση, ρίγος, πόνος στο στήθος, αίσθημα ασφυξίας, δύσπνοια, τρέμουλο, ζαλάδες, τάσεις λιποθυμίας και αίσθημα επερχόμενου θανάτου.
Έρευνες, που έγιναν παλαιότερα, έδειξαν ότι η κατάθλιψη και η αγχώδης φοβία, συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας και νοσηρότητας. Για τις καρδιαγγειακές περιπτώσεις των κρίσεων πανικού λίγα είναι γνωστά.
Με βάση το σκεπτικό αυτό, γιατροί από 10 πανεπιστημιακά νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέτασαν σε 3.369 γυναίκες ηλικίας 51 έως 83 ετών (μετά την εμμηνόπαυση), τη σχέση μεταξύ κρίσεων πανικού και εμφραγμάτων μυοκαρδίου (θανατηφόρων ή μη) και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι οι γυναίκες, που είχαν τουλάχιστον ένα επεισόδιο κρίσης πανικού για περίοδο 6 μηνών είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο και διπλάσιο κίνδυνο θανάτου στα 5 χρόνια που ακολουθούσαν σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς διαταραχή πανικού.
Από το σύνολο των γυναικών, περίπου 10% δήλωσαν ότι είχαν μια πλήρη κρίση πανικού στους 6 μήνες που προηγήθηκαν της έρευνας.
Ο συσχετισμός αυτός υπήρχε ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια όπως το κάπνισμα, η ψηλή πίεση, η καθιστική ζωή και η κατάθλιψη.
Η εν λόγω ενδιαφέρουσα εργασία δεν διευκρίνισε το λόγο για τον οποίο παρατηρείται ο συσχετισμός. Ωστόσο οι ερευνητές υποθέτουν θεωρητικά ότι οι κρίσεις πανικού πιθανόν να πυροδοτούν ανωμαλίες του ρυθμού της καρδίας (καρδιακές αρρυθμίες) ή ακόμη να ευθύνονται για την απελευθέρωση στο αίμα ορμονών του στρες που φθείρουν καρδιακές ζωτικές δομές.
Άλλοι μηχανισμοί που μπορεί να εμπλέκονται είναι οι σπασμοί των στεφανιαίών αρτηριών και η τάση για αύξηση των θρομβωτικών φαινομένων στα αιμοφόρα αγγεία. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαλευκανθούν οι μηχανισμοί διαμέσου των οποίων οι κρίσεις πανικού σχετίζονται με την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα εν λόγω δεδομένα προσθέτουν την κρίση πανικού στα ψυχιατρικά σύνδρομα, συμπτώματα ή συναισθήματα όπως η κατάθλιψη, ο θυμός και η επιθετικότητα που, συνοδεύονται από αυξημένο κίνδυνο για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Εκείνο που θα συγκρατήσουμε είναι, ότι σε ηλικιωμένες γυναίκες, με πρόσφατο ιστορικό κρίσης πανικού, εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου για έμφραγμα μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου, απαιτείται περισσότερη προσοχή και παρακολούθηση για λήψη προληπτικών μέτρων κατά του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων.